Najlepsze lokale w ośmiu miastach w Polsce, specjalnie opracowane pięciodaniowe menu w cenie 129 złotych – Fine Dining Week to jedno z naszych ulubionych wydarzeń, które na szczęście odbywa się kilka razy do roku. Spośród warszawskich restauracji biorących udział w festiwalu wybraliśmy dwie, do których warto wpaść na elegancką kolację. Pełny wybór lokali znajdziecie na stronie finediningweek.pl . Wydarzenia warto także śledzić na Facebooku by nie przegapić kolejnej edycji.
![menu degustacyjne Brasserie Warszawska na fine dinning week (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/ckD_sjyCpfXwzV8sfoIn-miC6Y6CKKbyZFcDuZDfCv4/fill/1418/1682/fp:0.52:0.39/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fNDBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
Fine Dining Week: czego spróbowaliśmy tym razem?
Każda edycja festiwalu to świetna okazja do sprawdzenia najlepszych restauracji. Zawsze staramy się przetestować kilka różnych menu. Co nas zachwyciło tym razem?
Tekst: redakcja
Zdjęcia: redakcja
![Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jZkNrBwrs32ISzK0mEDMZIO0-ZkIU-SyZi4_K-sFFlA/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fNDJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/dkSoDIIuQoiu1OeJ6hg9jy79uBv-ZL3opkCGlDlY1mw/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fNDJfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Brasserie Warszawska
Górnośląska 24
00-484 Warszawa
To miejsce przyciąga smakoszy nie tylko znakomitym menu, ale również pięknym wnętrzem i przemiłą obsługą. Miłym akcentem podczas kolacji była obecność soków Rezerwat Jabłek, jednego z laureatów konkursu KUKBUK Poleca. Z powodzeniem mogą one stać się alternatywą dla klasycznego wine pearingu – dzięki nim osoby niepijące alkoholu, nie będą czuły się poszkodowane.
Menu przygotowano w dwóch wersjach – mięsnej i jarskiej. Dania w obu wariantach były praktycznie identyczne z wyjątkiem dwóch potraw. Dla wegetarian podano tartaletkę z grzybami bez dodatku dojrzewającej szynki, a zamiast królika z kapustą i agrestem, przyrządzono sezonowe risotto z pieczoną dynią.
Nas szczególnie zachwyciło tortellini rybne z maślanym sosem i czarną porzeczką. Równie dobra była smażona troć z sosem szczawiowym, podana z ziemniakami i koprem włoskim. Zwieńczeniem kolacji był prawdziwie rozpustny deser – lekki ptyś z kremem i lodami z dodatkiem kardamonu.
Menu Brasserie Warszawska:
MENU A - mięsne:
1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc
2. Tartoletka z grzybami, szynka dojrzewająca
3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski
4. Królik, kapusta, agrest, miód fermentowany
5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon
MENU B - bezmięsne:
1. Tortellini rybne, czarna porzeczka, beurre blanc
2. Tartoletka z grzybami
3. Smażona troć, szczaw, ziemniaki, koper włoski
4. Risotto z pieczona dynią, wanilia, agrest
5. Ptyś, konfitura z truskawek, kardamon
![Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/S_8BNZIzmnn-QfIh4W1ercXpWjvACQRV-VNDW3lsEJk/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fNDNfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
![Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XbOjMg_W4IjZylpZKOPsicoUPGvZvuXFt5v9ROa1KjY/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzhfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
![Brasserie Warszawska menu degustacyjne fine dinning week (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/zi9snas-mZpybOgEZ58-EDxGIrPyurivYXekpi8CYJk/fill/1240/650/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzdfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg)
![Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Pgjzn0n7f1tQFVSEH7vK0nhfHPesfFP7EGUfYkeH6j0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Nbg0a-PDiDYKlIrmt0PSYV4Ze7_ZkhpVq9TN6UaM-ME/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
VENTI-TRE
Belwederska 23,
00-761 Warszawa
Regent Warsaw Hotel to nie tylko dobre miejsce na biznesowe spotkania. W środku mieści się również restauracja, której menu to czysta przyjemność dla podniebienia.
W Venti-tre dzięki różnorodnemu menu mieliśmy okazję skosztować przeróżne smaki. Dania przygotowane z myślą o mięsożercach znacznie różniły się od wersji wegetariańskich. W pierwszym wariancie zachwycająca była już przystawka, czyli marynowana makrela z jabłkiem i wędzoną śmietaną. W pamięci został również jesiotr podany z tłuczonymi ziemniakami oraz paloną włoską kapustą. Zarówno mięsożercy, jak i wegetarianie mogli skosztować kremu z młodego szczawiu, który w jarskiej wersji był pozbawiony dodatku chrupiącej prażynki wieprzowej. Dla wegetarian przygotowano zachwycające ravioli z płatków pieczonego buraka z kozim serem, pływające w maślankowym sosie. Zwieńczeniem kolacji była wiśniowa fantazja, czyli czekoladowa pralina podana z gałką rozkosznie kremowych lodów.
Menu Venti-tre:
MENU A - mięsne
1. Marynowana makrela, jabłko, suszona śliwka, wędzona śmietana
2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, purée ziemniaczane, jajko przepiórcze, prażynka wieprzowa
3. Jesiotr, tłuczone ziemniaki ze szczypiorem, palona włoska kapusta, consomme z grzybów
4. Comber z jelenia, kasza orkiszowa z czarnuszką, batat, romanesco, dynia kompresowana z chilli, sos z trawą żubrową i gorzką czekoladą
5. Wiśniowa fantazja
MENU B - bezmięsne
1. Kaszanka wegetariańska z pieczonego buraka, kaszy bulgur i kwiatu muszkatu, morela, czerwone wino, czarna porzeczka
2. Krem z młodego szczawiu i zielonych warzyw, maślane purée ziemniaczane, jajko przepiórcze
3. Risotto z ziaren słonecznika, marchewka, rukiew wodna, olej z pestek dyni
4. Ravioli z płatków pieczonego buraka, kozi ser, warzywny demi-glace, maślanka, trybula
5. Wiśniowa fantazja
![Venti-tre menu degustacyjne fine dinning week, fine dinning w warszawie, restauracja w hotelu regent (fot. Zuza R.)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/18BFIptR4wOCSpX4gsPnrLtpxEoH_GWXJmMVnBBplG0/fill/1240/651/fp:0.51:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/xfDBbrnwzC0NqVIw9HmMIamJ3GnD-opn3Q2d7c-6_qI/fill/2480/1302/fp:0.51:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDktMTAv/cGhvdG9fMzRfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 2480w)
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?