Kukbuk
Kukbuk
domowa granola marchewkowa, domowa granola, wegańska granola, pomysł na śniadanie, zdrowe śniadanie, wegańskie śniadanie, wegański deser, granola, płatki owsiane

Granola marchewkowa

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: fit
typ posiłku: śniadanie
płatki owsiane
2 szklanki
pestki dyni
1 szklanka
pestki słonecznika
1/2 szklanki
orzechy laskowe
1/4 szklanki
syrop z agawy lub miód
1/3 szklanki
olej kokosowy lub winogronowy
2 łyżki
cynamon
1 łyżeczka
świeży imbir
1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa
1/4 łyżeczki
sól
szczypta
suszona marchew
200 g
rodzynki
1/2 szklanki

Przepis i zdjęcie: Marta Dymek 

krok 1

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

krok 2

Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki z wyjątkiem suszonej marchewki i rodzynek. Bardzo dokładnie mieszamy silikonową szpatułką. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Wysypujemy na nią mieszankę tak, by dokładnie pokryła całą blachę.

krok 3

Pieczemy przez 18-20 minut, co jakiś czas mieszamy. Upieczoną i wystudzoną granolę mieszamy z suszoną marchewką i rodzynkami. Świetnie smakuje bez dodatków, ale można ją też podać z mlekiem roślinnym lub jogurtem owsianym.

TIP

Suszoną marchewkę można zrobić samodzielnie. Wystarczy pokroić ją w cieniutkie plasterki, wymieszać z odrobiną oleju i rozłożyć jedną warstwą na blasze, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 160°C i piec, aż będą chrupiące – około 40 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!