Kukbuk
Kukbuk
Szybkie przepisy na wyjazd – pieczony kurczak, marynowana ośmiornica i kofty (fot. Maciek Niemojewski)

14 szybkich przepisów na długi weekend

Chyba każdemu zdarzyło się gotować obiad w plenerze lub w skąpo wyposażonej kuchni podczas urlopu. Oto czternaście dań na bazie gotowych półproduktów – do przygotowania w kilka chwil, niezależnie od warunków.

Tekst: Agnieszka Kręglicka

Przepisy i przygotowanie: Agnieszka Kręglicka


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk / Marcin Lewandowski


Zdjecia: Maciek Niemojewski

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 15 minut!

Lubię gotować, ale czasami w kuchni dobrze jest skorzystać z półproduktów, które przygotowywanie posiłku skrócą do minimum, a pozwolą biesiadować i cieszyć się zabawą przy stole. Po całodniowej wycieczce posiłek trzeba zrobić szybko i bez ambarasu. Gotowe dania, których użyłam, pochodzą z naszego sklepu internetowego i charakteryzują się tym, że można je podać na wiele sposobów. Ich odpowiedniki możecie przygotować zawczasu samodzielnie lub kupić u lokalnych, rzemieślniczych wytwórców.

By przed wyjazdem w plener lub na działkę nie biegać nerwowo po sklepach i uodpornić się na znikome wyposażenie kuchni w wynajętym domku, zaplanujcie posiłki i spakujcie wszystko według listy. Niech dobrej jakości gotowce ułatwią życie i pozwolą prawdziwie wypocząć w długi weekend.

Pakując prowiant na weekendowy wypad, warto pamiętać też o tym, co zrobić z tym, co po sobotniej i niedzielnej uczcie z niego pozostanie. Kiedy jedziemy na majówkę z grupą przyjaciół i każdy zabiera coś do jedzenia, nie sposób utrafić w jego ilość tak, by wszystko zostało skonsumowane. Pod koniec weekendu z lodówki w wynajętym domku trzeba zabrać resztkę sałatki z ciecierzycy, pół słoika majonezu, kawałek ryby z obiadu – za mało, by starczyło na kolację, ale dość, by stworzyć nowe danie w duchu zero waste. Zaplanujmy od razu, jak wykorzystamy te resztki, podzielmy się nimi, zabierzmy z powrotem. Takie twórcze użycie da satysfakcję i może być okazją do odkryć kulinarnych.

Szybkie przepisy na długi weekend – bułki zapiekane z sosem bolońskim (fot. Paulina Czyżewska)

Bułki zapiekane z sosem bolońskim  

Choć wyśmienity sos boloński zwykle łączymy z włoskim makaronem, równie dobrze sprawdza się w innych potrawach. Tym razem polecamy użyć go do przygotowania pysznych zapiekanych bułek. Składniki sosu – soczyste mięso, pyszne warzywa, aromatyczne przyprawy i podkręcające smak czerwone wino – sprawiają, że nie ma sobie równych. W towarzystwie chrupiącego pieczywa, długo dojrzewającego sera emilgrana, świeżej rukoli i pietruszkowego pesto zawróci wam w głowach. To danie zrobicie w zaledwie pół godziny – w sam raz na miły posiłek dopełniający weekendowe przyjemności!

Sprawdź, jak przygotować bułki zapiekane z sosem bolońskim  >>

Szybkie przepisy na długi weekend – chrupiąca azjatycka sałatka z rostbefem (fot. Paulina Czyżewska)

Chrupiąca azjatycka sałatka z rostbefem  

Oto niezwykle prosty przepis na inspirowaną kuchnią azjatycką sałatkę, którą przygotujecie w mniej niż pół godziny. Przyjemnie chrupie i kusi świeżością, a do tego jest zdrowa – znajdziecie w niej wiele bogatych w witaminy składników. Do miski wrzućcie sałatę, szpinak, rukiew wodną, dodajcie ogórek i imbir pokrojone w paski. Sałatkę polejcie dressingiem orientalnym i dokładnie wymieszajcie, a przed podaniem posypcie plasterkami rostbefu i sezamem. Gotowe!

Wypróbuj przepis na chrupiącą azjatycką sałatkę z rostbefem  >>

Szybkie przepisy na długi weekend – surf and turf na patelni (fot. Paulina Czyżewska)

Surf and turf na patelni  

Surf and turf – danie łączące owoce morza i mięso – pocieszy tych, którzy marzyli o zagranicznym wyjeździe, ale ostatecznie zdecydowali, że odpoczną w kraju. Pyszne chorizo i krewetki sprawią, że natychmiast przeniesiecie się w myślach do upalnej Hiszpanii, a z tym przepisem przygotujecie je szybko, sprawnie i – co najważniejsze – pysznie! Przy kupowaniu chorizo zwróćcie uwagę na to, aby było miękkie! Takie kiełbaski podczas smażenia pięknie się zarumienią i nabiorą delikatnej chrupkości.  

Zobacz przepis na surf and turf na patelni >>

Szybkie przepisy na długi weekend – crostini (fot. Paulina Czyżewska)

Crostini   

Crostini to małe włoskie kanapeczki, które idealnie sprawdzają się jako przekąska. Choć do tradycyjnego toskańskiego crostini przygotowuje się zwykle pastę z drobiowych wątróbek, my pozwoliliśmy sobie na eksperymenty. Z chrupiącą bagietką równie dobrze komponują się pasta z marchewki z czarnuszką, konfitura z czerwonej cebuli czy zblendowana na pastę sałatka z ciecierzycy i bakłażanów. Grzanki śmiało możecie przygotować wcześniej, a nadzienie zrobić z tego, co macie w lodówce!

Sprawdź, jak zrobić crostini >>

Szybkie przepisy na długi weekend – sałatka z wkładką (fot. Paulina Czyżewska)

Sałatka z wkładką

Do tego prostego dania można użyć niemal każdej odmiany sałaty. Nie musicie się więc martwić, jeśli w wyjazdowym pośpiechu zapomnieliście jej kupić – w najbliższym sklepie bez problemu znajdziecie coś, co was zadowoli. Do tego świeży koper, aromatyczny winegret musztardowy, pieczony łosoś, tzatziki – i szybki wyjazdowy obiad gotowy. To świetny pomysł na danie w duchu zero waste – oprócz łososia pasują tu między innymi pieczony kurczak, smażona z przyprawami ciecierzyca, karmelizowane buraczkiz kozim serem, mięsna pieczeń czy kotlety pokrojone w paseczki.Wystarczą pozostałości z obiadu, bo główną rolę gra tu sałata!

Wypróbuj przepis na sałatkę z wkładką >>

Szybkie przepisy na długi weekend – bao na szybko (fot. Paulina Czyżewska)

Bao na szybko 

Zrobienie bułeczek bao to zwykle nie lada wyzwanie, ale z tym przepisem będzie szybko, prosto i przyjemnie! Bułeczki natnijcie i podgrzejcie na parze, a kiedy będą gotowe, posmarujcie salsą mayo chipotle i nadziejcie sałatą, szynką, marchewką i kolendrą. Przed podaniem bao koniecznie udekorujcie majonezem szczypiorkowym – będą świetnie wyglądały i jeszcze lepiej smakowały. Ostrzegamy: trudno się od nich oderwać!

Zobacz przepis na bao na szybko >>

Szybkie przepisy na długi weekend – wegetariańskie pho (fot. Paulina Czyżewska)

Wegetariańskie pho  

Jeżeli jesteście prawdziwymi miłośnikami azjatyckich przysmaków, z pewnością próbowaliście kiedyś pho – pysznej rozgrzewającej zupy rodem z Wietnamu. Opiera się ona na esencjonalnym bulionie, który można dowolnie uatrakcyjniać dodatkami. Poza podanymi w przepisie świetnie sprawdzą się w niej między innymi sałata, świeży ogórek, sparzone kiełki soi czy wszelkie grzyby i makarony. Nie bójcie się eksperymentować i puśćcie wodze fantazji! Jeśli chcecie poczuć klimat Wietnamu, ale dotąd nie było wam do niego po drodze, koniecznie musicie skosztować tej zupy!

Sprawdź przepis na wegetariańskie pho >>

Greckie przepisy – pita z halloumi, burakiem i tzatzikami, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Pita z halloumi, burakiem i tzatzikami

Płaski chlebek to podstawa wielu posiłków w stylu śródziemnomorskim. Pity sprzedaje się zwykle w opakowaniu próżniowym, więc nie czerstwieją. Po podgrzaniu na patelni albo w tosterze nadziewamy je surowymi, marynowanymi lub grillowanymi warzywami, serami albo mięsem oraz wyrazistymi sosami, które nadają charakter tej smakowitej kompozycji. Mogą być to jogurtowe tzatziki, smakowy majonez, pikantna salsa czy sezonowe pesto. Jeśli nie możemy się zdecydować na jeden, próbujmy różnych, nawet najbardziej zaskakujących połączeń!

Sprawdź nasz przepis >>

Przepis – jak zrobić kopytka z sosem grzybowym i szpinakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kopytka w sosie śmietanowym z grzybami i ze szpinakiem

Kopytka, leniwe, śląskie, gnocchi – różne odmiany ziemniaczanych kluseczek są świetną podstawą szybkiego obiadu. Po polsku jemy je jako dodatek do mięsnego sosu, z pokruszonym twarogiem i ze skwarkami z boczku, ze smażoną cebulą i z kwaśną śmietaną. Po włosku kluseczki podajemy w sosie śmietanowym, ziołowym, grzybowym czy pomidorowym – możliwości jest więc naprawdę wiele!

Sprawdź nasz przepis >>

Przepis – pieczone w ognisku ziemniaki z chili, łatwy przepis (fot. Maciek Niemojewski)

Pieczone w ognisku ziemniaki z chili

Wyjęte z ogniska, parzą i brudzą palce, ale pachną tak kusząco, że przymykamy oko na te niedogodności. Wystarczy posypać je szczyptą soli lub wymieszać z masłem czosnkowym, ale pieczone ziemniaki podane z chili, fetą i ze śmietaną staną się prawdziwą ucztą.

Zobacz jak je przygotować >>

Przepis – ośmiornica z ziemniakami, jak przyrządzić ośmiornicę (fot. Maciek Niemojewski)

Ośmiornica z ziemniakami

Byłoby miło wyskoczyć na majówkę na hiszpańskie wybrzeże, wcinać tapas i pić lokalne wino, ale póki zagraniczne podróże nie są wskazane, korzystajmy ze światowych inspiracji kulinarnych. Ośmiornica z patelni z małymi ziemniakami, opiekana papryka bez skórki, szpinak na oliwie, sos aioli i ciepły wieczór nad Wisłą również stworzą cudowną kombinację. 

Sprawdź przepis >>

Przepis – kanapka z pieczonym kurczakiem, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapka z pieczonym kurczakiem

Gotowe pieczone kurczaki są dostępne w wielu sklepach, ale najlepsze (i takich warto poszukać!) pochodzą z chowu ekologicznego lub zagrodowego. Kurczaki karmione kukurydzą są nieduże, a ich mięso jest soczyste i ma apetyczny, lekko żółtawy kolor. 

Zobacz jak przygotować >>

Przepis – szarpana wołowina, jak zrobić burgera z szarpaną wołowiną (fot. Maciek Niemojewski)

Burger z szarpaną wieprzowiną

Burgery to klasyczne plenerowe danie. Choć najczęściej przygotowujemy je z mięsnym lub warzywnym kotletem, świetnie smakują także z szarpaną wieprzowiną. Doskonałymi dodatkami będą świeże lub grillowane warzywa, ale my proponujemy marynowaną cebulę i dynię. Nie zapomnijcie o ulubionych listkach: sprawdzi się zarówno klasyczna sałata, jak i szpinak, rukola czy roszponka.

Sprawdź przepis >>

Przepis – kofty z patatas bravas, jak zrobić kofty, Targ Kręgliccy (fot. Maciek Niemojewski)

Kofty z patatas bravas

Połączenie różnych tradycji kulinarnych potrafi zaskoczyć niezwykłym smakiem. W tym przepisie na jednym talerzu lądują aromatyczne bliskowschodnie kofty i charakterystyczne dla kuchni hiszpańskiej patatas bravas. Ta wyjątkowa kompozycja znakomicie sprawdzi się na pikniku!

Sprawdź przepis >>

Materiał powstał we współpracy z Targiem Kręgliccy.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk