Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn, mięty i jalapeño
czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
- Piklowane marchewki:
- młoda marchewka
- 4-5 sztuk
- sól
- do blanszowania + 1 łyżeczka
- ziarna kuminu
- 1 łyżka
- ziarna kolendry
- szczypta
- ocet jabłkowy
- ½ szklanki
- brązowy cukier
- 2 łyżki
- czosnek
- 3 ząbki
- mięta
- 2-3 gałązki
- Salsa:
- kiszona cytryna
- 1 sztuka
- papryczka jalapeño
- 1 sztuka
- czerwona cebula
- 1 sztuka
- mięta
- garść
- oliwa
- 4 łyżki
- Dodatkowo:
- ricotta
- kilka łyżek
- świeże zioła
- do dekoracji
- niesolone pistacje
- do dekoracji