KUKBUK od zawsze jest na tropie nowych, nieoczywistych doświadczeń kulinarnych. Dlatego też z nieskrywaną przyjemnością objęliśmy patronatem pierwszą edycję interdyscyplinarnej konferencji Undiscovered – Stories about experience. Jej celem będzie próba odkrycia i opisania niewidocznych procesów, które warunkują to, w jaki sposób doświadczamy otaczającego nas świata. Undiscovered jest efektem trzech lat współpracy ze światowymi ekspertami, którzy dzielili się wiedzą ze zgłębianych przez siebie dziedzin. Podczas konferencji poruszane będą zagadnienia z pogranicza kulinariów, designu, medycyny, sztuki, technologii, edukacji, mody i środowiska naturalnego. Jej uczestnicy postarają się odpowiedzieć na pytanie, jak w obrębie każdego z tych obszarów badawczych możemy lepiej zrozumieć ludzkie doświadczenie oraz jakich narzędzi używać, by czynić je lepszym.
![Interdyscyplinarna konferencjia "Undiscovered - Stories about experience" - mat. pras.](https://mediaconvert.kukbuk.pl/g4GllD_sX5k5bSfdiAlwoC0siF4mKAMrFip1mz9rQT8/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjUv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTAtMjVf/b18xMy40MS4xOF90/aW5pZmllZC5wbmc.png)
Undiscovered, czyli jak projektować doświadczenia
To, co nieodkryte, zwykle budzi największą ciekawość. Dla własnego komfortu sięgamy po dania dobrze nam znane, ale kiedy wzywa przygoda, odkrywamy kuchnie odległe i nieznane.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
![Interdyscyplinarna konferencjia "Undiscovered - Stories about experience" - mat. pras.](https://mediaconvert.kukbuk.pl/gxBK-5N1-u2Ag9bV2rn2QdieU28GRhCaq1QbfNwGe5k/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjUv/Tnd6OElRMWdfdGlu/aWZpZWQuanBlZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/f9WcO06YhfpUjfxPKgoR6VVxJ2ozmoaePmjxzPXRjXI/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjUv/Tnd6OElRMWdfdGlu/aWZpZWQuanBlZw.jpg 1010w)
Wśród konferencyjnych prelegentów znalazła się Marije Vogelzang – postać inspirująca i niezwykle ważna dla całego środowiska kulinarnego. Marije jest holenderską projektantką i twórczynią pojęcia eat design. Stoi na czele wydziału Food Non Food w Design Academy Eindhoven. Choć food design w jej ujęciu jest obszerną dziedziną (zakłada między innymi projektowanie produktów, sprzętów kuchennych czy przestrzeni gotowania), to z perspektywy organizatorów konferencji najważniejsze może wydać się projektowanie samego doświadczenia spożywania posiłku. Marije należy również do grona 100 najbardziej kreatywnych osób według Fast Company i jest finalistką nagrody World Technology w kategorii designu. W 2016 roku znalazła się na liście GOOD 100 magazynu „Good Magazine”. Wystąpienie na konferencji Undiscovered będzie jej pierwszą wizytą w Polsce.
![Plan interdyscyplinarnej konferencji "Undiscovered - Stories about experience" (mat. pras)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/OnQJn-h2U4Dm45YDNT5fCWEfxdFlcvdk0jWFoI5c8lU/fill/1240/651/fp:0.65:0.87/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjUv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTAtMjVf/b18xMy40Ni4yNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/NPiBL-Kb3VCRrU5ZMPMWOBmU0jYzONIeoRwYv4EI9VY/fill/2480/1302/fp:0.65:0.87/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTAtMjUv/WnJ6dXRfZWtyYW51/XzIwMTktMTAtMjVf/b18xMy40Ni4yNl90/aW5pZmllZC5wbmc.png 2480w)
Konferencja Undiscovered – Stories about experience odbędzie się 20 listopada w warszawskim kinie Iluzjon
Pozostali prelegenci są równie inspirujący – to między innymi Branko Popovic, związany z branżą modową założyciel platformy Fashionclash, zajmująca się zagadnieniem experience design Aga Szóstek czy Marcin Szczelina, jedna z najbarwniejszych postaci polskiej architektury. Właśnie oni, a także inni zaproszeni goście uczestniczyć będą w trzech panelach dyskusyjnych:
- Amazing senses, czyli co to jest experience?
- Trick the mind (challenge the body), czyli o przekraczaniu granic.
- Play with your guts, czyli jak podjąć wyzwanie, by przetrwać.
Konferencja Undiscovered – Stories about experience odbędzie się 20 listopada w warszawskim kinie Iluzjon. Jej uczestnikami będą dyrektorzy kreatywni, specjaliści do spraw marketingu, stratedzy, kadra wyższego szczebla odpowiadająca za innowacje i rozwój, badacze oraz menedżerowie instytucji kultury.
Konkurs
Wydarzenie jest biletowane, a dla czytelników KUKBUK-a mamy jedną wejściówkę. Aby mieć szansę ją wygrać, odpowiedzcie na pytanie: Jakie było wasze najbardziej nieoczywiste doświadczenie kulinarne? Zgłoszenie wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl – czekamy do 7 listopada. Przed udziałem w konkursie zapoznajcie się z regulaminem. I pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!
Szczegółowy program konferencji znajdziecie tu
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?