Kukbuk
Kukbuk
restauracja strefa - rezerwacje Fine Dining Week

Fine Dining Week po raz siódmy – rezerwujemy stoliki!

Oszczędzacie zawartość portfela, ale nie szczędzicie kubków smakowych? W ramach Festiwalu Sztuki Restauracyjnej możecie skosztować dań najlepszych polskich szefów kuchni w wyjątkowo kuszących cenach. W programie pięciodaniowe zestawy serwowane w 11 miastach. Rezerwacje na Fine Dining Week trwają.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 6 minut!

Chcecie przypomnieć sobie wakacyjny smak krewetek z mango i kolendrą albo konsystencję najdelikatniejszego włoskiego risotta? A jeśli w tym roku nie podróżowaliście podniebieniem po świecie, możecie doświadczyć rozmaitych kuchni u siebie. Albo zdecydować się na lokalną podróż w czasie, tropem smaków dzieciństwa. I tak zamiast codziennego lunchu skusić się na pierogi z dorszem, sałatkę z cytrusów z przegrzebkami i chowder, czyli superdelikatną zupę rybną – tu z dodatkiem martini. Lub pójść na wystrzałową kulinarną randkę do lokalu, w którym celebruje się sztukę restauracyjną z najwyższej półki, a który dotąd was onieśmielał. Fine dining macie na wyciągnięcie ręki dzięki festiwalowi, który potrwa od 28 sierpnia do 11 września i odbędzie się w kilkunastu miastach, w tym w Łodzi, Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Katowicach i premierowo w Szczecinie. Zobaczcie, co można zjeść w ramach ogólnopolskiej uczty dla zmysłów!

rezerwacje na Fine Dining Week

Festiwalowi przyświeca misja #SzanujJedzenie

Luksus bez marnowania

Najwybitniejsi szefowie kuchni zaserwują 5 dań z menu degustacyjnego – każda restauracja skomponuje swoje zestawienia, które możecie podejrzeć tutaj, ale wszystkie łączy idea wysokiej jakości składników. Nadchodząca edycja Fine Dining Week to symboliczny smakowy hołd złożony ekologicznym produktom od lokalnych dostawców. Festiwalowi przyświeca też misja #SzanujJedzenie, zapoczątkowana wiosną tego roku podczas wizyty Massima Bottury w Polsce. Włoski mistrz kuchni jest twórcą idei #RespectFood opartej na filozofii zero waste, w którą wpisuje się też system rezerwacji w ramach festiwalu. Możecie zamawiać stoliki online, aż do przedostatniego dnia wydarzenia, czyli 10 września. Dzięki temu organizatorzy będą wiedzieć, jak wielu gości ich odwiedzi, i odpowiednio zaplanują zakupy. Bo nic nie może się zmarnować.

gdzie zarezerwować stolik w ramach fine dinning week

Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 zł za osobę.

Które restauracje wybrać?

Lokale uczestniczące w festiwalu są nagradzane między innymi rekomendacjami Michelin czy słynnego żółtego przewodnika Gault & Millau. W każdym mieście i regionie znajdziecie co najmniej kilka restauracji, które wezmą udział w tegorocznej edycji Fine Dining Week, a do tego ich szefowie kuchni już zdradzili, co wejdzie w skład pięcioczęściowego menu. I tak w gliwickim Plado będzie czekał między innymi wegański tatar podawany z majonezem z kiszonym papryczkami jalapeño oraz twaróg z ziemniakami… na słodko, czyli z karmelem i malinami. W karcie Papavero w Poznaniu pyszni się chłodnik z młodej marchwi i brzoskwini plus słynne sycylijskie cannolo podawane na wytrawnie – z wędzonym pstrągiem, porem i burakiem. Niezależnie od składu menu degustacyjne ma wspólną cenę: 129 złotych za osobę. W tej edycji jest też kilka lokali, jak Restauracja Warszawska, sopocka Słona Woda i łódzkie Tabu, które debiutują na Fine Dining Week. Zacieramy ręce na samą myśl!

Powidok łódź- Restauracja Autorska - gdzie zarezerwować stolik w łodzi

Rezerwacji możecie dokonać za pośrednictwem strony internetowej >>

Festiwal Fine Dining Week potrwa od 28 sierpnia do 11 września 2019 r. i obejmie:

  • Warszawę
  • Wrocław
  • Poznań
  • Kraków
  • Łódź
  • Trójmiasto
  • Śląsk
  • Szczecin

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk