Kukbuk
Kukbuk

5 dań z grilla, których musicie spróbować

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Rzeczpospolita grillowa w maju rozgrzewa ruszt. Co powinno na niego trafić? Sprawdźcie nasze typy.

Tekst: redakcja

Opublikowano: 2 Maja 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Sezon grillowy uważamy za otwarty! Na ruszcie lądują ryby i mięsa, a na talerzach – dla równowagi – lekkie sałatki. 

Żeberka po amerykańsku

Klasyk z imprez barbecue, które urządzają w ogródkach Amerykanie. Marynowane żeberka, lepkie od miodu i sosu sojowego, tak samo dobrze sprawdzą się na polskim grillu!

Grillowany stek z halibuta ze szparagami

Kiedy już znudzi wam się mięso, wrzućcie na ruszt rybę. Podana ze szparagami (właśnie zaczyna się sezon!) i sosem cytrynowym będzie lekkim zakończeniem grillowej uczty.

Pieczony na ogniu pstrąg z pomidorami oraz sałatką z kopru, jabłek i mangoldu

Jeśli tylko macie taką możliwość, zabłądźcie w ogrodzie w poszukiwaniu świeżych ziół. Posłużą nie tylko jako aromatyczny dodatek, ale przydadzą się też jako składnik sałatki.

Wątróbki zawijane w boczek

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników piątej ćwiartki. Dzięki paskom boczku wątróbki będą soczyste w środku i posmakują nawet podrobowym sceptykom!

Szaszłyki z krewetek

Jeśli nie przekonuje was spędzanie długich godzin na przygotowywaniu dań na grilla, ten przepis będzie doskonały. Zaoszczędzony czas możecie przeznaczyć na wypicie kieliszka wina.

Kurczak w żółtym curry i mleku kokosowym

Jeśli lubicie obgryzać skrzydełka, tym razem przygotujcie je w wydaniu azjatyckim i podajcie z kolendrą. W ten sposób możecie przygotować też pierś lub udka.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!