Kukbuk
Kukbuk

Gofry marchewkowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
marchewka
2 duże sztuki
pomarańcza
1 sztuka
zimna woda
1 szklanka
cynamon
½ łyżeczki
cukier
½ łyżeczki
masło lub olej
2 łyżki + do natłuszczenia
mąka pełnoziarnista
1 szklanka
płatki owsiane
⅓ szklanki
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
mleko krowie lub roślinne
1 szklanka

Przepis: Sylwia Majcher


Zdjęcie: Maciej Szczęśniak

krok 1

Nie musimy obierać marchewki – wystarczy, że dokładnie ją umyjemy. Kroimy ją na małe kawałki. Pomarańczę obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Oba składniki wrzucamy do niewielkiego garnka, zalewamy szklanką zimnej wody, dodajemy cynamon, cukier i gotujemy przez 10 minut. Blendujemy na gładką konfiturę, a następnie studzimy. 

krok 2

Rozpuszczamy masło. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy płatki owsiane, proszek do pieczenia, przestudzone masło (lub olej) i mleko. Mieszamy. 

krok 3

Łączymy wymieszane składniki z przestudzoną konfiturą marchewkową. Gofrownicę smarujemy masłem, wlewamy porcję ciasta i smażymy gofry na złoty kolor. 

TIP

Gofry możemy podawać w wersji zarówno słodkiej, jak i wytrawnej. Do dekoracji wykorzystujemy kawałki upieczonego mięsa, plastry szynki, twarożek, pasty warzywne, dżemy, a w sezonie świeże owoce!

TIP 2

Jeśli chcemy, by gofry były wegańskie, zamiast krowiego mleka używamy domowego mleka roślinnego, masło zastępujemy olejem, a następnie przygotowujemy danie zgodnie ze wskazówkami zawartymi w przepisie.

Przepis pochodzi z książki "Mniej Mięsa" autorstwa Sylwi Majcher.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka