Kukbuk
Kukbuk
Kruche ciasteczka z białą czekoladą i domową konfiturą pomarańczowo-marchewkową (fot. Aleksandra Jagłowska)

Marchewkowe ciasteczka

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ciastka:
biała czekolada
135 g
masło
30 g
jajko "zerówka"
1 sztuka (rozmiar M)
cukier
50 g
mąka pszenna
40 g
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
sól
szczypta
cynamon
1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy
1 łyżeczka
konfitura marchewkowo–pomarańczowa
młode marchewki
300-320 g
pomarańcze
4 sztuki
sok z cytryny
1/2 szklanki
woda
1 1/2 szklanki
brązowy cukier
3 łyżki
starty imbir
2 łyżki
cynamon
1 łyżka
dodatkowo:
biała czekolada
45 g
śmietanka kremówka
2 łyżki

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska

krok 1

Z pomarańczy wyciskamy sok. Wszystkie składniki na konfiturę (oprócz cynamonu) umieszczamy w garnuszku z grubym dnem, gotujemy na ogniu pod przykryciem (co jakiś czas zdejmujemy pokrywkę, by nadmiar płynu mógł odparować) – do momentu aż konfitura stanie się bursztynowa i gęsta (ok. 2h). Doprawiamy cynamonem i odstawiamy do ostudzenia.

krok 2

Masło rozpuszczamy z białą czekoladą w kąpieli wodej (żeby czekolada się nie zważyła). Studzimy.

ciastka z białą czekoladą, kruche ciasteczka, ciasteczka z konfiturą, ciasteczka przekładane, konfitura pomarańczowa, przepis Jagłowska

Jaja ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Gdy powstanie swoisty kogel mogel, dolewamy roztopioną czekoladę oraz dodajemy wanilię i cynamon. Całość mieszamy mikserem (niskie obroty, lub używamy trzepaczki).

Do powstałego ciasta przesiewamy mąkę i resztę suchych produktów, delikatnie mieszamy.    

Masę chłodzimy przez 30 minut w lodówce. Po tym czasie formujemy (najlepiej łyżeczką) niekształtne kulki – ok. 18 sztuk, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując spore odstępy.

Ciastka pieczemy w rozgrzanym do 170°C piekarniku, przez ok. 10-12 minut, do bardzo delikatnego zezłocenia.

Wypieki studzimy (od razu po upieczeniu są bardzo miękkie, musimy dać im moment by przesygły i skruszały).

krok 4

Dodatkową porcję białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodej ze śmietanką.

Ciasteczka przekładamy konfiturą i oblewamy rozpuszczoną czekoladą, można je również obsypać cynamonem.

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk