Kukbuk
Kukbuk
Interdyscyplinarna konferencjia "Undiscovered - Stories about experience" - mat. pras.

Undiscovered, czyli jak projektować doświadczenia

To, co nieodkryte, zwykle budzi największą ciekawość. Dla własnego komfortu sięgamy po dania dobrze nam znane, ale kiedy wzywa przygoda, odkrywamy kuchnie odległe i nieznane.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 5 minut!

KUKBUK od zawsze jest na tropie nowych, nieoczywistych doświadczeń kulinarnych. Dlatego też z nieskrywaną przyjemnością objęliśmy patronatem pierwszą edycję interdyscyplinarnej konferencji Undiscovered – Stories about experience. Jej celem będzie próba odkrycia i opisania niewidocznych procesów, które warunkują to, w jaki sposób doświadczamy otaczającego nas świata. Undiscovered jest efektem trzech lat współpracy ze światowymi ekspertami, którzy dzielili się wiedzą ze zgłębianych przez siebie dziedzin. Podczas konferencji poruszane będą zagadnienia z pogranicza kulinariów, designu, medycyny, sztuki, technologii, edukacji, mody i środowiska naturalnego. Jej uczestnicy postarają się odpowiedzieć na pytanie, jak w obrębie każdego z tych obszarów badawczych możemy lepiej zrozumieć ludzkie doświadczenie oraz jakich narzędzi używać, by czynić je lepszym.

Interdyscyplinarna konferencjia "Undiscovered - Stories about experience" - mat. pras.

Wśród konferencyjnych prelegentów znalazła się Marije Vogelzang – postać inspirująca i niezwykle ważna dla całego środowiska kulinarnego. Marije jest holenderską projektantką i twórczynią pojęcia eat design. Stoi na czele wydziału Food Non Food w Design Academy Eindhoven. Choć food design w jej ujęciu jest obszerną dziedziną (zakłada między innymi projektowanie produktów, sprzętów kuchennych czy przestrzeni gotowania), to z perspektywy organizatorów konferencji najważniejsze może wydać się projektowanie samego doświadczenia spożywania posiłku. Marije należy również do grona 100 najbardziej kreatywnych osób według Fast Company i jest finalistką nagrody World Technology w kategorii designu. W 2016 roku znalazła się na liście GOOD 100 magazynu „Good Magazine”. Wystąpienie na konferencji Undiscovered będzie jej pierwszą wizytą w Polsce.

Plan interdyscyplinarnej konferencji "Undiscovered - Stories about experience" (mat. pras)

Konferencja Undiscovered – Stories about experience odbędzie się 20 listopada w warszawskim kinie Iluzjon

Pozostali prelegenci są równie inspirujący – to między innymi Branko Popovic, związany z branżą modową założyciel platformy Fashionclash, zajmująca się zagadnieniem experience design Aga Szóstek czy Marcin Szczelina, jedna z najbarwniejszych postaci polskiej architektury. Właśnie oni, a także inni zaproszeni goście uczestniczyć będą w trzech panelach dyskusyjnych:

  • Amazing senses, czyli co to jest experience?
  • Trick the mind (challenge the body), czyli o przekraczaniu granic.
  • Play with your guts, czyli jak podjąć wyzwanie, by przetrwać.


Konferencja Undiscovered – Stories about experience odbędzie się 20 listopada w warszawskim kinie Iluzjon. Jej uczestnikami będą dyrektorzy kreatywni, specjaliści do spraw marketingu, stratedzy, kadra wyższego szczebla odpowiadająca za innowacje i rozwój, badacze oraz menedżerowie instytucji kultury. 

 

Reklama

Konkurs

Wydarzenie jest biletowane, a dla czytelników KUKBUK-a mamy jedną wejściówkę. Aby mieć szansę ją wygrać, odpowiedzcie na pytanie: Jakie było wasze najbardziej nieoczywiste doświadczenie kulinarne? Zgłoszenie wyślijcie na adres konkurs@kukbuk.pl – czekamy do 7 listopada. Przed udziałem w konkursie zapoznajcie się z regulaminemI pamiętajcie, że zgłoszenia niezawierające oświadczenia uczestnika o wyrażeniu zgody na przetwarzanie danych osobowych nie będą brane pod uwagę!

Szczegółowy program konferencji znajdziecie tu

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk