Kukbuk
Kukbuk

Jajka faszerowane marchwią, majonezem i srirachą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
marchew
1 sztuka
sól
do gotowania + do smaku
jajko "zerówka"
4 sztuki
majonez
2 łyżki
sriracha
1 łyżka
pieprz
do smaku
dymka
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Marchew obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i studzimy marchewkę.

krok 2

Jajka gotujemy na twardo (zobacz, jak ugotować idealnie jajka na twardo >>). Następnie hartujemy je w wodzie z lodem. Schłodzone obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wydrążamy z nich żółtka. 

krok 3

Żółtka miksujemy z ugotowaną marchwią, majonezem i ze srirachą. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i faszerujemy jajka. Na koniec dekorujemy je posiekaną dymką.

Przeczytaj również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk