![Kruche ciasteczka z białą czekoladą i domową konfiturą pomarańczowo-marchewkową (fot. Aleksandra Jagłowska)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/sEXQUHaksLuuJnDa-hc3hkrhE1IrPw9n4CEryC_r4Lw/fill/1418/1682/fp:0.5:0.7/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDMtMDMv/M2NfdGluaWZpZWRf/dGluaWZpZWQuanBn.jpg)
Marchewkowe ciasteczka
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
- ciastka:
- biała czekolada
- 135 g
- masło
- 30 g
- jajko "zerówka"
- 1 sztuka (rozmiar M)
- cukier
- 50 g
- mąka pszenna
- 40 g
- proszek do pieczenia
- 1/2 łyżeczki
- soda oczyszczona
- 1/2 łyżeczki
- sól
- szczypta
- cynamon
- 1 łyżeczka
- ekstrakt waniliowy
- 1 łyżeczka
- konfitura marchewkowo–pomarańczowa
- młode marchewki
- 300-320 g
- pomarańcze
- 4 sztuki
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki
- woda
- 1 1/2 szklanki
- brązowy cukier
- 3 łyżki
- starty imbir
- 2 łyżki
- cynamon
- 1 łyżka
- dodatkowo:
- biała czekolada
- 45 g
- śmietanka kremówka
- 2 łyżki