Kukbuk
Kukbuk
menu degustacyjne Brasserie Warszawska na fine dinning week (fot. Zuza R.)

Fine Dining Week: czego spróbowaliśmy tym razem?

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Każda edycja festiwalu to świetna okazja do sprawdzenia najlepszych restauracji. Zawsze staramy się przetestować kilka różnych menu. Co nas zachwyciło tym razem?

Opublikowano: 5 Września 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Najlepsze lokale w ośmiu miastach w Polsce, specjalnie opracowane pięciodaniowe menu w cenie 129 złotych – Fine Dining Week to jedno z naszych ulubionych wydarzeń, które na szczęście odbywa się kilka razy do roku. Spośród warszawskich restauracji biorących udział w festiwalu wybraliśmy dwie, do których warto wpaść na elegancką kolację. Pełny wybór lokali znajdziecie na stronie finediningweek.pl . Wydarzenia warto także śledzić na Facebooku by nie przegapić kolejnej edycji.

Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)

Brasserie Warszawska

Górnośląska 24
00-484 Warszawa

To miejsce przyciąga smakoszy nie tylko znakomitym menu, ale również pięknym wnętrzem i przemiłą obsługą. Miłym akcentem podczas kolacji była obecność soków Rezerwat Jabłek, jednego z laureatów konkursu KUKBUK Poleca. Z powodzeniem mogą one stać się alternatywą dla klasycznego wine pearingu – dzięki nim osoby niepijące alkoholu, nie będą czuły się poszkodowane.

Menu przygotowano w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Dania w obu wariantach były praktycznie identyczne z wyjątkiem dwóch potraw. Dla wegetarian podano tartaletkę z grzybami bez dodatku dojrzewającej szynki, a zamiast królika z kapustą i agrestem, przyrządzono sezonowe risotto z pieczoną dynią.

Nas szczególnie zachwyciło tortellini rybne z maślanym sosem i czarną porzeczką. Równie dobra była smażona troć z sosem szczawiowym, podana z ziemniakami i koprem włoskim. Zwieńczeniem kolacji był prawdziwie rozpustny deser – lekki ptyś z kremem i lodami z dodatkiem kardamonu.

Menu Brasserie Warszawska:

  • MENU A - mięsne:

    1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc

    2. Tartoletka z grzybami, szynka dojrzewająca

    3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski

    4. Królik, kapusta, agrest, miód fermentowany

    5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon

  • MENU B - bezmięsne:

    1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc

    2. Tartoletka z grzybami

    3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski

    4. Risotto z pieczona dynią, wanilia, agrest

    5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon

Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie (fot. Zuza R.)
Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)
Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)
Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)

VENTI-TRE

Belwederska 23, 

00-761 Warszawa

Regent Warsaw Hotel to nie tylko dobre miejsce na biznesowe spotkania. W środku mieści się również restauracja, której menu to czysta przyjemność dla podniebienia.

W Venti-tre dzięki różnorodnemu menu mieliśmy okazję skosztować przeróżne smaki. Dania przygotowane z myślą o mięsożercach znacznie różniły się od wersji wegetariańskich. W pierwszym wariancie zachwycająca była już przystawka, czyli marynowana makrela z jabłkiem i wędzoną śmietaną. W pamięci został również jesiotr podany z tłuczonymi ziemniakami oraz paloną włoską kapustą. Zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie mogli skosztować kremu z młodego szczawiu, który w jarskiej wersji był pozbawiony dodatku chrupiącej prażynki wieprzowej. Dla wegetarian przygotowano zachwycające ravioli z płatków pieczonego buraka z kozim serem, pływające w maślankowym sosie. Zwieńczeniem kolacji była wiśniowa fantazja, czyli czekoladowa pralina podana z gałką rozkosznie kremowych lodów.

Menu Venti-tre:

  • MENU A - mięsne

    1. Marynowana makrela, jabłko, suszona śliwka, wędzona śmietana

    2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, purée ziemniaczane, jajko przepiórcze, prażynka wieprzowa

    3. Jesiotr, tłuczone ziemniaki ze szczypiorem, palona włoska kapusta, consomme z grzybów

    4. Comber z jelenia, kasza orkiszowa z czarnuszką, batat, romanesco, dynia kompresowana z chilli, sos z trawą żubrową i gorzką czekoladą

    5. Wiśniowa fantazja

  • MENU B - bezmięsne

    1. Kaszanka wegetariańska z pieczonego buraka, kaszy bulgur i kwiatu muszkatu, morela, czerwone wino, czarna porzeczka

    2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, maślane purée ziemniaczane, jajko przepiórcze

    3. Risotto z ziaren słonecznika, marchewka, rukiew wodna, olej z pestek dyni

    4. Ravioli z płatków pieczonego buraka, kozi ser, warzywny demi-glace, maślanka, trybula

    5. Wiśniowa fantazja

Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka