Kukbuk
Kukbuk

Gastropolis. Polski stół w Nowym Jorku

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Jakie są tradycje, produkty i kulinarne zwyczaje autentycznej polskiej kuchni? Jaka część tego dziedzictwa istnieje w zbiorowej świadomości w Stanach Zjednoczonych? Dziennikarka kulinarna Monika Kucia wraz z Instytutem Adama Mickiewicza oraz Museum of Food and Drink zaprasza na ucztę.

Tekst: Anna Daniluk

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 31 Października 2018
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 1 minutę!

Przepis kulinarny to nie tylko zestaw instrukcji. To również tajemnica przekazywana w zaufaniu. Polish Table stara się odkryć, w jaki sposób receptury, produkty i opowieści rodzinne wędrują przez labirynt smaków, zapachów.  Organizatorzy zamierzają zaangażować wszystkie zmysły uczestników i zainspirować do tworzenia i dzielenia się własnymi opowieściami.

Museum of Food and Drink

Za część kulinarną odpowiadać będą Joanna Jakubiuk – mistrzyni lepienia pierogów rodem z Podlasia, Karolina Gumpert twórczyni cateringu EA1T przedstawi nowocześniejsze wydanie kuchni polskiej oraz Pierogi Boys – pierogarnia wywodząca się z Brooklynu. W części artystycznej, zapachy przygotowuje Anna Bojar, dźwięki Beniamin Głuszek a hafty i ilustracje Olga Budzan.  Spotkanie odbędzie się w Nowym Yorku w siedzibie Museum of Food and Drink w dniach 6 i 7 listopada. Akcja jest częścią serii Global Cultures, Global Cuisines.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!