Wszyscy miłośnicy karkówki i kiełbasek z grilla pewnością się z nami zgodzą, że na ruszcie nie może zabraknąć mięsa. Pięknie przyrumienione steki czy żeberka, nabierające powoli dymnego aromatu, to szczyt szczęścia i zwiastun długiego posiedzenia w ogrodzie przy pięknej pogodzie. By jednak grillowanie nabrało wyjątkowości i każdy mógł znaleźć coś dla siebie, na rozgrzany do czerwoności ruszt dorzućcie jeszcze ryby i owoce morza. Stek z halibuta czy przegrzebki z owocową salsą sprawdzą się równie dobrze jak solidne porcje kurczaka czy wieprzowiny. Na stole ustawcie ulubione sosy, orzeźwiające napoje i sałatki pełne sezonowych warzyw. Zapraszamy na grillową ucztę. Sprawdźcie najlepsze przepisy na dania z grilla!
![Kurczak pieczony na grillu z sosem musztardowym w żółtym curry i mleczku kokosowym](https://mediaconvert.kukbuk.pl/HSU4VOxwItSfvb0m7OQvLgTMyNi70ZgWdj242Rdcqtk/fill/1418/1682/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/a3VyY3phay13LXpv/bHR5bS1jdXJyeS03/NzB4OTEwX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg)
Ryby i mięsa: 8 przepisów na dania z grilla
Sezon grillowy uważamy za otwarty! Na ruszcie lądują ryby i mięsa, a na talerzach – dla równowagi – lekkie sałatki. Co położyć na grillu?
Tekst: redakcja
![Żeberka z miodem i sosem sojowym z grilla](https://mediaconvert.kukbuk.pl/uGVKvCPVlmzMkI_z7azqc3WWcJWwGohJ8vvrqckIhPM/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/emViZXJrYS0xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Z5UajpdcB9mQLskED01uUGJre42t-8a0dVN02qelO9Q/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/emViZXJrYS0xX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Żeberka po amerykańsku >>
To danie z grilla to klasyk z imprez barbecue, które urządzają w ogródkach Amerykanie. Marynowane żeberka, lepkie od miodu i sosu sojowego, równie dobrze sprawdzą się na polskim grillu! Marynatę do nich przygotujecie w 10 minut – i pozostanie wam już tylko powolne pieczenie mięsa.
![Stek z halibuta ze szparagami na patelni](https://mediaconvert.kukbuk.pl/jWyikMvYjU8sKp-_vzBUvoHA-JP7CxgOuoQLH4bYapg/fit/550/0/fp:0.5:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/c3Rlay1yeWJueS1u/YS1wYXRlbG5pX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/r0Cq60jqeP7N-IcJTX9NWbDKxuxz49B81jLp6MHNDiQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.49/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/c3Rlay1yeWJueS1u/YS1wYXRlbG5pX3Rp/bmlmaWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Grillowany stek z halibuta ze szparagami >>
Kiedy już znudzi wam się mięso, wrzućcie na grilla rybę. Podana ze szparagami i z sosem cytrynowym, będzie lekkim zakończeniem grillowej uczty. Co więcej, jej przygotowanie zajmie wam tylko kwadrans!
![Pstrąg pieczony na grillu z pomidorami, koprem i ziołami (fot. dinnershow.studio)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Hx5cKMWbq1YfbC79kIbWt4bAHG6ThIIw3jnQ84HvvR4/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/cGllY3pvbnlfcHN0/cmFnX25hX29nbml1/LTc3MHg5MTBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/vofLMCFhCZ0umZAaLIeL-s0IRFD55mHZnh1o2FOGBQ4/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/cGllY3pvbnlfcHN0/cmFnX25hX29nbml1/LTc3MHg5MTBfdGlu/aWZpZWQuanBn.jpg 1010w)
Pieczony na grillu pstrąg z pomidorami oraz sałatką z kopru, jabłek i mangoldu >>
Jeśli tylko macie taką możliwość, zabłądźcie w ogrodzie w poszukiwaniu świeżych ziół. Posłużą nie tylko jako aromatyczny dodatek do ryby, ale też jako składnik sałatki pełnej kwiatów i pomidorów. Lekko i zdrowo – takie przepisy na grilla latem lubimy najbardziej.
![Wątróbki kurze zawijane w boczek i podawane na sałacie](https://mediaconvert.kukbuk.pl/Cvier7u_BeHhY2YrsvvArogJvRdx9QuGrVUe3tHcTn0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/d2F0cm9ia2ktNzcw/eDUzMF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/Zu_YwTjCr3ZlC1P5dzq_S5-WsLmd5tOEPrQ4zvvxH08/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/d2F0cm9ia2ktNzcw/eDUzMF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Wątróbki zawijane w boczek >>
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników mięsnych dań z grilla. Do jej przygotowania wystarczą jedynie trzy składniki. Dzięki paskom boczku kurze wątróbki będą soczyste w środku i zasmakują nawet największym sceptykom!
![Krewetki nadziane na szaszłyki marynowane w ziołach](https://mediaconvert.kukbuk.pl/XS2QxwIqKwvHKuWBuLrl_2WPqXW4aLAfUhjIfPaOtVI/fit/550/0/fp:0.68:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/c3phc3pseWtpLXot/a3Jld2V0ZWstNzcw/eDc1MF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/fJk7L74n50L1_zUHkIFN3PS5VI2uWi4g1ZTc9_7-Qtw/fit/1100/0/fp:0.68:0.53/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/c3phc3pseWtpLXot/a3Jld2V0ZWstNzcw/eDc1MF90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Szaszłyki z krewetek >>
Jeśli nie przekonuje was spędzanie długich godzin na przygotowywaniu dań na grilla, ten przepis będzie doskonały. Zamiast warzyw i klasycznego kurczaka na patyki nabijcie krewetki. By były jeszcze smaczniejsze, zamarynujcie je wcześniej w winie śliwkowym z dodatkiem limonki i miodu. A zaoszczędzony czas przeznaczcie na wypicie kieliszka wina.
![Kurczak pieczony na grillu z sosem musztardowym w żółtym curry i mleczku kokosowym](https://mediaconvert.kukbuk.pl/7D8ywmg1RBlSTZv_YRRFvwg7u58qOMhtPtrWWbzI8Dg/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/a3VyY3phay13LXpv/bHR5bS1jdXJyeS03/NzB4OTEwX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/i0rHYgu6U3DSasGYf54bt738JK9e769_DQZ1nK7eRmM/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDUtMDIv/a3VyY3phay13LXpv/bHR5bS1jdXJyeS03/NzB4OTEwX3Rpbmlm/aWVkLmpwZw.jpg 1010w)
Grillowany kurczak w żółtym curry i mleku kokosowym >>
Jeśli lubicie obgryzać skrzydełka, przygotujcie je tym razem w wydaniu azjatyckim i koniecznie podajcie z kolendrą. Kurczaka najlepiej zamarynujcie dzień wcześniej, by smaki dobrze się przegryzły. A jeśli zasmakuje wam sos pełen egzotycznych aromatów, to podpowiadamy, że w ten sposób możecie przygotować też pierś lub udka.
![klopsiki greckie, dietetyczne danie z warzywami, przepisy okiem dietetyka](https://mediaconvert.kukbuk.pl/AFfPB5CVZ-0hR4QSwZ4PttU59tHiwks56l_SoouQeNE/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTEv/S0xPUFNJS0lfR1JF/Q0tJRV9aX0dSSUxM/T1dBTllNSV9XQVJa/WVdBTUlfSV9PTElX/S0FNSV90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/yXemErkCdXFlLalFNBCVnw3aVB6sBo0oWlF7OMR5JGQ/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMTkvMDYtMTEv/S0xPUFNJS0lfR1JF/Q0tJRV9aX0dSSUxM/T1dBTllNSV9XQVJa/WVdBTUlfSV9PTElX/S0FNSV90aW5pZmll/ZC5qcGc.jpg 1010w)
Klopsiki greckie z grillowanymi warzywami i oliwkami >>
Tęsknicie za wakacjami w Grecji pełnymi kuszących aromatów i apetycznych dań? W takim razie zamiast kurczaka na ruszt wrzućcie indyka i wprawcie się w prawdziwie wakacyjny nastrój. Klopsiki możecie piec albo grillować razem z warzywami. Do mięsa dodajcie fetę, czosnek i koniecznie aromatyczne zioła. A cukinię, bakłażana i papryki zamarynujcie w oliwie, cytrynie i miodzie. Do tak przygotowanych klopsików doskonale pasuje gęsty sos tzatziki z jogurtu greckiego. Możecie też dodać do niego trochę koperku, mięty i pokruszonej fety.
![Przegrzebki z salsa z mango i rabarbaru (fot. Kasia Stadejek)](https://mediaconvert.kukbuk.pl/mFRvKQLlL-EOQ70Vt4psT35vDOk4JYOsuvJW6puExi0/fit/550/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDYv/SU1HXzkwMzQuanBn.jpg 505w,
https://mediaconvert.kukbuk.pl/D6RRKs-4lknXmfQ3S7SA_7AnFpdXsoPIJSVKihwZG5Y/fit/1100/0/fp:0.5:0.5/1/aHR0cHM6Ly9tZWRp/YS5rdWtidWsucGwv/bWVkaWEvaW1hZ2Vz/LzIwMjAvMDUtMDYv/SU1HXzkwMzQuanBn.jpg 1010w)
Przegrzebki z salsą z mango i rabarbaru >>
Przegrzebki z grilla? Czemu nie! Przegrzebki nie wymagają wiele pracy, a do tego można je podać już po niecałych 30 minutach. Serwowane z salsą z mango, truskawkami i rabarbarem, z pewnością zaostrzą apetyty. Przed podaniem skropcie przegrzebki sokiem z cytryny, a potem rozkoszujcie się leniwym popołudniem z kieliszkiem wina w ręku.
Chcemy wiedzieć co lubisz
Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?