Odpoczywamy w otoczeniu natury, warzywa przyjemnie skwierczą na grillu, a przy fotelu czeka długo odkładana powieść. Majówka to pierwsza wiosenna okazja do odpoczynku – czas przyjemności, relaksu i pysznego jedzenia. W długi weekend spotykamy się z przyjaciółmi i rodziną, by oczyścić umysł, zadbać o dobre samopoczucie i nabrać sił do pracy. Sielankową atmosferę można stworzyć niezależnie od pogody: ciepłe, słoneczne dni zachęcają do wycieczek na łono natury, a deszcz – do odkurzenia patelni grillowej i nadrobienia filmowych zaległości. Podpowiadamy więc, dokąd wyjechać na długi weekend, a także jak spędzić go w domu: co przyrządzić na grillu, jaką książkę przeczytać i jak zadbać o ciało i duszę! Sprawdźcie, jak się zrelaksować w majówkę!
Co robić w majówkę?
Maj nie bez powodu jest jednym z najbardziej wyczekiwanych miesięcy – w końcu zaczyna się od długiego weekendu. Sprawdźcie, jak zorganizować wymarzoną majówkę!
Tekst: Maciej Kostrzewa
Zdjęcie główne: Svetlana Kuznetsova / unsplash.com
Grill w majówkę
Choć znamy osoby, które potrafią rozpalić grilla w środku mroźnej zimy, majówka powszechnie jest uważana za początek sezonu na obiady w plenerze. Mięso, warzywa, owoce, grzyby – na ruszt możecie wrzucić to, co najbardziej lubicie. Jednak przygotowanie udanego grilla nie jest tak proste, jak może się wydawać na pierwszy rzut oka, dlatego podpowiadamy, jak to zrobić krok po kroku (Zobacz, jak przygotować grilla w majówkę>>). Nad rozżarzonymi węglami możecie opiekać niemal wszystko: od karkówki (Sprawdź, jak zrobić soczystą karkówkę na grillu >>) po owoce (Przeczytaj, jak przygotować owoce na grillu >>) i warzywa (Sposoby na warzywa z grilla >>). Na bazie tych składników przygotujecie zarówno klasyczne dania (Przepisy na klasyczne dania z grilla >>), jak i nietuzinkowe kompozycje (Sprawdź, jakie nieoczywiste dania z grilla przygotować w majówkę >>).
Dokąd pojechać w majówkę?
Wyjazdy, te bliskie i te dalekie, stanowią nieodłączną część majówki, nawet jeśli nie dopisze w nią pogoda. Miejsc wartych odwiedzenia jest co niemiara: zarówno w najbliższej okolicy, jak i z dala od domu. Można też zaplanować wypoczynek w mieście – wybrać się na spacer (Ciekawe miejsca na spacer w Warszawie >>) albo rozłożyć na trawie piknikowy koc (Sprawdź, gdzie w Warszawie zrobić piknik >>).
Wiele osób jednak majówkę najchętniej spędza za miastem. Dlatego podpowiadamy, dokąd wyruszyć pociągiem w krótką podróż w okolice Warszawy (Zobacz, dokąd wyjechać na jeden dzień z Warszawy >>). A jeśli planujecie dalsze podróże, być może przypadnie wam do gustu perspektywa odwiedzenia mniej uczęszczanych parków narodowych (Piękne, mniej popularne parki narodowe w Polsce >>) lub zwiedzenia Podlasia podczas rowerowej wycieczki (Odkryj najciekawsze miejsca na Podlasiu >>).
Jakie przekąski przygotować na majówkę?
Podczas majówkowych wyjazdów nie zawsze mamy ochotę, czas i możliwości, by cierpliwie rozpalać grilla. Dlatego chętnie sięgamy po proste, sprawdzone przepisy na dania, które łatwo spakować do plecaka. Oczywistym wyborem są kanapki (Sprawdź, jakie kanapki przygotować na majówkowy wyjazd >>); warto spróbować ich także w japońskiej odsłonie i na podróż przygotować onigiri (Zobacz, jak zrobić onigiri >>). Wszystkim zaś, którzy chcą osłodzić sobie spacer domowymi wypiekami, podpowiadamy, jak zrobić bułeczki cynamonowe (Sprawdź przepis na najlepsze bułeczki cynamonowe >>). Z kolei dla rozbieganych maluchów o niespożytej energii sugerujemy wziąć na wycieczkę zdrowe, bezcukrowe przekąski, takie jak granola czy zbożowe batoniki (Zdrowe przekąski dla dzieci na wycieczkę >>). Piknikowy prowiant możecie oczywiście przygotować w domu z wyprzedzeniem (Sprawdź, jakie dania przygotować na piknik podczas majówki >>), ale jeśli będziecie mieć czas na gotowanie podczas wyjazdu, koniecznie zróbcie proste dania z popularnych półproduktów, takich jak kopytka czy pita (Zobacz, jak przygotować posiłek na bazie półproduktów >>). Wciąż brakuje Wam inspiracji? Mnóstwo majówkowych przepisów znajdziecie w naszym e-booku „KUKBUK na pikniku”! (Zamów nasz majówkowy e-book >>)
Książki, filmy i muzyka na majówkę
Jeśli pogoda lub inne okoliczności sprawiły, że postanowiliście spędzić majówkę w domu, wciąż możecie odbyć podróż, choć trochę inną, bo nie będzie wymagała od was wychodzenia z łóżka. Polecamy najlepsze książki i filmy, które zabiorą was w najbardziej odległe zakątki globu (Sprawdź, po jakie książki podróżnicze sięgnąć i jakie filmy warto obejrzeć w majówkę). Długi weekend znakomicie nadaje się także na tematyczne maratony: znajdzie się coś zarówno dla tych, którzy śnią o toskańskich winnicach (Zobacz najlepsze filmy dla miłośników wina >>) i najchętniej zamieszkaliby blisko natury (Sprawdź najlepsze filmy o życiu na wsi >>), jak i dla tych, którzy najwięcej przyjemności czerpią ze zwiedzania tętniących życiem miast (Obejrzyj najlepsze filmy o światowych metropoliach >>). A wieczorem, po emocjonującym dniu, usiądźcie w fotelu z relaksującą książką (Poznaj najlepsze wyciszające powieści, eseje i opowiadania >>) i zanurzcie się w lekturze do dźwięków naszej wiosennej playlisty (Sprawdź, czego słuchać podczas majówki >>).
Jak zrelaksować się w majówkę?
Choć wiele piszemy o tym, jakie dania przygotować na majówkę, dokąd warto pojechać i jakim przyjemnościom kulturalnym się oddać, zdajemy sobie sprawę, że długi weekend służy przede wszystkim błogiemu lenistwu w stylu hiszpańskiej vidorry czy włoskiego la dolce vita (Sprawdź, jak odpocząć w majówkę w domu >>). Dlatego sprawdzamy, jakie sposoby na wyciszenie są najbardziej efektywne (Zobacz, jak skutecznie się wyciszyć >>). W długi weekend odkładamy na bok telefony i laptopy, by dać zmęczonym oczom czas na regenerację (Poznaj sposoby na zrelaksowanie zmęczonych oczu >>). W zamian skupiamy się na innych zmysłach: słuchu (Sprawdź, czego słuchać, by odpocząć >>), a także dotyku (Zobacz, jak wykonać relaksujący masaż twarzy >>). W majówkę zadbamy też o ciało, stosując domowe kosmetyki (Sprawdź, jak urządzić SPA w domu >>).
Sezonowe przepisy na majówkę
Pierwsze dni maja to okazja do smakowania wiosny! Na straganach, obok ziół i świeżych liści, pojawiają się rzodkiewki, ogórki i rabarbar. Czekaliśmy na nie całą zimę, więc nie zwlekamy z włączeniem ich do menu (Sprawdź najlepsze przepisy na wiosenne dania >>). Poranki zaczynamy od słodkich i wytrawnych śniadań (Najlepsze przepisy na wiosenne śniadania >>), a w ciągu dnia eksperymentujemy z sezonowymi składnikami: młodą sałatą, świeżym twarogiem (Odkryj najlepsze wczesnowiosenne przepisy >>), rzodkiewką i rabarbarem (Poznaj najsmaczniejsze wiosenne przepisy >>).
Przeczytaj również:
- Na mapie
Poznań: 10 miejsc, w których napijecie się dobrego wina
Kieliszek albo cała butelka, klasyczne białe lub intrygujące pomarańczowe, do posiłku albo solo. Wino ma różne oblicza, a pite w przyjaznych wnętrzach, smakuje jeszcze lepiej. Oto, gdzie w Poznaniu napijecie się rieslinga i „naturalsów”.
- Na mapie
Zwiedzamy Kraków z Ciao Basią
Ciao Basia, czyli Basia Kruk, trend reasercherka i najbardziej kolorowa dziewczyna Instagrama, zabiera nas na spacer po Krakowie. Jeśli kochacie klimatyczne miejsca pełne nasyconych barw, inspirujące i ożywcze – zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia – ten przewodnik jest dla was.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
- Na mapie
Poznań: 10 miejsc, w których napijecie się dobrego wina
Kieliszek albo cała butelka, klasyczne białe lub intrygujące pomarańczowe, do posiłku albo solo. Wino ma różne oblicza, a pite w przyjaznych wnętrzach, smakuje jeszcze lepiej. Oto, gdzie w Poznaniu napijecie się rieslinga i „naturalsów”.
- Na mapie
Zwiedzamy Kraków z Ciao Basią
Ciao Basia, czyli Basia Kruk, trend reasercherka i najbardziej kolorowa dziewczyna Instagrama, zabiera nas na spacer po Krakowie. Jeśli kochacie klimatyczne miejsca pełne nasyconych barw, inspirujące i ożywcze – zarówno dla oczu, jak i dla podniebienia – ten przewodnik jest dla was.
- Ludzie i inspiracje
Sezonowy targ: wiosna
Kiedy w kwietniu przeplatają się słoneczne i chłodne dni, na targu pojawiają się rzodkiewka, rabarbar i świeże zioła. Korzystają z ocieplenia, ale dobrze znoszą też niskie temperatury. Podpowiadamy, jakie potrawy można przygotować z tych produktów.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?