Kukbuk
Kukbuk
Kuchnia żydowska - tradycyjne dania na stole (fot. materiały prasowe TISH)

TISZ: Festiwal żydowskiego jedzenia

Dodaj do 'Przeczytaj później'

W kuchni żydowskiej łączą się tradycja, przeszłość i przyszłość. Podczas festiwalu kulinarnego TISZ w Muzeum Historii Żydów Polskich Polin spróbujecie orientalnych dań oraz poznacie historie i znaczenia, które się za nimi kryją.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 14 Października 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Za motyw przewodni drugiej edycji festiwalu organizatorzy przyjęli dom oraz wiążące się z nim skojarzenia: ciepło, relacje, dzieciństwo. Nie będzie to jednak kolejny powrót do świata, którego już nie ma. W czasie jednego z najbardziej radosnych świąt żydowskich, Sukkotu, organizatorzy nie tylko będą zachęcać do poszukiwania dawnych smaków podczas wspólnych spacerów czy posiłków, ale również odsłonią współczesne wersje tradycyjnych dań.

Na rozpoczęcie festiwalu zaplanowano projekcję niezwykłego filmu „Oma & Bella”, opowiadającego historię dwóch mieszkanek Berlina – tytułowych Omy i Belli, niezwykle dynamicznych, eleganckich, pełnych werwy starszych pań. Przechadzają się po ulicach miasta, rozmawiają, dzielą się radościami i smutkami i co najważniejsze – wspólnie gotują. W swojej kuchni starają się przywołać oryginalne smaki dzieciństwa, czyli z czasów sprzed Holokaustu. Celebracja kulinarnych wspomnień pozwala im zachować pamięć o przeszłości. Oma i Bella zapraszają w niezwykłą podróż do świata, którego już nie ma. Podczas gotowania łączą pamięć o tradycji i przeszłości, a także chętnie dzielą się przygotowanymi potrawami oraz wspomnieniami, nierzadko trudnymi i bolesnymi.

Po projekcji organizatorzy zapraszają na poczęstunek do foyer.

W czasie festiwalu będzie można wziąć udział w wyjątkowych warsztatach. Marta Kuchniarz z Trzask Ceramics poprowadzi zajęcia, podczas których uczestnicy będą mogli własnoręcznie ozdobić talerze oraz magnesy motywami nawiązującymi do tradycyjnej żydowskiej kuchni. Dekorowanie naczyń na wspólny stół to także doskonały pretekst do rozmowy o aszkenazyjskim gotowaniu i jego specyfice. Ci, którzy mają apetyt na więcej dyskusji o jedzeniu, powinni się udać na sukkotowy podwieczorek z chałką i dżemem. Podczas niego członkowie warszawskiej społeczności żydowskiej będą się dzielili z gośćmi rodzinnymi przepisami i opowiadali związane z nimi historie. Po takim wstępie można nabrać ochoty na własnoręczne przygotowanie chałki – na szczęście podczas festiwalu będzie ku temu okazja, w trzecim dniu wydarzenia bowiem organizatorzy zapraszają na naukę plecenia tego szabasowego pieczywa. Własnoręcznie upieczone chałki uczestnicy będą mogli zabrać do domu, by poczęstować nimi swoich najbliższych.

Zapisy na warsztaty:

Warsztaty ceramiczne z Trzask Ceramics >>

Podwieczorek z chałką >>

Szabatowe chałki >>

Warsztaty kulinarne na Tisz Festiwal Żydowskiego Jedzenia (fot. materiały prasowe)

Słowo „tisz” pochodzi z języka jidysz i oznacza radosny czas spędzony na piciu, jedzeniu, śpiewie oraz wspólnej zabawie przy stole.

Plakat festiwalu - Tisz Festiwal Żydowskiego Jedzenia (fot. materiały prasowe)

Warto udać się na warsztaty poświęcone wegańskiej kuchni domowej, inspirowanej potrawami izraelskimi oraz żydowskimi, albo wybrać się na międzypokoleniowe gotowanie szabasowej kolacji. Zaproście dziadków, rodziców, zabierzcie dzieci i razem przygotujcie niezwykłe potrawy na podstawie tradycyjnych przepisów, przekazywanych z pokolenia na pokolenie. W ostatnim dniu festiwalu będzie czas, by na chwilę wstać od stołu i razem z organizatorami przejść się po Warszawie, poznać ciekawe miejsca, w których można skosztować koszernych i nieco mniej tradycyjnych przysmaków żydowskiej i izraelskiej kuchni. To także doskonała okazja, by się przekonać, jak przygotowują te potrawy współcześni kucharze.

Zapisy na warsztaty:

Warsztaty wegańskiej kuchni domowej >>

Międzypokoleniowe gotowanie >>

Spacer miejski z degustacja >> 

 

TISZ Festiwal Żydowskiego Jedzenia

16-20 października

Muzeum Historii Żydów Polskich Polin w Warszawie

Więcej informacji >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka