Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na wyjazd – pieczony kurczak, marynowana ośmiornica i kofty (fot. Maciek Niemojewski)

7 szybkich przepisów na długi weekend

Chyba każdemu zdarzyło się gotować obiad w plenerze lub w skąpo wyposażonej kuchni podczas urlopu. Oto siedem dań na bazie gotowych półproduktów – do przygotowania w kilka chwil, niezależnie od warunków.

Tekst: Agnieszka Kręglicka

Przepisy i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjecia: Maciek Niemojewski

Opublikowano: 23 Kwietnia 2021
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Lubię gotować, ale czasami w kuchni dobrze jest skorzystać z półproduktów, które przygotowywanie posiłku skrócą do minimum, a pozwolą biesiadować i cieszyć się zabawą przy stole. Po całodniowej wycieczce posiłek trzeba zrobić szybko i bez ambarasu. Gotowe dania, których użyłam, pochodzą z naszego sklepu internetowego i charakteryzują się tym, że można je podać na wiele sposobów. Ich odpowiedniki możecie przygotować zawczasu samodzielnie lub kupić u lokalnych, rzemieślniczych wytwórców.

Wiosna i lato to okres wyjazdów w plener i na działkę. By nie biegać nerwowo po sklepach i uodpornić się na znikome wyposażenie kuchni w wynajętym domku, zaplanujcie posiłki i spakujcie wszystko według listy. Niech dobrej jakości gotowce ułatwią życie i pozwolą prawdziwie wypocząć w długi weekend.

Greckie przepisy – pita z halloumi, burakiem i tzatzikami, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Pita z halloumi, burakiem i tzatzikami

Płaski chlebek to podstawa wielu posiłków w stylu śródziemnomorskim. Pity sprzedaje się zwykle w opakowaniu próżniowym, więc nie czerstwieją. Po podgrzaniu na patelni albo w tosterze nadziewamy je surowymi, marynowanymi lub grillowanymi warzywami, serami albo mięsem oraz wyrazistymi sosami, które nadają charakter tej smakowitej kompozycji. Mogą być to jogurtowe tzatziki, smakowy majonez, pikantna salsa czy sezonowe pesto. Jeśli nie możemy się zdecydować na jeden, próbujmy różnych, nawet najbardziej zaskakujących połączeń!

Sprawdź nasz przepis >>

Przepis – jak zrobić kopytka z sosem grzybowym i szpinakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kopytka w sosie śmietanowym z grzybami i ze szpinakiem

Kopytka, leniwe, śląskie, gnocchi – różne odmiany ziemniaczanych kluseczek są świetną podstawą szybkiego obiadu. Po polsku jemy je jako dodatek do mięsnego sosu, z pokruszonym twarogiem i ze skwarkami z boczku, ze smażoną cebulą i z kwaśną śmietaną. Po włosku kluseczki podajemy w sosie śmietanowym, ziołowym, grzybowym czy pomidorowym – możliwości jest więc naprawdę wiele!

Sprawdź nasz przepis >>

Przepis – pieczone w ognisku ziemniaki z chili, łatwy przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone w ognisku ziemniaki z chili

Wyjęte z ogniska, parzą i brudzą palce, ale pachną tak kusząco, że przymykamy oko na te niedogodności. Wystarczy posypać je szczyptą soli lub wymieszać z masłem czosnkowym, ale pieczone ziemniaki podane z chili, fetą i ze śmietaną staną się prawdziwą ucztą.

Zobacz jak je przygotować >>

Przepis – ośmiornica z ziemniakami, jak przyrządzić ośmiornicę (fot. Maciek Niemojewski)

Ośmiornica z ziemniakami

Byłoby miło wyskoczyć na majówkę na hiszpańskie wybrzeże, wcinać tapas i pić lokalne wino, ale póki zagraniczne podróże nie są wskazane, korzystajmy ze światowych inspiracji kulinarnych. Ośmiornica z patelni z małymi ziemniakami, opiekana papryka bez skórki, szpinak na oliwie, sos aioli i ciepły wieczór nad Wisłą również stworzą cudowną kombinację. 

Sprawdź przepis >>

Przepis – kanapka z pieczonym kurczakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym kurczakiem

Gotowe pieczone kurczaki są dostępne w wielu sklepach, ale najlepsze (i takich warto poszukać!) pochodzą z chowu ekologicznego lub zagrodowego. Kurczaki karmione kukurydzą są nieduże, a ich mięso jest soczyste i ma apetyczny, lekko żółtawy kolor. 

Zobacz jak przygotować >>

Przepis – szarpana wołowina, jak zrobić burgera z szarpaną wołowiną (fot. Maciek Niemojewski)

Burger z szarpaną wieprzowiną

Burgery to klasyczne plenerowe danie. Choć najczęściej przygotowujemy je z mięsnym lub warzywnym kotletem, świetnie smakują także z szarpaną wieprzowiną. Doskonałymi dodatkami będą świeże lub grillowane warzywa, ale my proponujemy marynowaną cebulę i dynię. Nie zapomnijcie o ulubionych listkach: sprawdzi się zarówno klasyczna sałata, jak i szpinak, rukola czy roszponka.

Sprawdź przepis >>

Przepis – kofty z patatas bravas, jak zrobić kofty, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kofty z patatas bravas

Połączenie różnych tradycji kulinarnych potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem. W tym przepisie na jednym talerzu lądują aromatyczne bliskowschodnie kofty i charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej patatas bravas. Ta wyjątkowa kompozycja znakomicie sprawdzi się na pikniku!

Sprawdź przepis >>

Materiał powstał we współpracy z Targiem Kręgliccy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk