Kukbuk
Kukbuk
Regionalne warzywne potrawy w głębokich talerzach

Szlakiem smaku

Położony w malowniczym regionie Mazur Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie doskonale wpisuje się w otaczający go krajobraz oraz tradycje regionu.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: materiały prasowe

Opublikowano: 6 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

Na stoły trafiają tu produkty wytwarzane przez lokalnych producentów, a autorskie, nowocześnie skomponowane dania inspirowane są regionalnymi smakami. Już po raz trzeci odbyło się tam wyjątkowe wydarzenie, które umożliwia poznanie kulturalno-kulinarnej tożsamości miejsca w szerokim kontekście. Celem projektu Dr Irena Eris Tasty Stories jest bowiem odkrywanie smacznych opowieści w regionach, w których znajdują się Hotele SPA Dr Irena Eris.

Warzywa marynowane w dużych słoikach

Tym razem przewodnikiem po regionie był szef kuchni restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie Grzegorz Gręda. Pochodzi z położonego obok Dobrego Miasta, zna więc nie tylko lokalne tradycje i doskonałe produkty, ale przede wszystkim tych, którzy za nimi stoją. To właśnie ludzie na co dzień współpracujący i związani z hotelowymi restauracjami stają się bohaterami Tasty Stories. Wśród wyróżnionych w tym roku znaleźli się Krystyna Ziejewska hodowczyni gęsi owsianej, Mariusz i Bożena Sekulscy rolnicy ekolodzy uprawiający dawne odmiany pszenicy, a także Jolanta Kołodziejczyk, która na co dzień pracuje w kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, a oprócz tego pomaga tacie Eugeniuszowi w prowadzeniu pasieki.

Fine dining w Hotelu SPA Dr Irena Eris

Weekend Tasty Stories rozpoczął się od kiermaszu lokalnych produktów w położonej obok hotelu Rybakówce. Goście mogli nie tylko zakupić oryginalne produkty, ale też spróbować dań z nich przygotowanych. Widowiskowym punktem dnia okazała się gęś pieczona pradawną łemkowską metodą – siedem godzin na rozgrzanych kamieniach w wykopanym w ziemi dole. W restauracji Oranżeria przygotowano specjalny bufet śniadaniowy, a także wkładkę do obiadowego i kolacyjnego menu, w którym wyróżniono produkty od bohaterów wszystkich edycji projektu. Następnego dnia ekipa FILMS for FOOD, partner projektu, przygotowała pokaz polskiego filmu dokumentalnego „Łowcy miodu” w reżyserii Krystiana Matyska z Magdaleną Popławską w roli narratorki.

Kiermasz lokalnych produktów

Ostatnią odsłonę Tasty Stories zwieńczyła kolacja w Gospodzie Sielanka, której gospodarzami byli szefowie kuchni dwóch hotelowych restauracji: Agnieszka Wilbrandt z Oranżerii oraz Grzegorz Gręda z Romantycznej. Do współpracy zaprosili Ewelinę Łapińską, szefową kuchni i właścicielkę restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku. Na stole pojawił się wędzony pstrąg z ogórkiem i miso oraz zupa ziemniaczana z piernikiem, kwiatkami rzepaku i półgęskiem, a także pierogi z gęsią, jabłkiem i trawą żubrową czy dania z podrobów: żołądków i serc z burakami, grzybami i orkiszem. Wśród dań bezmięsnych królowały assiette z dyni, szaszłyki z kiszonego jabłka, oraz skorzonera z pietruszką i kozim serem. Jako ciepłe danie rybne pierwsze skrzypce grał jesiotr z sielawą, porem i brukwią. Na koniec lody z gęsiej wątróbki z miodem i chlebem – deser stanowił klamrę całej kolacji i eksponował produkty wszystkich tegorocznych bohaterów. O odpowiedni dobór win i alkoholi do kolacji zadbał sommelier Krzysztof Królczyk z firmy Wineonline.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka