Kukbuk
Kukbuk
Bibenda. Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn (fot. Maciek Niemojewski)

Piklowane kuminowe marchewki z ricottą i salsą z kiszonych cytryn, mięty i jalapeño

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas marynowania
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
Piklowane marchewki:
młoda marchewka
4-5 sztuk
sól
do blanszowania + 1 łyżeczka
ziarna kuminu
1 łyżka
ziarna kolendry
szczypta
ocet jabłkowy
½ szklanki
brązowy cukier
2 łyżki
czosnek
3 ząbki
mięta
2-3 gałązki
Salsa:
kiszona cytryna
1 sztuka
papryczka jalapeño
1 sztuka
czerwona cebula
1 sztuka
mięta
garść
oliwa
4 łyżki
Dodatkowo:
ricotta
kilka łyżek
świeże zioła
do dekoracji
niesolone pistacje
do dekoracji

Przepis i przygotowanie: Agata Zięba


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcia: Maciek Niemojewski

krok 1

Marchewki blanszujemy kilka minut w osolonej wodzie, a następnie hartujemy w wodzie z lodem. Ziarna kolendry i kuminu prażymy w suchym garnku. Dodajemy resztę składników marynaty i podgrzewamy do zagotowania.

krok 2

Marchewki zalewamy marynatą. Marynujemy je od 5 godzin do tygodnia.

krok 3

Kiszoną cytrynę i papryczkę jalapeño pozbawiamy pestek. Cebulę obieramy. Wszystkie składniki salsy siekamy i mieszamy w oliwą.

krok 4

Marchewki wyciągamy z marynaty i kroimy na połówki. Nakładamy na nie trochę ricotty i salsę z kiszonych cytryn. Dekorujemy świeżymi ziołami i pokruszonymi pistacjami.

Materiał powstał we współpracy z Restauracją Bibenda, w ramach cyklu Restauracja od kuchni, w którym przedstawiamy tajniki i sekrety kulinarne szefów kuchni z najlepszych restauracji.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk