Kukbuk
Kukbuk

Targ jak za dawnych lat

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Autentyczny, pełen smakowitych zapachów i oryginalnych przedmiotów – taki będzie przedświąteczny Targ Rolny Konesera.

Tekst: Magda Malicka

Zdjęcie główne: PHÚC LONG / Unsplash.com

Opublikowano: 6 Kwietnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Marzy wam się targ, jaki znacie ze starych filmów lub z opowieści babci? Gwarny, nęcący zapachami, taki, na którym podczas zakupów można niespiesznie porozmawiać ze sprzedawcą i poznać historię każdego produktu? Jeśli tak, koniecznie wpadnijcie na zbliżający się Targ Rolny Konesera. Już niedługo na placu Centrum Praskiego Koneser, pośród odrestaurowanych budynków z czerwonej cegły, przenoszących do czasów Warszawy z przełomu XIX i XX wieku,zagoszczą starannie wyselekcjonowani wystawcy z całej Polski. Znajdą się wśród nich rolnicy, serowarzy, wytwórcy kiełbas, wędlin i przetworów, a także ogrodnicy oraz twórcy rękodzieła. To doskonała okazja, by kupić świetne jedzenie i osobiście poznać producentów.

– Targ Rolny Konesera to fantastyczna inicjatywa, która idealnie wpisuje się w ideę i ducha Centrum Praskiego Koneser – mówi jego dyrektorka komercyjna Monika Piwońska. – Zależy nam, aby Koneser był miejscem otwartym i przyjaznym dla wszystkich warszawiaków i gości odwiedzających stolicę. Staramy się łączyć to, co nowe, z elementami z minionych lat, różne dziedziny życia i aktywności. Goście odwiedzający Targ Rolny Konesera będą mogli skorzystać z szerokiej oferty rozrywkowo-gastronomicznej lub zapoznać się z unikatowymi propozycjami modowymi młodych polskich projektantów, których nie znajdziemy w tradycyjnych centrach handlowych. Centrum Praskie Koneser to przede wszystkim przestrzeń dla ludzi!

Targ Rolny Konesera

będzie działać w okresie przedświątecznym od 13 do 20 kwietnia, codziennie w godzinach 12-20; od 27 kwietnia do września w każdą sobotę w godzinach 8-16.

Na Targu Rolnym Konesera pojawi się wielu producentów znanych miłośnikom dobrego jedzenia. Spotkacie tam między innymi laureatów konkursu KUKBUK Poleca: Tomasza Strubińskiego z serami od Kaszubskiej Kozy oraz Martę i Łukasza z Sadu Zaścianki z pysznymi sokami i octem jabłkowym. Będzie też Paweł Szymczak z Mazur ze swoimi wędzonymi rybami, panie z Wielkiego Gościńca Litewskiego przywiozą wielkanocne baby, a Michał Molenda będzie kusić świeżym, pachnącym chlebem.

Za dobór wystawców odpowiedzialna jest Monika Kucia, koordynatorka targu, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych produktów i polskiej gastronomii na świecie.

– Produkt regionalny to coś, za czym stoi człowiek – mówi Monika Kucia. – Nie fabryka, wielka wytwórnia, przemysł, tylko jakaś konkretna osoba czy rodzina. Chcemy znać wszystkich naszych wystawców, wspierać ich, budować relacje oparte na wzajemnym zaufaniu. Oferujemy autentyczne, naturalne jedzenie od ludzi, których znamy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!