Festiwal Grilla 2020 w Zakopanem okazał się prawdziwą gratką dla amatorów grillowania, których w Polsce nie brakuje. Jak pokazują badania, ponad 75% Polaków już od końca kwietnia z utęsknieniem czeka na grilla, snując majówkowe plany o spotkaniu we własnym (lub cudzym) ogrodzie i marząc o daniach z kuszącym dymnym aromatem. Nie dziwi zatem, że 1 sierpnia na otwartym terenie przy wiatach grillowych kompleksu Nosalowy Dwór Resort & SPA pojawiło się spore grono osób głodnych wiedzy i kulinarnych wrażeń. W menu festiwalowym znalazło się osiem potraw z grilla, które pozwoliły nie tylko odkryć nowe połączenia smakowe, ale także poznać wiele sekretów udanego grillowania.
![christiann koepke / unsplash](https://mediaconvert.kukbuk.pl/LP1WelF061QQlVsr1sZohlbhAL5Ve9hG2vK6QcrfSLE/fill/1418/1682/fp:0.47:0.44/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/Y2hyaXN0aWFubi1r/b2Vwa2UtQzJ5SDN6/WHphUDAtdW5zcGxh/c2guanBn.jpg)
Wielkie grillowanie
To jedno z ulubionych letnich zajęć Polaków. Najlepiej połączyć je z otwartą przestrzenią i widokiem na góry oraz z wyjątkowym menu – wtedy dostaniemy przepis na grillowanie idealne.
Tekst: Maja Wójcik
Zdjęcie główne: Christiann Koepke / unsplash.com
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/KXaZzpZ_SQAJQXoJqeINfHOqq5BLAq6HleB-W7SumZA/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxNDkuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/06RHP14m7ptczXrJiLwnr-_Jvl2aikAelBNcw5f3DJE/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxNDkuanBn.jpg 2480w)
fot. materiały prasowe
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/05OSE9G9z_LU1urC--1GmNUWX62U0e_2VVeEdE7J85k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxNzguanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/l2GANNTTi3erfTGSrCmGWj9G53zSo0wxFHiebEIr0bs/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxNzguanBn.jpg 1010w)
fot. materiały prasowe
Nieoczywiste smaki, których można było skosztować, to między innymi zasługa kulinarnych partnerów wydarzenia. Kultowe sosy Tabasco® nadały potrawom wyjątkowy charakter, a naturalnie warzone sosy sojowe Kikkoman były podstawą oryginalnych marynat i wzbogaciły tradycyjne dania z grilla porządną (i pożądaną) porcją umami. Nie bez znaczenia była też jakość podstawowych składników – uczestnicy próbowali produktów od lokalnych dostawców, a także wyselekcjonowanych steków wołowych.
Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał
Z kolei ci, którzy wolą grilla w wersji wegańskiej, mogli delektować się doskonale przyrządzonymi warzywami i potrawami na bazie serów. Atrakcją były nie tylko dania, ale także to, kto je przygotowywał. Na festiwalu pojawili się znani szefowie kuchni – potrawy przyrządzali między innymi Kuba Steuermark, Szymon Czerwiński i Aureliusz Wilk. Panowie chętnie dzielili się wiedzą i prowadzili niespieszne rozmowy z uczestnikami grillowej imprezy. W trakcie spotkania można było podpatrzeć, jak właściwie używać różnych rodzajów grilla – od węglowych, przez gazowe marki Weber, aż po elektryczne sprzęty oferowane przez firmę Tefal.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/6xWU2aJ2uB5MUhzv5PzFS_zGNYSG7_bBBASnWm7NAoM/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxOTAuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zlVMVxEG3kLrjqdIhkPQt_v27qw7qPbTlCucCc39M7w/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUxOTAuanBn.jpg 2480w)
fot. materiały prasowe
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HeA8J7XTZWD6rEM8d6Ioj5xvxN8AnQBirtxi3u9VDYs/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUzODAuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dvu3gGtSZYmwKI5K03RKvbHUZkTSsEwNDSgigfFEdMI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUzODAuanBn.jpg 1010w)
fot. materiały prasowe
Goście nie tylko mieli okazję dowiedzieć się więcej o technikach grillowania i o tym, jak eksperymentować z przepisami, ale także zgłębiali wiedzę na temat zdrowego odżywiania. A gdy już głód wiedzy został zaspokojony, po obfitym we wrażenia dniu można było odpocząć, podziwiając tatrzańską przyrodę. Zainspirowani i najedzeni, czekamy na kolejną odsłonę festiwalu.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/u8Jth1LYY48j6dy0EDPB_ooqFA6B3brNFX5T2XtHk10/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUzMjQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/hD0HcfNQVM2JqmwZfWc-3r_YNaiECQIby73Qq6uEpBU/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDktMDkv/RFNDXzUzMjQuanBn.jpg 2480w)
fot. materiały prasowe
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?