Na stoły trafiają tu produkty wytwarzane przez lokalnych producentów, a autorskie, nowocześnie skomponowane dania inspirowane są regionalnymi smakami. Już po raz trzeci odbyło się tam wyjątkowe wydarzenie, które umożliwia poznanie kulturalno-kulinarnej tożsamości miejsca w szerokim kontekście. Celem projektu Dr Irena Eris Tasty Stories jest bowiem odkrywanie smacznych opowieści w regionach, w których znajdują się Hotele SPA Dr Irena Eris.
![Regionalne warzywne potrawy w głębokich talerzach](https://mediaconvert.kukbuk.pl/EE5MyAyylPhbWRkjMbH_4xRqjgm1D9yYYDMepT7g8do/fill/1418/1682/fp:0.39:0.48/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDgtMDUv/Z2xvd25lX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg)
Szlakiem smaku
Położony w malowniczym regionie Mazur Hotel SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie doskonale wpisuje się w otaczający go krajobraz oraz tradycje regionu.
Tekst: redakcja
Zdjęcia: materiały prasowe
![Warzywa marynowane w dużych słoikach](https://mediaconvert.kukbuk.pl/1owoHK_UW6Ynzed8CKVhh5hF6dL6Q9MWBR7mJU2jZds/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/ZXJpc190aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/yXbHSqH9dmMH6KFSaSR8gAWQhaj0KNTAXwnCbuTez1c/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/ZXJpc190aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 2480w)
Tym razem przewodnikiem po regionie był szef kuchni restauracji Romantyczna w Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie Grzegorz Gręda. Pochodzi z położonego obok Dobrego Miasta, zna więc nie tylko lokalne tradycje i doskonałe produkty, ale przede wszystkim tych, którzy za nimi stoją. To właśnie ludzie na co dzień współpracujący i związani z hotelowymi restauracjami stają się bohaterami Tasty Stories. Wśród wyróżnionych w tym roku znaleźli się Krystyna Ziejewska hodowczyni gęsi owsianej, Mariusz i Bożena Sekulscy rolnicy ekolodzy uprawiający dawne odmiany pszenicy, a także Jolanta Kołodziejczyk, która na co dzień pracuje w kuchni Hotelu SPA Dr Irena Eris Wzgórza Dylewskie, a oprócz tego pomaga tacie Eugeniuszowi w prowadzeniu pasieki.
![Fine dining w Hotelu SPA Dr Irena Eris](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Kqt687DC40Dg71UuXIbGxYKPQgAu3c3JnHpW5K9PLdc/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/U0xLXzY3MDNfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Sa58NHMiPLS0QzrZBSAYSnJuAl3fv_cboNdcHL-pZtI/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/U0xLXzY3MDNfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 2480w)
Weekend Tasty Stories rozpoczął się od kiermaszu lokalnych produktów w położonej obok hotelu Rybakówce. Goście mogli nie tylko zakupić oryginalne produkty, ale też spróbować dań z nich przygotowanych. Widowiskowym punktem dnia okazała się gęś pieczona pradawną łemkowską metodą – siedem godzin na rozgrzanych kamieniach w wykopanym w ziemi dole. W restauracji Oranżeria przygotowano specjalny bufet śniadaniowy, a także wkładkę do obiadowego i kolacyjnego menu, w którym wyróżniono produkty od bohaterów wszystkich edycji projektu. Następnego dnia ekipa FILMS for FOOD, partner projektu, przygotowała pokaz polskiego filmu dokumentalnego „Łowcy miodu” w reżyserii Krystiana Matyska z Magdaleną Popławską w roli narratorki.
![Kiermasz lokalnych produktów](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Txpr-8nfD1-J_85eg8o7qx-1Qih4gYHpeMVTPOuOG-o/fill/1240/651/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/U0xLXzUzNDVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1240w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/zIxpUQtbhMeEwbvixoid4NaKW-UB72-fPBDc7mQQcFk/fill/2480/1302/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMTItMDYv/U0xLXzUzNDVfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 2480w)
Ostatnią odsłonę Tasty Stories zwieńczyła kolacja w Gospodzie Sielanka, której gospodarzami byli szefowie kuchni dwóch hotelowych restauracji: Agnieszka Wilbrandt z Oranżerii oraz Grzegorz Gręda z Romantycznej. Do współpracy zaprosili Ewelinę Łapińską, szefową kuchni i właścicielkę restauracji Świętojańska 21 w Białymstoku. Na stole pojawił się wędzony pstrąg z ogórkiem i miso oraz zupa ziemniaczana z piernikiem, kwiatkami rzepaku i półgęskiem, a także pierogi z gęsią, jabłkiem i trawą żubrową czy dania z podrobów: żołądków i serc z burakami, grzybami i orkiszem. Wśród dań bezmięsnych królowały assiette z dyni, szaszłyki z kiszonego jabłka, oraz skorzonera z pietruszką i kozim serem. Jako ciepłe danie rybne pierwsze skrzypce grał jesiotr z sielawą, porem i brukwią. Na koniec lody z gęsiej wątróbki z miodem i chlebem – deser stanowił klamrę całej kolacji i eksponował produkty wszystkich tegorocznych bohaterów. O odpowiedni dobór win i alkoholi do kolacji zadbał sommelier Krzysztof Królczyk z firmy Wineonline.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?