Karierę w gastronomii zaczynał jako 16-latek. Kiedy miał lat 27 jako jeden z pięciu pasażerów przeżył katastrofę lotniczą, by kilkanaście lat później zostać jednym z najbardziej znanych kucharzy na świecie. Choć jest ikoną francuskiej kuchni, a prezydent Jacques Chiracodznaczył go Orderem Narodowym Legii Honorowej, zrzekł się obywatelstwa Francji i na własne życzenie został Monakijczykiem. Jest właścicielem 23 restauracji w różnych zakątkach globu, założycielem kilku szkół kulinarnych i zdobywcą 21 gwiazdek Michelin. Magazyn Forbes umieścił go na liście 100 najbardziej wpływowych ludzi na świecie. Mistrz nie osiada na laurach – wciąż szuka, podróżuje i wyznacza nowe standardy w sztuce kulinarnej.
![](https://mediaconvert.kukbuk.pl/kraWqIdEGk9Nve8QqFWGg-FTSH5hJqPxISa8fggRJVI/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDQtMDkv/MV90aW5pZmllZC5q/cGc.jpg)
Niezwykły żywot Alaina Ducasse’a
Mistrz francuskiej kuchni, zdobywca 21 gwiazdek Michelin, właściciel 23 restauracji i jeden ze stu najbardziej wpływowych ludzi świata. Kim jeszcze jest Alain Ducasse?
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!