wydarzenia i inspiracje
czytaj więcej
- Kultura i wiedza
Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów
O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.
- Kultura i wiedza
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na prawdziwą magię? Coca-Cola zdradziła go w Międzynarodowy Dzień Pizzy
W mediach społecznościowych jest o niej więcej postów niż o Beyoncé i Cristiano Ronalda łącznie. jej czołowymi konsumentami w Europie są… Polacy. Zjadamy jej więcej niż Szwedzi i Włosi. Pizza jest najbardziej uwielbiana spośród wszystkich potraw na całym świecie. Nic dziwnego, że Międzynarodowy Dzień Pizzy we Mediolanie razem z marką Coca-Cola hucznie świętowaliśmy z dziennikarzami i influencerami z całej Europy!
- Ludzie i inspiracje
Pierwszy w Polsce projekt poświęcony food designowi!
KUKBUK dołączył do grona partnerów
-
Branża gastro wspiera Ukrainę. Gdzie zjeść i pomóc?
Wiele środowisk – w tym branża gastronomiczna – zaangażowało się w pomoc naszym wschodnim sąsiadom. Oto lista lokali z Warszawy, Krakowa, Poznania i Trójmiasta, które starają się wesprzeć uchodźców z Ukrainy.
- Ludzie i inspiracje
#FoodFeelsGood – wiosenna odsłona Restaurant Week
Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a wraz z nią najpopularniejsza i zrzeszająca topowe restauracje impreza kulinarna w Polsce – Restaurant Week.
- Kultura i wiedza
Kto wystąpi w programie „MasterChef”?
Jakie wyzwanie czeka tym razem na uczestników programu? Kto odpadnie, a kto będzie walczyć dalej? Sprawdzamy, co szykują w kolejnym odcinku twórcy kulinarnego show „MasterChef”!
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca
Już wiemy, które marki podbiły serca jury w tym roku i dlaczego. Poznajcie zwycięzców 4. edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia i kosmetyków naturalnych, rzemieślników oraz gospodarzy pięknych miejsc.
- Ludzie i inspiracje
Co jedzą nobliści?
Już drugi rok z rzędu odwołany został bankiet noblowski, uważany za najwykwintniejszą kolację roku. Postanowiliśmy więc sprawdzić, co laureaci i laureatki Nagrody Nobla jedli podczas ceremonii w przeszłości!
- Ludzie i inspiracje
Startuje 10. edycja Warsaw Gallery Weekend
W pierwszych dniach października będziemy celebrować sztukę współczesną! Podczas Warsaw Gallery Weekend w 29 galeriach zostaną wystawione najciekawsze dzieła z przełomu XX i XXI wieku!
- Na mapie
Wielkie grillowanie
To jedno z ulubionych letnich zajęć Polaków. Najlepiej połączyć je z otwartą przestrzenią i widokiem na góry oraz z wyjątkowym menu – wtedy dostaniemy przepis na grillowanie idealne.
- Ludzie i inspiracje
Spotkanie KUKBUK & przyjaciele
Ach, co to był za wieczór! Premiera nowego wydania specjalnego KUKBUK Rodzina, w którym przyglądamy się przyjaźni w różnych kontekstach, była idealnym pretekstem do spotkania z naszymi przyjaciółmi.
- Kultura i wiedza
Zalewajka, żelazne kluski i żulik. „Łódź od kuchni” oczami ilustratorów
O tym, że kuchnia stanowi niewyczerpane źródło inspiracji, przekonaliśmy się już nie raz. Zwłaszcza regionalne specjały są wciąż nie do końca odkrytym obszarem. Łódzkie przysmaki postanowili wziąć na warsztat znani ilustratorzy. Wystawa „Łódź od kuchni” to pyszna podróż przez krainę zalewajki i żulika.
- Kultura i wiedza
„Jedzenie w sztuce” – nowa wystawa w krakowskim MOCAK-u
Zastawiony stół z resztkami posiłku, rzeźby dań, współczesne martwe natury rodem z fast foodów – tego i wiele więcej możemy się spodziewać po wystawie przygotowanej przez MOCAK. „Jedzenie w sztuce” to opowieść o kulinariach z wielu artystycznych perspektyw.
- Ludzie i inspiracje
Przepis na prawdziwą magię? Coca-Cola zdradziła go w Międzynarodowy Dzień Pizzy
W mediach społecznościowych jest o niej więcej postów niż o Beyoncé i Cristiano Ronalda łącznie. jej czołowymi konsumentami w Europie są… Polacy. Zjadamy jej więcej niż Szwedzi i Włosi. Pizza jest najbardziej uwielbiana spośród wszystkich potraw na całym świecie. Nic dziwnego, że Międzynarodowy Dzień Pizzy we Mediolanie razem z marką Coca-Cola hucznie świętowaliśmy z dziennikarzami i influencerami z całej Europy!
- Ludzie i inspiracje
Pierwszy w Polsce projekt poświęcony food designowi!
KUKBUK dołączył do grona partnerów
-
Branża gastro wspiera Ukrainę. Gdzie zjeść i pomóc?
Wiele środowisk – w tym branża gastronomiczna – zaangażowało się w pomoc naszym wschodnim sąsiadom. Oto lista lokali z Warszawy, Krakowa, Poznania i Trójmiasta, które starają się wesprzeć uchodźców z Ukrainy.
- Ludzie i inspiracje
#FoodFeelsGood – wiosenna odsłona Restaurant Week
Wielkimi krokami zbliża się wiosna, a wraz z nią najpopularniejsza i zrzeszająca topowe restauracje impreza kulinarna w Polsce – Restaurant Week.
- Kultura i wiedza
Kto wystąpi w programie „MasterChef”?
Jakie wyzwanie czeka tym razem na uczestników programu? Kto odpadnie, a kto będzie walczyć dalej? Sprawdzamy, co szykują w kolejnym odcinku twórcy kulinarnego show „MasterChef”!
- Ludzie i inspiracje
Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca
Już wiemy, które marki podbiły serca jury w tym roku i dlaczego. Poznajcie zwycięzców 4. edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia i kosmetyków naturalnych, rzemieślników oraz gospodarzy pięknych miejsc.
- Ludzie i inspiracje
Co jedzą nobliści?
Już drugi rok z rzędu odwołany został bankiet noblowski, uważany za najwykwintniejszą kolację roku. Postanowiliśmy więc sprawdzić, co laureaci i laureatki Nagrody Nobla jedli podczas ceremonii w przeszłości!
- Ludzie i inspiracje
Startuje 10. edycja Warsaw Gallery Weekend
W pierwszych dniach października będziemy celebrować sztukę współczesną! Podczas Warsaw Gallery Weekend w 29 galeriach zostaną wystawione najciekawsze dzieła z przełomu XX i XXI wieku!
- Na mapie
Wielkie grillowanie
To jedno z ulubionych letnich zajęć Polaków. Najlepiej połączyć je z otwartą przestrzenią i widokiem na góry oraz z wyjątkowym menu – wtedy dostaniemy przepis na grillowanie idealne.
- Ludzie i inspiracje
Spotkanie KUKBUK & przyjaciele
Ach, co to był za wieczór! Premiera nowego wydania specjalnego KUKBUK Rodzina, w którym przyglądamy się przyjaźni w różnych kontekstach, była idealnym pretekstem do spotkania z naszymi przyjaciółmi.
- Ludzie i inspiracje
Restaurant Week: dokąd udaliśmy się tym razem?
Rezerwujcie stoliki! Trwa jeden z największych festiwali kulinarnych w kraju. Nie zwlekajcie dłużej i sprawdźcie, jakie menu przygotowały najlepsze restauracje z całej Polski.
- Ludzie i inspiracje
Nietuzinkowe miejsca na spacer w Warszawie
W słoneczne dni nic nie sprawia nam tyle przyjemności, co długi spacer. Podpowiadamy, gdzie w Warszawie możecie udać się na powolną, beztroską przechadzkę.
- Ludzie i inspiracje
Majówka online
Zamiast krótkich wypadów za miasto wybieramy spektakle, koncerty i inną aktywność kulturalną online. Jakie atrakcje urozmaicą nam długi weekend w domu?
- Ludzie i inspiracje
Festiwal Polskiego Wina Online – KUKBUK patronuje!
Pod koniec kwietnia rusza pierwszy Festiwal Polskiego Wina Online. Z kanapy we własnym domu będziemy mogli zwiedzać winnice, zdobyć podstawową wiedzę sommelierską czy poznać najbardziej cenione krajowe wina.
- Ludzie i inspiracje
Pomóż Bankom Żywności!
Nieprzerwanie od 27 lat pomagają tym, którzy potrzebują tego najbardziej – samotnym, chorym, starszym, bezdomnym, bezrobotnym. Teraz same potrzebują naszego wsparcia.
- Ludzie i inspiracje
Ósma edycja Fine Dining Week
Obejrzeliście już wszystkie sezony „Chef’s Table”? W takim razie czas wyjść z domu i samemu się przekonać, jak wyjątkowym przeżyciem może być kolacja w renomowanej restauracji.
- Ludzie i inspiracje
Festiwal Jedz Pij Warszawo: tradycja i nowoczesność na talerzu
Dwa dni warsztatów, spotkań z najlepszymi szefami kuchni, degustacji i dyskusji – w stolicy rusza jeden z największych festiwali kulinarnych.
- Ludzie i inspiracje
Opera Rara: festiwal na wszystkie zmysły
Po raz dwunasty w Krakowie odbywa się Opera Rara – festiwal, który łączy muzykę klasyczną z dobrym jedzeniem.
- Kultura i wiedza
Świąteczny Restaurant Week
Święta w Warszawie trwają do końca stycznia. Specjalna edycja Restaurant Week to doskonała okazja do odwiedzenia najlepszych restauracji w stolicy.
- Ludzie i inspiracje
Podziel się posiłkiem. W te święta i kolejne…
Maria Skołożyńska, inicjatorka akcji „Podziel się posiłkiem z bezdomnymi”, opowiada, jak w święta możemy pomóc tym, którzy najbardziej tego potrzebują.
- Ludzie i inspiracje
Gdzie spędzić Sylwestra?
Jeśli jeszcze nie macie planów na to, co robić w ostatni dzień w roku, zainspirujcie się naszymi pomysłami.
- Ludzie i inspiracje
Szlakiem smaku
Położony w malowniczym regionie Mazur Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie doskonale wpisuje się w otaczający go krajobraz oraz tradycje regionu.
- Ludzie i inspiracje
Wyniki konkursu marki Kenwood na niebanalny piernik
Nadesłane na konkurs pierniki to prawdziwe dzieła sztuki! Wyłonienie zwycięskich prac było dla nas wielkim wyzwaniem – zobaczcie, które uznaliśmy za najbardziej kreatywne.
- Ludzie i inspiracje
Przyszłość polskich restauracji
Konferencja gastronomiczna MADE FOR Restaurant to nie tylko poważne branżowe wydarzenie, ale także szansa na nawiązanie nowych znajomości i odbycie wielu ciekawych rozmów.
- Ludzie i inspiracje
Edukujmy i uwrażliwiajmy!
Czy szefowie kuchni i właściciele lokali gastronomicznych mają wpływ na świadomość żywieniową Polaków? Jak branża gastronomiczna może pomóc w walce z zaburzeniami odżywiania? Czy damy radę wspólnie opracować kodeks dobrych postaw wobec osób cierpiących na anoreksję czy bulimię?
- Kultura i wiedza
Festiwal Filmowy Pięć Smaków: egzotyczna uczta na ekranie
Uczucia wyrażane przez gotowanie, potrawy opowiadające o lęku i szarej codzienności, smakowanie życia przez jedzenie. Festiwal Filmowy Pięć Smaków to doskonała okazja do poznania klasyki azjatyckiego kina i tradycji kuchni Wschodu.
- Ludzie i inspiracje
Podróż do źródła smaku
Najlepsze produkty regionalne, wykwintna kolacja pod gwiazdami z widokiem na górę Jaworzynę i wyborne towarzystwo. Cykliczny projekt Dr Irena Eris Tasty Stories łączy to, co w kulinariach najważniejsze. W tym roku odbyła się już trzecia jego edycja.
- Ludzie i inspiracje
Undiscovered, czyli jak projektować doświadczenia
To, co nieodkryte, zwykle budzi największą ciekawość. Dla własnego komfortu sięgamy po dania dobrze nam znane, ale kiedy wzywa przygoda, odkrywamy kuchnie odległe i nieznane.
- Ludzie i inspiracje
TISZ: Festiwal żydowskiego jedzenia
W kuchni żydowskiej łączą się tradycja, przeszłość i przyszłość. Podczas festiwalu kulinarnego TISZ w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin spróbujecie orientalnych dań oraz poznacie historie i znaczenia, które się za nimi kryją.
- Ludzie i inspiracje
Przyjaciele Świata ponownie w kuchni
„Świat u Przyjaciół – Bella Italia” – pod tym hasłem odbędzie się cykliczna akcja charytatywna organizowana przez Stowarzyszenie Przyjaciele Świata. W tym roku podczas kolacji będzie można licytować na rzecz dwóch łódzkich szpitali specjalistycznych. KUKBUK patronuje!
- Kultura i wiedza
Bytom: Wystawa z prądem
Pierwszy zelektryfikowany dom zaprezentowano na wystawie „Idealne mieszkanie” w Londynie w 1920 roku. Prawie 100 lat później urządzenia zasilane prądem to oczywisty i nieodzowny element codzienności. A gdyby tak wcisnąć wyłącznik?
- Ludzie i inspiracje
Kolekcjonowanie od kuchni
Z okazji wystawy i aukcji „Sztuka od kuchni”, której patronem jest KUKBUK, pytamy Agatę Szkup i Stefanię Ambroziak z DESA Unicum, jak wygląda współczesny rynek sztuki i jakie warunki trzeba spełnić, by stworzyć własną kolekcję.
- Ludzie i inspiracje
Spełniamy marzenia
Z okazji Dnia Chłopaka wraz z pozostałymi partnerami akcji wspieramy podopiecznych Fundacji Mam Marzenie. Do zlicytowania są ciekawe spotkania, książki oraz specjalne KUKBUK-owe zestawy.
- Ludzie i inspiracje
Fine Dining Week: czego spróbowaliśmy tym razem?
Każda edycja festiwalu to świetna okazja do sprawdzenia najlepszych restauracji. Zawsze staramy się przetestować kilka różnych menu. Co nas zachwyciło tym razem?
- Ludzie i inspiracje
Fine Dining Week po raz siódmy – rezerwujemy stoliki!
Oszczędzacie zawartość portfela, ale nie szczędzicie kubków smakowych? W ramach Festiwalu Sztuki Restauracyjnej możecie skosztować dań najlepszych polskich szefów kuchni w wyjątkowo kuszących cenach. W programie pięciodaniowe zestawy serwowane w 11 miastach. Rezerwacje na Fine Dining Week trwają.
- Kultura i wiedza
Ulubione książki kulinarno-podróżnicze KUKBUK-a
Podróż do Azji, a może powrót do lat dziecięcych? Pytamy członków redakcji KUKBUK-a o ich ulubione książki o kuchni i podróżach.
- Kultura i wiedza
Mama Gathering – festiwal dla kobiet… i nie tylko
Warsztaty prowadzenia kobiecego biznesu i stawiania granic, DIY, joga dla mężczyzn, gimnastyka słowiańska dla kobiet i survival dla dzieci – to tylko kilka propozycji ze 150 zajęć, które przygotowali organizatorzy festiwalu Mama Gathering.
- Ludzie i inspiracje
Piknik rodzinny – tak świętowaliśmy Dzień Dziecka!
Tegoroczny Dzień Dziecka uczciliśmy lukrem, cukrowymi serduszkami i kolorowymi posypkami. Było pysznie!
- Ludzie i inspiracje
Spotkania przy wspólnym stole mają moc
Spotkanie przy stole, wokoło grupa bliskich sobie ludzi, gwar rozmów, dyskusji, a wszystko to w przyjaznej atmosferze - na takie momenty czekamy z utęsknieniem i to właśnie one pozostają na długo w naszej pamięci.
- Ludzie i inspiracje
U źródeł smaku
Czasem, by stworzyć coś nowego, trzeba się cofnąć o krok, wrócić do początku, do źródeł. Z okazji premiery wody Żywiec Zdrój zamkniętej w przepięknej szklanej oprawie, marka zaprosiła siedmioro wybitnych szefowych i szefów kuchni z całej Polski do miejsca narodzin produktu – w Beskid Żywiecki, by poznali jego smaki oraz wyjątkową atmosferę i duszę.
- Kultura i wiedza
FILMS for FOOD: Najsmaczniejszy festiwal filmowy w Polsce
Przed nami pierwsza edycja festiwalu FILMS for FOOD. KUKBUK jest patronem medialnym wydarzenia. Szykujcie się na prawdziwą ucztę – nie tylko dla kinomanów!
- Ludzie i inspiracje
Confetti Wine Fest – naturalne wina z całego świata
Poważni sommelierzy, hermetyczne towarzystwo pod krawatem i ceny z kosmosu? Nie tym razem!
- Ludzie i inspiracje
Za nami obrady jury 3. edycji KUKBUK Poleca
Ponad 270 producentów zgłosiło łącznie 800 produktów. Polska ma się czym chwalić!
- Ludzie i inspiracje
Nie pukaj: wejdź - OTWARTE !
Festiwal Otwarte Mieszkania w Krakowie jest zaproszeniem do wchodzenia w światy osób, których nie znamy. Zachęcamy do przekraczania, wydawałoby się - nieprzekraczalnego, progu prywatności mieszkania czy domu, by następnie doświadczyć fascynacji odkrywania czyjegoś wnętrza i świata.
- Kultura i wiedza
KUKBUK i Państwomiasto na Jazdowie
Joga na trawie, warsztaty i spotkania okołokulinarne. Relaks przy śpiewie ptaków buszujących w kwitnących jabłoniach, podglądanie pszczół i rozmowy z nowymi znajomymi. A do tego grządki z dopiero co posianymi warzywami. Czy już urosły? Sprawdźcie z nami. Zapraszamy!
- Ludzie i inspiracje
W grupie siła, czyli KOLEKTYW KUKBUK-a!
Nowa strona KUKBUK.PL miała premierę pierwszego dnia wiosny. Daliśmy jednak trochę czasu na oddech tym, którzy przez ostatnie tygodnie pisali dla nas teksty, przygotowywali przepisy, robili zdjęcia i dopinali wszystko na ostatni guzik, aby na czas oddać stronę użytkownikom – pełną wiosennych barw i wartościowych treści, szybszą i przyjaźniejszą w użytkowaniu. Wreszcie 3 kwietnia, wypoczęci i zadowoleni z finalnego produktu, spotkaliśmy się, by celebrować nowy rozdział w historii portalu i całego wydawnictwa.
- Ludzie i inspiracje
Wyplatamy kwietniki z Julią Pańków
Zieleń w domu to podstawa, tak jak i porządek – a ten najlepiej utrzymać, kiedy każda rzecz i każde miejsce zostanie wykorzystane do cna. Brak miejsc stojących? Pomoc przyjdzie z góry – wystarczy haczyk, młotek i zwinne ręce – oraz krótka lekcja obsługi makramy.
- Ludzie i inspiracje
Niezwykły żywot Alaina Ducasse’a
Mistrz francuskiej kuchni, zdobywca 21 gwiazdek Michelin, właściciel 23 restauracji i jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi świata. Kim jeszcze jest Alain Ducasse?
- Ludzie i inspiracje
Targ jak za dawnych lat
Autentyczny, pełen smakowitych zapachów i oryginalnych przedmiotów – taki będzie przedświąteczny Targ Rolny Konesera.
- Ludzie i inspiracje
Nowy KUKBUK.pl!
Nareszcie jest! Pełna barw, szybsza i przyjaźniejsza w użytkowaniu wersja KUKBUK.pl. Bardzo długo przygotowywaliśmy się do chwili, w której mogliśmy się nią podzielić. Nowe otwarcie świętowaliśmy pierwszego dnia wiosny – udając się na redakcyjne wagary, by celebrować i świętować nowy rozdział w historii portalu.
- Ludzie i inspiracje
Kwiaty są piękne!
Ukwiećmy Warszawę! Okazja, by zaczerpnąć roślinnych inspiracji, nadarzy się w najbliższą sobotę w Centrum Praskim Koneser, gdzie odbędą się targi, warsztaty i spotkania pod hasłem „Kwiaty są piękne!”.
- Ludzie i inspiracje
Zarabiaj na kawie
Dowiedz się, jak praktycznymi narzędziami zwiększać obrót w lokalu i budować przewagę konkurencyjną. Darmowe warsztaty, wiedza od ekspertów, konkursy z nagrodami i… dużo dobrej kawy. Przed nami dni otwarte Segafredo Zanetti.
- Ludzie i inspiracje
Bal dobroczynny na rzecz Muzeum Narodowego w Warszawie
W gmachu głównym Muzeum Narodowego w Warszawie odbył się już po raz trzeci Bal Dobroczynny „Spragnieni Piękna” z udziałem wyjątkowych gości i przyjaciół Muzeum.
- Ludzie i inspiracje
Marcin Popielarz w Warszawskim Sznycie
Czym zachwycił nas szef Białego Królika i finalista S.Pellegrino Young Chef 2019 podczas kolacji w Warszawie?
- Ludzie i inspiracje
Spotkanie Akademii 5.10.15.
Kilka dni temu w Warszawskim Teatrze Lalek Guliwer odbyło się kolejne spotkanie Akademii 5.10.15., które tym razem poświęcone było tematyce tolerancji i integracji dzieci z niepełnosprawnościami.
- Ludzie i inspiracje
Gastropolis. Polski stół w Nowym Jorku
Jakie są tradycje, produkty i kulinarne zwyczaje autentycznej polskiej kuchni? Jaka część tego dziedzictwa istnieje w zbiorowej świadomości w Stanach Zjednoczonych? Dziennikarka kulinarna Monika Kucia wraz z Instytutem Adama Mickiewicza oraz Museum of Food and Drink zaprasza na ucztę.
- Ludzie i inspiracje
Znamy najlepsze wina 2017 roku
Jakie wino podać do gęsi? Jakie zaserwować do pizzy? A jakim przywitać gości? Zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu Grand Prix „Magazynu Wino” pomogą rozwiązać wiele takich dylematów. Co więcej, w tym roku, po raz pierwszy w 15-letniej historii tego magazynu winiarskiego, wśród nagrodzonych znalazły się wina polskie.
Specjalnie wybrane artykuły cyklicznie w Twojej skrzynce.
DO TEGO DOSTĘP DO KUKBUK-OWYCH NIESPODZIANEK. ZAPISZ SIĘ DO NASZEGO NEWSLETTERA