Kukbuk
Kukbuk
Pieczarki po grecku, przepis Anna Szewczak

Pieczarki po grecku

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 min + czas chłodzenia
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
pieczarki
500 g
oliwa
do smażenia
sól
1/2 łyżeczki + do smaku
cebula
1/2 sztuki
por
1/2 sztuki
marchew
2 sztuki
pietruszka
1 sztuka
seler
mały kawałek
pieprz
do smaku
przecier pomidorowy
1 szklanka

Przepis i zdjęcie: Anna Szewczak

krok 1

Pieczarki myjemy i smażymy przez chwilę na 1 łyżce oliwy z dodatkiem ½ łyżeczki soli. Przykrywamy i jeszcze chwilę dusimy.

krok 2

Cebulę kroimy w drobną kostkę. Por tniemy w półplasterki. Marchew, pietruszkę i seler obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa smażymy na oliwie z solą i pieprzem. Gdy zaczną się przypalać, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem, aż wszystkie zmiękną. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i ½ szklanki wody. Doprawiamy solą i pieprzem.

krok 3

Pieczarki przekładamy do miski lub innego głębokiego naczynia i zalewamy sosem warzywnym. Odstawiamy na noc do lodówki.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk