Kukbuk
Kukbuk

Laureaci 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca

Już wiemy, które marki podbiły serca jury w tym roku i dlaczego. Poznajcie zwycięzców 4. edycji KUKBUK Poleca – producentów wyjątkowego jedzenia i kosmetyków naturalnych, rzemieślników oraz gospodarzy pięknych miejsc.

Tekst: redakcja

Zdjęcia: Maciek Niemojewski


Stylizacja: Agata Jankowska

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Ta edycja była wyjątkowa pod wieloma względami. Pierwszy raz jesienią, a nie wiosną, i w tak niepewnym dla wszystkich czasie. Za to z najwyżej, jak dotąd, podniesioną przez uczestników poprzeczką oraz z najliczniejszą kapitułą, do której w tym roku dołączyli między innymi Maciej Nowak i Natalia Przybysz. Pierwszy raz bez gali finałowej, za to z dwudniowymi obradami w absolutnie niezwykłym miejscu, jakim jest Farma Bii – pięknie usytuowany, elegancki, butikowy pensjonat i zarazem szkoła gotowania.

To tam 1 i 2 października przy kilkumetrowym drewnianym stole, w całości zastawionym ponad 450 zgłoszonymi do konkursu produktami, nadesłanymi przez 230 polskich firm, zapadały decyzje, którymi dzisiaj dzielimy się z wami. Certyfikat jakości KUKBUK Poleca oraz nasze słynne Złote Jajo otrzymało 20 marek, a dwóm zdecydowaliśmy się przyznać wyróżnienie. Poznajcie laureatów 4. edycji konkursu KUKBUK Poleca.

Laureaci w kategorii Ze spiżarni w konkursie KUKBUK Poleca: Ancypo, Wikk.me, Kiszonki Pana Tadka, Mięsny Premium

Ze spiżarni

Wikk.me

Za chrupiącą kompozycję smaków trzech wariantów granoli, które powstały w zgodzie z naturą i z sezonowym cyklem przyrody, oraz za wiarę w moc kobiet.

Wikk.me >>

Kiszonki Pana Tadka

Za idealnie zrównoważony smak i teksturę kiszonych ogórków. Źródło ich doskonałości kryje się w domowej recepturze i w rzadko spotykanej staropolskiej odmianie ogórka, która od pięciu pokoleń jest uprawiana w tej samej rodzinie.

Ancypo

Za przywrócenie kulinarnej pamięci Podlasia w postaci długo dojrzewającej szynki zwanej kumpiakiem. Dobrze, że znaleźli się spadkobiercy jego tradycyjnej receptury i metody wytwarzania, bo jak powiadają najstarsi mieszkańcy Sokólszczyzny: ten smakuje jak z czasów ich dzieciństwa.

Ancypo >>

Mięsny Premium

Za powrót do odległej kulinarnej przeszłości oraz smak wielowiekowej tradycji – półgęsek, który nas zachwycił, bez wątpienia wiódłby prym na stołach w staropolskich dworach.

Mięsny Premium >>

Wygrani w kategorii Z pola i z wody w konkursie KUKBUK Poleca: Ekologiczny Ogród Permakulturowy W Dobrym Smaku, Bianca, Gospodarstwo Rybackie Dadoń, Bryła Miodu

Z pola i z wody

Ekologiczny Ogród Permakulturowy W Dobrym Smaku

Za działanie zgodne z kalendarzem biodynamicznym i za spektakularny efekt współpracy człowieka z przyrodą. W zamian za szacunek przyroda obdarowuje nas świeżymi ogórkami o smaku innym niż ten, który do tej pory znały nasze kubki smakowe, oraz idealnie słodką kukurydzą cukrową o niewielkiej kaloryczności.

Ekologiczny Ogród Permakulturowy W Dobrym Smaku >>

Bianca

Za nietuzinkowy pomysł wykorzystania ekologicznego mleka polskich krów wypasanych nad rzeką Rządzą w okolicach Radzymina i jego przemiany w kremowy, puszysty ser stracciatella. Ręcznie wyrabiany, niesie w sobie smak, pasję i miłość do jedzenia. To smakowita wymiana doświadczeń: z ziemi włoskiej do polskiej. 

Bianca >>

Gospodarstwo Rybackie Dadoń

Za świeże spojrzenie na rodzimego pstrąga i odwagę w kultywowaniu tradycji. Za przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy, które doczekały się profesjonalnej oprawy i pozwoliły z sukcesem przetrwać rodzinnej firmie rybackiej.

Gospodarstwo Rybackie Dadoń >>

Bryła Miodu

Za genialne w swojej prostocie połączenie miodu lipowego, który jadali nasi przodkowie, i świeżego imbiru z Azji, który coraz częściej pojawia się we współczesnej polskiej kuchni. Tylko dwa składniki, ale jaką mają moc!

Bryła Miodu >>

Wygrani w kategorii Bez procentów w konkursie KUKBUK Poleca, od lewej: Zakwasownia, Hultaj

W płynie bez procentów

Zakwasownia

Za naturalne napoje probiotyczne, które odkwaszają organizm, wzmacniają odporność oraz usprawniają pracę jelit. A w dodatku – przy swoim dobroczynnym działaniu – wybornie smakują. Za estetyczne szklane opakowania, w których zamieszkało samo zdrowie.   

Zakwasownia >>

Hultaj

Za łobuzerski pomysł, aby – zamiast gotowania – kompot leżakował, oraz za chęć świadomego wpływania na świat wokół nas. Za pyszny napój w radosnym opakowaniu, który smakuje jak ten serwowany przez nasze babcie i dziadków, ale z nowoczesnym twistem. Ta nowatorska kombinacja łączy pokolenia. 

Hultaj >>

Wyróżnienie: Rezerwat Jabłek

Za podniesienie tłoczenia soku z jabłek do rangi sztuki. Szlachetne odmiany jabłoni, staranny proces wytwarzania i butelka zaprojektowana jak dla najlepszego wina – każdy element służy wyjątkowemu doświadczeniu smaku.

Rezerwat Jabłek >>

Wygrani w kategorii Z procentami w konkursie KUKBUK Poleca, od lewej Miód Podlaski, Winnica Sztukówka, Cieleśnica S.A.

W płynie z procentami

Cieleśnica SA

Za idealną kompozycję 44 ziół i przypraw, które z najwyższej jakości polskim spirytusem oraz miodem tworzą wyjątkowy likier. Zaskakująco łagodny w smaku, cieszy przyjemną dla podniebienia aksamitną konsystencją. 

Cieleśnica SA >>

Miód Podlaski

Za zaangażowanie w kultywowanie tradycji miodosytnictwa na Podlasiu oraz lekkość w komponowaniu smaków niesyconych miodów pitnych. Za miło drapiący w usta smak trójniaka wiśniowego z papryczką chili, za elegancję trójniaka wiśniowego z dodatkiem świeżo palonej i mielonej kawy oraz trójniak jabłkowy z szampionami wędzonymi w zimnym dębowym dymie. 

Miód Podlaski >>

Winnica Sztukówka

Za solidne w smaku wina, które zdają się nieść obietnicę pełnego radości i niespiesznego życia, a także za szczególną dbałość o lokalność wyrażoną w graficznych projektach etykiet na butelkach. Dzięki winom noszącym nazwy ludowych instrumentów muzycznych i ich opisom jeszcze bardziej zanurzamy się w świat pozytywnej energii i dobrych ludzi.

Winnica Sztukówka >>

Wygrani w kategorii Z warsztatu w konkursie KUKBUK Poleca, od lewej Moya Matcha, Ceramika Nakomiady, skórzane przedmioty John & Mary

Z warsztatu

Manufaktura Pałac Nakomiady

Za wierność tradycyjnej technologii i ręczny proces wyrabiania – jak przed wiekami. Za możliwość dekoracji domu miniaturą pieca kaflowego z Warmii i Mazur, który po zapaleniu w nim świeczki pozwala przenieść się w przeszłość i docenić kunszt dawnych mistrzów. I za ręcznie malowany talerz, który uwieczni piękno każdego dania.

Manufaktura Pałac Nakomiady >>

John & Mary

Za piękno, którego podstawą jest prostota i minimalizm, oraz za właściwą analizę potrzeb odbiorczyń i odbiorców wyrobów ze skóry. Za ponadczasową elegancję i perfekcyjne wykonanie – to jakość, która przetrwa wiele lat. A ponieważ projektanci używają polskiej skóry garbowanej tak jak kiedyś za pomocą roślin, jej obróbka nie szkodzi planecie.

John & Mary >>

Wyróżnienie: zestaw Moya Matcha

Za kolektywną pracę reprezentujących różne dziedziny kreatywne zespołów, które pełną umami zieloną herbatę o kremowej konsystencji zamknęły w niezwykle estetycznym opakowaniu.

Moya Matcha >>

 

Wygrani w kategorii Dla urody w konkursie KUKBUK Poleca, od lewej marki D’Alchémy, Kiré Skin i Si Si Bee

Dla urody

D’Alchémy

Za naturalne i naukowo przebadane składniki oraz godną uwagi troskę o środowisko. Za biodegradowalne opakowania i wykorzystanie tego, co płynie z bogactwa natury. Za mądre podejście do najnowszej technologii, która ma służyć człowiekowi, ale nie szkodzić planecie.

D’Alchémy >>

Kiré Skin

Za dopracowane receptury wykorzystujące najnowsze osiągnięcia kosmetologii. To one – w połączeniu z zasadami wieloetapowej pielęgnacji skóry jak w japońskich rytuałach – dają wyjątkowe rezultaty i doznania sensoryczne. Za zwrócenie uwagi na magiczną moc fermentacji nie tylko w produktach spożywczych, ale także w kosmetykach.

Kiré Skin >>

Kategoria specjalna: MARKA PRZYJAZNA KOBIETOM pod patronatem TVN Style

Wyróżnienie w kategorii Marka przyjazna kobietom (sponsorowane prze TVN) dla marki Si Si Bee

Si Si Bee

Za odwagę w samodzielnym tworzeniu małej manufaktury, której naturalne produkty są odpowiedzią na problemy wymagającej skóry wrażliwej, i za chęć podzielenia się z innymi kobietami swoim osobistym doświadczeniem. Za w 100% naturalny i skuteczny dezodorant w słoiczku, którego bazę stanowią soda oczyszczona, ekstrakt ze skóry białego grejpfruta oraz wyciągi z olejków.

Si Si Bee >>

Za miastem dla relaksu

Kimura Glamping

Za ducha sztuki i za możliwość świadomego bycia samemu ze sobą, z dala od zgiełku miasta. Za niebanalną wizję odpoczynku w środku lasu w przytulnych namiotach, których nazwy pochodzą od imion japońskich bogów, i za spokój czerpiący z mądrości filozofii Wschodu.

Kimura Glamping >>

Ptasie Radio Brzozów

Za sąsiedztwo saren, lisów i ptaków oraz za las na wyciągnięcie ręki. I za wolność wyboru, aby robić dokładnie to, na co ma się ochotę – nawet jeśli oznacza to nicnierobienie. A także za kuchnię pełną wegańskich smakołyków i Gniazdo – wspólną przestrzeń, w której każdy gość czuje się jak u siebie i może nadawać na swoich falach.   

Ptasie Radio Brzozów >>

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk