Kukbuk
Kukbuk

Grillujemy, co się da! 7 pomysłów na dania z grilla

Na naszym grillowaniu każdy jest mile widziany! Najedzą się miłośnicy mięsa i weganie, ci, którzy lubią zjeść ostro, i zwolennicy łagodniejszych smaków. A dla kochających słodkości – deser prosto z rusztu.

Tekst: redakcja

Zdjęcie: Maciek Niemojewski


Miseczka: Stratus

Opublikowano: 11 Czerwca 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 3 minuty!

W letnie dni jak najdłużej chcemy zostać na zewnątrz. Bujna zieleń i bezchmurne niebo zachęcają do spotkań na świeżym powietrzu – najlepiej w większym gronie. Zapraszamy znajomych i podgrzewamy gorącą atmosferę spotkania. Robimy grilla!

Dookoła rusztu zbierają się przyjaciele, rodzina, bliżsi i dalsi znajomi. Każdy szykuje swój specjał. Tym razem nie serwujemy karkówki ani kiełbasy! Będzie lokalnie i egzotycznie, wytrawnie i słodko, tradycyjnie i nowocześnie. Żeby każdy był zadowolony – i najedzony – na grillu położymy nie tylko mięso, ale i warzywa, grzyby, a nawet owoce. Wystarczy dla wszystkich! Przyłączycie się?

Sałatka z wędzonych ziemniaków i grillowanych warzyw z sosem z kiszonego czosnku >>>

Pyszna warzywna uczta prosto z grilla. Ostrości nada jej wyrazisty sos, do którego dodajemy musztardę diżońską i płatki chili. 

grillowany kurczak

Skrzydełka Yakitori z sosem z gochujang >>>

Skrzydełka Yakitori grillowane i podawane są na patyczkach do szaszłyków. Świetnie komponują się z sosem na bazie ostrej, paprykowej pasty gochujang.

Bałkańskie klopsy z grilla na patykach z jogurtem (fot. Martyna Cybuch)

Libańska kofta wołowa >>

Kofty to mięsne klopsiki popularne w wielu częściach świata – od Bałkanów, aż po Indie. Smakują doskonale podane z jogurtową raitą i flatbreadem.

Pizze-podpłomyki z grilla >>>

Pizzę przygotujecie nie tylko w piekarniu. Domowe podpłomyki zrobicie także na grillu. Polecamy podać je z grillowanymi pomidorami i anchois.

grill w ogrodzie

Kanapki z boczniakami, pieczoną kapustą, dymką i salsą z jalapeño >>>

Ta kanapka jest świetną propozycją na wegetariańskiego grilla. Boczniaki i dojrzałe pomidory mają w sobie dużo umami!

Japońskie tsukune z sosem teriyaki >>

Tsukune to japońskie klopsiki drobiowe. Sos teriyaki i orientalne przyprawy nadają im cudownego, głębokiego aromatu. To nieoczywiste, ale pyszne danie z grilla.

Grillowane truskawki i rabarbar na croissancie z syropem klonowym, serkiem i konfiturą wiśniową

Grillowane truskawki i rabarbar na croissancie >>>

Kto mówi, że na grillu nie można przygotować deseru? Grillowane owoce są równie pyszne, co przygotowane w ten sposób warzywa i mięsa. 

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka