Kukbuk
Kukbuk
christiann koepke / unsplash

Wielkie grillowanie

To jedno z ulubionych letnich zajęć Polaków. Najlepiej połączyć je z otwartą przestrzenią i widokiem na góry oraz z wyjątkowym menu – wtedy dostaniemy przepis na grillowanie idealne.

Tekst: Maja Wójcik

Zdjęcie główne: Christiann Koepke / unsplash.com 

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Festiwal Grilla 2020 w Zakopanem okazał się prawdziwą gratką dla amatorów grillowania, których w Polsce nie brakuje. Jak pokazują badania, ponad 75% Polaków już od końca kwietnia z utęsknieniem czeka na grilla, snując majówkowe plany o spotkaniu we własnym (lub cudzym) ogrodzie i marząc o daniach z kuszącym dymnym aromatem. Nie dziwi zatem, że 1 sierpnia na otwartym terenie przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA pojawiło się spore grono osób głodnych wiedzy i kulinarnych wrażeń. W menu festiwalowym znalazło się osiem potraw z grilla, które pozwoliły nie tylko odkryć nowe połączenia smakowe, ale także poznać wiele sekretów udanego grillowania.

fot. materiały prasowe

fot. materiały prasowe

Nieoczywiste smaki, których można było skosztować, to między innymi zasługa kulinarnych partnerów wydarzenia. Kultowe sosy Tabasco® nadały potrawom wyjątkowy charakter, a naturalnie warzone sosy sojowe Kikkoman były podstawą oryginalnych marynat i wzbogaciły tradycyjne dania z grilla porządną (i pożądaną) porcją umami. Nie bez znaczenia była też jakość podstawowych składników – uczestnicy próbowali produktów od lokalnych dostawców, a także wyselekcjonowanych steków wołowych.

Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał

Z kolei ci, którzy wolą grilla w wersji wegańskiej, mogli delektować się doskonale przyrządzonymi warzywami i potrawami na bazie serów. Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał. Na festiwalu pojawili się znani szefowie kuchni – potrawy przyrządzali między innymi Kuba Steuermark, Szymon CzerwińskiAureliusz Wilk. Panowie chętnie dzielili się wiedzą i prowadzili niespieszne rozmowy z uczestnikami grillowej imprezy. W trakcie spotkania można było podpatrzeć, jak właściwie używać różnych rodzajów grilla – od węglowych, przez gazowe marki Weber, aż po elektryczne sprzęty oferowane przez firmę Tefal.

fot. materiały prasowe

Reklama

fot. materiały prasowe

Goście nie tylko mieli okazję dowiedzieć się więcej o technikach grillowania i o tym, jak eksperymentować z przepisami, ale także zgłębiali wiedzę na temat zdrowego odżywiania. A gdy już głód wiedzy został zaspokojony, po obfitym we wrażenia dniu można było odpocząć, podziwiając tatrzańską przyrodę. Zainspirowani i najedzeni, czekamy na kolejną odsłonę festiwalu.

fot. materiały prasowe

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk