Kukbuk
Kukbuk

Znamy najlepsze wina 2017 roku

Jakie wino podać do gęsi? Jakie zaserwować do pizzy? A jakim przywitać gości? Zwycięzcy tegorocznej edycji konkursu Grand Prix „Magazynu Wino” pomogą rozwiązać wiele takich dylematów. Co więcej, w tym roku, po raz pierwszy w 15-letniej historii tego magazynu winiarskiego, wśród nagrodzonych znalazły się wina polskie.

Tekst: Maja Wójcik

Tekst: Darek Klimczak, Matias Glusman


Zdjęcia: redakcja, materiały promocyjne

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 8 minut!

Półtora tysiąca butelek – każda ubrana w zasłaniającą etykietę bluzeczkę – tyle win musiało przetestować jury, żeby wybrać najlepsze. Te, które przeszły do finału i dostały najwięcej punktów w swoich kategoriach, zostały nagrodzone. Oto najlepsze wina – zdobywcy złotych medali w poszczególnych grupach.

WINA MUSUJĄCE ROBIONE METODAMI INNYMI NIŻ TRADYCYJNA
(chodzi o wina robione metodą inną niż ta, którą produkuje się szampany)

 

WINA MUSUJĄCE ROBIONE METODAMI INNYMI NIŻ TRADYCYJNA
(chodzi o wina robione metodą inną niż ta, którą produkuje się szampany)

Wino: Il Soller Extra Dry, Valdobbiadene Prosecco Superiore
Nos klasyczny, mineralny, wapienny. W ustach słodycz miękkich białych owoców.

Do czego podawać?
Jako aperitif przed obiadem lub kolacją. Świetne też do przystawek.

Producent: Marsuret
Kraj: Włochy
Cena: 45 zł
Gdzie kupić: Supermarket Rafa, ul. Węgierska 78, Nowy Sącz
Rafa-wino.pl

WINA MUSUJĄCE ROBIONE METODĄ TRADYCYJNĄ
Wino: Améthyste Brut, Champagne
Szampan bardzo subtelny, o łagodnie kamiennym, mineralnym nosie. W ustach początkowo czuć delikatnie spieczoną grzankę, potem jesienne jabłka. Bardzo dobra równowaga między kwasowością a słodyczą. Jest to szampan od niewielkiego producenta, z uprawy biodynamicznej – inny od tych, które zazwyczaj można kupić w sklepach.

Do czego podawać?
Tego szampana najlepiej pić samego. Możemy go podać przed posiłkiem, na powitanie gości.

Producent: Louis Barthélémy
Kraj: Francja
Cena: 160 zł
Gdzie kupić: ul. Łopuszańska 36, Warszawa
Winemates.pl

WINA BIAŁE PONIŻEJ 50 ZŁOTYCH
Wino: Pousio Escolha Branco 2014, Alentejano
W nosie czuć pełną gamę cytrusów, w ustach – że wino jest bardzo świeże. Pikanterii dodaje lekki, przyjemny, kwaskowaty posmak.

Do czego podawać?
O to wino prosi każda pieczona z ziołami ryba.

Producent: Herdade do Monte da Ribeira
Kraj: Portugalia
Cena: 46 zł
Gdzie kupić: ul. Krypska 52/54, Warszawa; Galeria Handlowa Saska Kępa, ul. Zwycięzców 28 lok. 15, Warszawa
Sklep.13win.pl

WINA BIAŁE OD 51 DO 100 ZŁOTYCH
Wino: Chardonnay 2015, Constantia
Wyraźnie beczkowe wino z wyrazistym, mocnym i pikantnym nosem. W ustach czuć delikatny smak wanilii i lekko przypalonego masła. Do tego aromaty konwalii, lilii.

Do czego podawać?
Tego wina nie pije się samego na przykład na balkonie. Koniecznie trzeba usiąść do zastawionego stołu, najlepiej do talerza z tłustą rybą lub drobiem z grilla.

Producent: Groot Constantia
Kraj: RPA
Niestety, rocznik 2015 jest już w Polsce wyprzedany. Dostępny jest rocznik 2016. Butelka kosztuje 100 złotych. Informację, gdzie kupić to wino, można uzyskać na stronie Southwine.eu.

WINA BIAŁE POWYŻEJ 100 ZŁOTYCH
Wino: Morstein Grosses Gewächs Riesling 2015, Rheinhessen
Kolejny raz w tej kategorii zwycięża wino z Hesji Nadreńskiej, największego w Niemczech regionu winiarskiego. Jest to wino o chlebowo-miodowym nosie i szczodrych ustach; poukładane ze świetnego w tym rejonie rocznika. To riesling w pełnej krasie, który za 10 lat będzie jeszcze lepszy.

Do czego podawać?
Elegancja i koncentracja tego wina dobrze pasuje do wszelkich tłustych ryb lub potraw smażonych.

Producent: Wittmann
Kraj: Niemcy
Cena: 239 zł
Gdzie kupić: ul. Malczewskiego 6, Warszawa; ul. Piasta 18a, Milanówek
Wineandyou.pl

WINA SPECJALNE
Wino: Tarieluna Rkatsiteli 2013, Kachetia
Wino pomarańczowe wyprodukowane tradycyjną gruzińską metodą – co oznacza, że przez pół roku dojrzewało w zakopanej w ziemi amforze (Gruzini wolą mówić: w kvevri). W nosie kamienna mineralność, w ustach bardzo taniczne. Wino typu: kocham albo nienawidzę.

Do czego podawać?
Wino zdecydowanie do podawania z jedzeniem: z wieprzowiną, gęsią, kaczką. Kurczak jest dla tego wina za łagodny.

Producent: Nika Bakhia
Kraj: Gruzja
Cena: 125 zł
Gdzie kupić: Lipowa 6F, Kraków
Krakoslowwines.pl

WINA RÓŻOWE
Wino: Purato Rosé 2015, Terre Siciliane
Jak na różowe wino z 2015 roku, to trzyma się świetnie. W nosie czuć owoce, czerwoną porzeczkę, mieszankę ziół, a nawet lekką nutę rosołową. Gdy się weźmie łyk, czuć maliny, a na brzegach języka lekką sól. Na długo zostaje w ustach. Do tego jest ekologiczne, butelka pochodzi z recyklingu, a etykieta została zadrukowana tuszem roślinnym.

Do czego podawać?
Pasuje do wszelkiego drobiu, ryb na zimno, sałatki nicejskiej lub po prostu jako smakołyk w ciepły dzień.

Producent: Feudo di Santa Tresa
Kraj: Włochy
Cena: 43 zł
Gdzie kupić: Wineavenue24.pl

WINA CZERWONE DO 50 ZŁOTYCH
Wino: Brecciato 2013, Castel del Monte
Wino z biodynamicznej winnicy leżącej w pobliżu Canosa di Puglia, niemal na samym obcasie włoskiego buta. Wokół są wzgórza, a do Morza Adriatyckiego jest około 20 kilometrów. W nosie czuć stajnię z okolicy i świeże liście tytoniu. W ustach wino jest bardzo garbnikowe, wyczuwalne są dojrzałe wiśnie.

Do czego podawać?
Pizza, makarony, dania z sosem pomidorowym, także dobra wołowina, popite tym winem, będą smakować dużo lepiej.

Producent: Tenuta Cefalicchio
Kraj: Włochy
Cena: 49 zł
Gdzie kupić: Winoteka Matteo, ul. Szulborska 3/5 lok. 10, Warszawa; Mąka i Woda, ul. Chmielna 13, Warszawa

WINA CZERWONE OD 51 DO 100 ZŁOTYCH
Wino: Ceraso Aglianico 2015, Paestum
Kolejne wino z południa Włoch, tym razem z Kampanii. Czuć w nim suszone zioła, nieco pokrzywy oraz ściętej trawy. Pojawiają się także nuty korzenne. W ustach wino jest przyjemnie soczyste, smakuje czarną porzeczką, śliwkami; garbniki tym razem są nieagresywne.

Do czego podawać?
Zdecydowanie najlepiej pasuje do mięs, na przykład grillowanej jagnięciny. Ci, którzy preferują kuchnię wegetariańską, pociechy z tego wina na stole mieć nie będą.

Producent: San Salvatore
Kraj: Włochy
Cena: 59 zł
Gdzie kupić: Winoteka Matteo, ul. Szulborska 3/5 lok. 10, Warszawa; Mąka i Woda, ul. Chmielna 13, Warszawa

WINA CZERWONE POWYŻEJ 100 ZŁOTYCH
Wino: Tenuta Nuova 2011, Brunello di Montalcino
Cóż za eleganckie wino! Czuć to od pierwszej chwili. Wspaniałe wino o bogatej konsystencji, ze świetnie użytą beczką. W nosie są aromaty czarnej wiśni, przypraw, goździków, można się także doszukać trufli i mokrej ziemi. W ustach sama przyjemność, czuć nieco słonawych aromatów. Wino, które ma co najmniej 15-letnią przyszłość. Dostało 100 punktów od Roberta Parkera.

Do czego podawać?
Świetnie smakuje jako towarzysz pieczystego, gulaszów i mięs z grilla. Ale musi to być dobre mięso czerwone, dziczyzna, jagnięcina, na przykład bistecca alla fiorentina czy wołowy T-bone. Także do serów i twardych wędlin.

Producent: Casanova di Neri
Kraj: Włochy
Cena: 224 zł
Gdzie kupić: Centrum Handlowe King Cross Marcelin, ul. Bukowska 156, Poznań; Centrum Handlowe Dąbrówka, ul. Poznańska 31, Dąbrówka k. Poznania

WINA SŁODKIE
Wino: 10 Year Old Tawny, Vinho do Porto
Klasyk klasyków. Bo Fonseca to jeden z najbardziej znanych domów kupieckich zajmujących się porto. Określenie „10 Year Old” oznacza, że najmłodszy komponent tego wina ma 10 lat. Inne są starsze. W nosie czuć orzechy, kawę, nuty likierowe, w ustach ciągle dużo jest owoców – a jeśli ktoś lubi pralinki z wiśniami, to wino będzie mu smakować. Do tego 20-procentowy poziom alkoholu jest sensownie wtopiony w smak. Słodycz z kolei jest szlachetna, nienachalna.

Do czego podawać?
To wino samo w sobie jest deserem. Ale jest także winem medytacyjnym. W tym drugim przypadku warto je pić po zjedzeniu kawałka gorzkiej czekolady lub dobrego sera pleśniowego.

Producent: Fonseca
Kraj: Portugalia
Cena: 166 zł
Gdzie kupić: ul. Starowiślna 66, Kraków; ul. Koszykowa 54, Warszawa; Sky Tower, ul. Powstańców Śląskich 95, Wrocław; ul. Narutowicza 103A, Łódź

NAJWIĘKSZA NIESPODZIANKA

Takiej kategorii podczas tegorocznej edycji Grand Prix nie było, ale za spore zaskoczenie można uznać to, że wśród nagrodzonych win, po raz pierwszy w 12-letniej historii konkursu, znalazły się dwa wina polskie. W kategorii win różowych srebrny medal zdobyło Jura! Klaret! 2016 z Winnicy Kresy w Małopolsce (kontakt: winnicakresy@gmail.com), brązowy medal wśród win słodkich natomiast przypadł Winu Lodowemu z 2016 roku z Winnicy Turnau. To pierwsze kosztuje 50 złotych (plus koszty wysyłki), to drugie – 190 złotych za butelkę 0,375 l (Sklep.winnicaturnau.pl). Kto chce się ich napić, musi się pospieszyć, bo oba wina się kończą.

Pełną listę win nagrodzonych w Grand Prix „Magazynu Wino” w 2017 roku można znaleźć na stronie Magazynwino.pl.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk