Kukbuk
Kukbuk
Zestawienie przepisów na kanapki (fot. Maciek Niemojewski)

17 pomysłów na kanapkę

Bagietka z piklami czy słynne „piętrusy” z chleba przełożonego cheddarem? W tych kanapkach zmieści się wszystko – i chrupkie warzywa, i ulubione sery.

Tekst: redakcja

Przepisy i wykonanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie główne: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 5 Października 2020
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 9 minut!

Odwieczny problem, z czym zjeść kanapkę, nieraz zatrzymywał nas przy lodówce na dłużej. Bo gdy na półkach tyle smakowitości, trudno się zdecydować. Ser, szynka, a może domowe pikle od babci? Na domiar złego byliśmy przekonani, że gdzieś za majonezem powinna stać idealna pasta chrzanowa do salami, która zniknęła w tajemniczych okolicznościach… Tymczasem w brzuchu burczy coraz głośniej, a decyzję z każdą minutą – zamiast łatwiej – podjąć coraz trudniej. A może nie trzeba wybierać? Może wziąć wszystko i stworzyć kanapkę idealną – przełożoną wyłącznie ulubionymi składnikami? W takich połączeniach zmieszczą się i pikantne sery, i chrupkie warzywa.

Kanapka z indykiem idealna na szybki posiłek na plażę (fot. Rafał Meszka)

fot. Rafał Meszka

Kanapka z marynowanym indykiem i awokado >>

Do grubych, puszystych bułek świetnie nadaje się indyk. Bułkę przekrójcie na pół i obie połówki posmarujcie sporą porcją serka. Na nim ułóżcie zamarynowanego w przyprawach tandoori i upieczonego indyka. Do takiego zestawu dobrze pasuje lubiane przez dzieci awokado. 

kanapka klubowa, domowa kanapka klubowa, przekąski na imprezę, club sandwich,

fot. Maciek Niemojewski

Club sandwich >>

Ta klasyczna amerykańska kanapka zmieni nastawienie nawet największych sceptyków. Tosty przełożone bekonem, szynką i musztardą przygotujecie w zaledwie 15 minut. Do tego zestawu dodajcie ser, najlepiej cheddar, a na wierzchu połóżcie pomidorki koktajlowe. Na jednej porcji się nie skończy!

kanapka z pastrami, kanapka z kapustą kiszona, chleb na zakwasie, szybka kanapka, kanapka do pracy, przekąski na imprezę, kanapka roubena

Kanapka Reubena >>

W tej śniadaniowej propozycji jest wszystko, co najlepsze. Gęsty, kremowy majonez wyjątkowo lubi się z ketchupem (ketchup możecie zrobić samodzielnie, a my podpowiadamy, jak sprawić, by był idealny >>) i chrzanem, a smak pastrami podkreśla kiszona kapusta. Gdy już połączycie składniki sosu, złóżcie kolejne piętra kanapki. Na koniec usmażcie ją na patelni. Tylko pamiętajcie, by smażyć pod przykryciem, dzięki temu ser pięknie się roztopi. A potem będzie się ciągnąć w nieskończoność – prawdziwa frajda nie tylko dla dzieci!

Croissant z bekonem i jajkiem na twardo (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Croissant z bekonem i jajkiem na twardo >>

Wszyscy wiedzą, że maślany croissant doskonale smakuje z dżemem albo konfiturą pomarańczową (sprawdźcie przepis na domową konfiturę z cytrusów >>). A gdyby podać go w wytrawnej wersji? Wtedy w kanapce koniecznie musi znaleźć się jajko ugotowane na twardo i chrupki wędzony bekon. Najlepiej, gdy posmarujemy ją jeszcze solidną porcją majonezu wymieszanego z wasabi. Po takiej kanapce wybór między słodką a słoną wersją croissanta już nigdy nie będzie prosty.

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Azjatycka bagietka z marynowanym tofu i piklowanymi warzywami >>

Dalekowschodni street food w domowym wydaniu, czyli francuska bagietka z tofu zamarynowanym w miodzie i sosie sojowym. Do takiego połączenia idealnie pasują piklowane rzodkiewki, marchew i czerwona kapusta. Koniecznie przyprawcie je chili i kolendrą. Jeśli wolicie nieco ostrzejsze smaki, przygotujcie jeszcze pikantny sos sriracha-majo, który najlepiej podkręcić odrobiną soku z limonki.  

Bagietka z panierowanymi boczniakami, warzywami i ostrym sosem majonezowym (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Bagietka z panierowanymi boczniakami, warzywami i ostrym sosem majonezowym >>

Takie kanapki potrafią śnić się po nocach. Panierowane boczniaki na ciepło ułożone na sałacie masłowej z ogórkami kiszonymi i pomidorami malinowymi – czy może być coś lepszego? A do tego przygotowanie tej przekąski nie zajmuje więcej niż kilkanaście minut. Jeśli już was do niej przekonaliśmy, to przestrzegamy, że istnieje spore ryzyko, że kanapki znikną w zawrotnym tempie, a chęć ich spróbowania zgłoszą nie tylko wegetarianie!

Kanapka z ricottą, pieczoną dynią i kiełkami (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Kanapka z ricottą, pieczoną dynią i kiełkami >>

Mało jest tak smacznych połączeń jak ricotta z dynią. Słonawy ser doskonale podkreśla smak słodkiego warzywa, a jeśli do tego przyprawi się je aromatycznymi ziołami i skropi oliwą, można zapomnieć o bożym świecie. Na początek dynię zamarynujcie w płatkach chili i słodkiej papryce i doprawcie odrobiną soli. Po upieczeniu przełóżcie jeszcze ciepłe kawałki dyni na kromkę żytniego chleba, dodajcie słoną ricottę i dołóżcie ulubione kiełki. Wierzch możecie posypać prażonym słonecznikiem.

Club sandwich z salami, pastą chrzanową i grillowanymi warzywami (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Club sandwich z salami, pastą chrzanową i grillowanymi warzywami >>

Kolejny przepis na słynną amerykańską kanapkę, choć w nieco innym wydaniu. W tej wersji zamiast musztardy proponujemy domową pastę z ciecierzycy i chrzanu. Kolejne piętra kanapki przełóżcie pikantnym salami i ulubionym żółtym serem. Delikatny twist nadadzą jej grillowane papryka i cukinia. Na którą wersję się skusicie? 

Kanapka z pastrami i sosem cebulowym (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Kanapka z pastrami i sosem cebulowym >>

Takiej kanapce z pewnością nie oparłby się Joey z „Przyjaciół”. Zwłaszcza że w środku jest jego ulubione pastrami. Przygotowanie kanapki zacznijcie od ukręcenia sosu cebulowego. Szalotkę przesmażcie na maśle i dodajcie do niej śmietankę oraz musztardę. Kanapkę składajcie piętrowo, przekładając kromki chleba na zakwasie pastrami, sosem i ogórkami kiszonymi. Doskonała przekąska – nie tylko do oglądania kultowego serialu.  

Ciabatta z wędzonym kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Ciabatta z wędzonym kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą >>

To nasz ulubiony sposób na drugie śniadanie w pracy czy szkole. Bułkę przekrójcie na pół, jedną kromkę posmarujcie masłem, a drugą – bazyliowym pesto. Jeszcze suszone pomidory, wędzona pierś kurczaka i mozzarella. Jeśli macie możliwość, to koniecznie podgrzejcie kanapkę. Dzięki temu ser się roztopi i będzie się przyjemnie ciągnął.

Drożdżowa bułka z szarpaną wieprzowiną, kimchi i cheddarem (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Drożdżowa bułka z szarpaną wieprzowiną, kimchi i cheddarem >>

Z czym najlepiej smakuje szarpana wieprzowina? Według nas smak mięsa marynowanego w soku pomarańczowym, papryce i sosie sojowym świetnie podkreśla pikantne kimchi. Ostry posmak przełamiecie cheddarem. Koniecznie posmarujcie kanapki sosem z majonezu i srirachy i dołóżcie rukolę – nie będziecie żałować.

Kanapka z pieczonym indykiem, kiełkami i humusem dyniowym (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Kanapka z pieczonym indykiem, kiełkami i humusem dyniowym >>

Kanapka z indykiem to klasyk. A gdyby tak nieco odmienić dobrze znany przepis? Mięso zamarynujcie, a gdy będzie przechodziło aromatami przypraw, zróbcie humus dyniowy. Do tego najlepiej nadaje się dynia hokkaido. Możecie upiec ją ze skórką, a później wcale nie musicie jej obierać. Gdy wszystkie składniki będą przygotowane, kromki świeżego chleba posmarujcie masłem, dodajcie porcję humusu dyniowego i ułóżcie na wierzchu marynowanego indyka. Jeszcze odrobina natki pietruszki i ulubione kiełki. Pychota!

Wietnamskie kanapki banh mi z pastą z fasolki szparagowej (fot. Aleksandra Jagłowska)

fot. Aleksandra Jagłowska

Kanapka w stylu bánh mì z pastą z fasolki szparagowej >>

W Wietnamie banh mì można spotkać praktycznie na każdym rogu. Jeśli lubicie proste, ale niezwykle apetyczne i wyraziste kanapki, ta propozycja jest zdecydowanie dla was. Kromkę bagietki posmarujcie pastą z fasolki szparagowej, a potem ułóżcie na niej smażoną marchewkę z liśćmi kalafiora i ogórki. Po takiej przekąsce zapragniecie wyruszyć na drugi koniec świata.

Co ugotować z jackfruit, chlebowcem? (fot. Jessica Nadziejko)

fot. Jessica Nadziejko

Kanapka z szarpanym chlebowcem >>

Chlebowiec nie cieszy się najlepszą sławą, ale odpowiednio podany, może zachwycić smakiem. Po wyjęciu z puszki koniecznie zamarynujcie go w sosie sojowym, drożdżach i wędzonej papryce. Potem usmażcie, a gdy owoc będzie dochodził na patelni, posmarujcie chleb majonezem i przygotujcie świeżą sałatę oraz ogórka. Do tego plastry czerwonej cebuli – i gotowe. Ta kanapka smakuje rewelacyjnie zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Kanapka z pastą z groszku, jajkiem i pieczonymi rzodkiewkami – przepis

fot. dinnershow.studio

Kanapka z pastą z groszku, jajkiem po benedyktyńsku i pieczonymi rzodkiewkami >>

Ugotowanie jajek po benedyktyńsku to nie lada sztuka (z naszą instrukcją krok po kroku dowiecie się, jak zrobić jajka w koszulkach >>). Ale gdy się uda, zasługują na odpowiednią oprawę. My polecamy podać je z zieloną pastą z groszku przyprawioną miętą, cytryną i koperkiem. Do tego pieczone rzodkiewki, kapary i chili. Takie śniadanie o poranku gwarantuje dobre samopoczucie przez cały dzień.

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce

fot. Maciek Niemojewski

Jajecznica z cytryną i wędzonym łososiem na chałce >>

Sposobów na przygotowanie jajecznicy jest mnóstwo. Ten z pewnością przypadnie do gustu wszystkim małym i dużym smakoszom. Zamiast podać jajka z ulubionym chlebem, lepiej ułożyć je na chałce. Słodycz drożdżowej bułki przełamcie odrobiną cytryny i plastrami wędzonego łososia. Gwarantujemy, że takie śniadanie będziecie chcieli jeść częściej.

Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

fot. Maciek Niemojewski

Kanapki z tatarem ze śledzia >>

Śledź dobrze smakuje nie tylko od święta. Zwłaszcza jeśli ułożyć go na świeżym pumperniklu. Na początek rybę połączcie z dojrzałym awokado, czerwoną cebulą, kiszonym ogórkiem i pomidorem. Później posmarujcie kromki pieczywa majonezem i połóżcie na nich śledzia wymieszanego z warzywami. Smakowite i kolorowe kanapki przygotujecie w niecałe pół godziny.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka