Kukbuk
Kukbuk
Stół zastawiony regionalnymi przysmakami

Podróż do źródła smaku

Najlepsze produkty regionalne, wykwintna kolacja pod gwiazdami z widokiem na górę Jaworzynę i wyborne towarzystwo. Cykliczny projekt Dr Irena Eris Tasty Stories łączy to, co w kulinariach najważniejsze. W tym roku odbyła się już trzecia jego edycja.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Hotel SPA Dr Irena Eris w Krynicy-Zdroju jest położony u stóp Jaworzyny w Beskidzie Sądeckim. Malownicze otoczenie oraz sąsiedztwo górskich szlaków, kolejki gondolowej i pijalni wód Krynicy-Zdroju zachęcają do aktywnego relaksu. W pełen słońca weekend 13-15 września goście mogli poznać przysmaki z regionu na specjalnie zorganizowanym targu, a w niedzielne popołudnie wziąć udział w ekskluzywnej kolacji, która była wyśmienitym finałem tegorocznej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories. Założenia tegorocznej kolacji zdradza Janusz Myjak, od 15 lat szef kuchni w krynickim Hotelu SPA Dr Irena Eris. – Do współpracy zaprosiłem moich przyjaciół z różnych zakątków Polski, by pokazać, jak wspaniałymi i świetnej jakości produktami możemy pochwalić się w regionie – tłumaczy. – Wspólne gotowanie to okazja do wymiany doświadczeń, co jest niezwykle inspirujące, a dla gości stanowi dodatkową atrakcję. Każdy szef kuchni bowiem ma swoje ulubione techniki gotowania czy pomysły na połączenia różnych smaków, a to wzbogaca kulinarnie przygotowywane dania.

Ozdobny żyrandol nad zastawionym stołem

Do współpracy zostali zaproszeni Patrycja Stefanów-Kot z restauracji Koncertowa w Krynicy-Zdroju, Mariusz Siwak z restauracji Hotel Park w Szczecinie oraz Mariusz Jamroszczyk z Bałtowskiego Zapiecka w Bałtowie. Ich menu degustacyjne, zainspirowane regionem i oparte na lokalnych produktach, zachwyciło uczestników kolacji. Przy pięknie udekorowanych stołach rozstawionych na hotelowej polanie z widokiem na Jaworzynę zaserwowano między innymi mus grzybowy z kiszonymi rydzami, inspirowaną łemkowską kisełycą zupę z soku z kiszonej kapusty z czarnym czosnkiem, perliczkę z kaszą gryczaną oraz jagnięcinę ze świeżymi rydzami. Każdemu z siedmiu dań towarzyszyły wina dobrane przez sommeliera Łukasza Bogumiła z Wineonline i opowieści o winie, a całości dopełniła inspirowana regionem muzyka.

Już poranny targ wprowadził gości hotelowych w nastrój kolacji. Można było na nim kupić produkty od lokalnych producentów – miody od Jacka Nowaka z pasieki Kamianna, wędzone i marynowane pstrągi Filipa Kędziołki, soki i okowity z Tłoczni Maurer, oscypki i bundz z Bacówki Centuria Włodzimierza Oleksego oraz chleby i domowe przetwory Kasi Miernik-Pietruszewskiej. Było też wino z Winnicy Chodorowa. Finałowy weekend beskidzkiej edycji Dr Irena Eris Tasty Stories był pełen atrakcji i przyjemności. Pokazał, że kulinaria to bardzo ważny element tożsamości regionu, a wśród mieszkających tu ludzi spotkać można wielu, dla których produkcja jedzenia to prawdziwa pasja.

Kulinaria to bardzo ważny element tożsamości regionu

Reklama
Talerze z przystawkami

Co roku twórcy projektu, specjalny zespół pracowników Hoteli SPA Dr Irena Eris, wraz z ekipą filmową wyruszają w podróż do lokalnych rolników, hodowców, producentów jedzenia oraz miejsc w regionie, z którymi związani są szefowie kuchni hotelu. Spotkania te dokumentowane są w postaci zdjęć i krótkich filmów prezentowanych na stronie internetowej projektu drirenaeristastystories.com oraz podczas finałowego spotkania w każdym z Hoteli SPA Dr Irena Eris.

Stół z regionalnym jedzeniem, kieliszki, karafki

W tym roku bohaterami Tasty Stories byli zarówno producenci jedzenia, jak i animatorzy miejscowej kultury kulinarnej. Wśród nich Grażyna Betlej-Furman, która na co dzień prowadzi Swystowy Sad – gospodarstwo w Ropkach w Beskidzie Niskim. Jako Łemkini z pochodzenia mocno angażuje się w kultywowanie tradycji tej mniejszości narodowej, a w swojej kuchni serwuje fantastyczne dania łemkowskie i wegetariańskie. To od niej szef kuchni hotelu w Krynicy-Zdroju Janusz Myjak nauczył się przygotowywać kisełycę – łemkowską odmianę żurku – z której zaczerpnął inspiracje do menu tegorocznej kolacji Tasty Stories. Drugą z bohaterek była Katarzyna Miernik-Pietruszewska, na co dzień związana ze Starym Domem Zdrojowym w Wysowej, gdzie gotuje, piecze i oddaje się pasji przygotowywania przetworów. Kilkanaście lat temu razem z mamą wymyśliła Święto Rydza, festiwal, na który na przełomie września i października przyjeżdżają do Wysowej nie tylko grzybiarze, ale i wielbiciele rydzowej kuchni. Kiszone rydze według receptury Kasi znalazły się wśród przystawek kolacji Tasty Stories, a ona sama zasiliła zespół kucharzy przygotowujących tegoroczne menu. Perliczki zaserwowane podczas plenerowej kolacji w hotelu pochodziły od Jadwigi Krok z Białej Niżnej, która wraz z rodziną prowadzi ekologiczną hodowlę perliczek i kapłonów. Jej ogromne doświadczenie i zamiłowanie do pracy przekłada się na zdrowy, wysokiej jakości produkt. Bohaterami tegorocznej edycji Tasty Stories byli też winiarze: Grażyna Dudek i Zbigniew Krzyżak z Winnicy Chodorowa – pasjonaci, którzy intensywną karierę w branży budowlanej zamienili na pracę w winnicy. Produkowane przez nich wina, z kilku popularnych w Polsce odmian, mogą się poszczycić wieloma nagrodami.

Kisełyca, czyli łemkowska odmiana żurku

Kolejną atrakcją smakowitego weekendu był piątkowy pokaz filmu „Wino we krwi” zorganizowany przez Films for Food – partnera Tasty Stories. Seans poprzedziła degustacja win z Winnicy Chodorowa. Goście mogli też skorzystać z przejażdżek po okolicach hotelu luksusowymi samochodami sportowymi włoskiej marki Maserati.

Trzecia edycja Dr Irena Eris Tasty Stories cieszyła wieloma atrakcjami, udowadniając przy tym, że kulinaria to niezbędny element tożsamości regionu. Jego kulinarny charakter tworzą prawdziwi pasjonaci jedzenia, których w Beskidach z pewnością nie brakuje.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk