Kukbuk
Kukbuk
Jakie święteczne menu przygotować dla wegan i wegetarian (fot. Alex Loup / unsplash.com)

Święta w wersji wege

Jak przygotować świąteczne dania, by mogli się nimi rozkoszować również wegetarianie oraz weganie?

Tekst: redakcja

Zdjęcie główne: Alex Loup / unsplash.com

Opublikowano: 11 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 11 minut!

Planowanie świątecznego menu zawsze jest wyzwaniem, a jeśli wśród bliskich są wegetarianie i weganie, przygotowanie wigilijnej kolacji wydaje się ekstremalnie trudne. Bo jak sobie poradzić z jej przyszykowaniem – tak by nie gotować dwóch zestawów potraw – skoro opiera się głównie na daniach rybnych i mączno-jajecznych? I jeszcze: by każdy z gości był zadowolony i na pewno miał co zjeść?

Na szczęście dostępne w wielu sklepach roślinne zamienniki umożliwiają zrobienie także tradycyjnych dań w wersji wege – i nikt przy świątecznym stole nie będzie siedział głodny. Na początek przygotujcie farsz do pierogów na tłuszczu roślinnym, a bezmięsny bigos podkręćcie grzybami i wędzonymi śliwkami. Menu bożonarodzeniowe wzbogaćcie o kilka nieoczywistych i mniej klasycznych potraw, które ucieszą nie tylko wegetariańską i wegańską część rodziny.

Wegańskie tradycyjne

Wegański bigos z boczniakami (fot. Maciek Niemojewski)

Wegański bigos z boczniakami 

Wegański bigos - wędzone śliwki o dymnym aromacie i plastry jabłka suszonego ze skórką. Sekret tego przepisu tkwi w dodatkach. I jeszcze taki szczegół – z życzeniami świątecznymi od Farmy Bii: boczniaki, zamiast kroić, lepiej poszarpać na cienkie paski, a zamiast smażyć – upiec w piekarniku z solą, pieprzem i odrobiną oleju. Będą chrupać, aż miło!

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami (fot. Maciek Niemojewski)

Pierogi z kapustą, grzybami i migdałami 

Na pierogi każdy ma swój patent, również kucharze z Farmy Bii. Radzą, by ciasto po zagnieceniu owinąć w folię spożywczą i odłożyć na pół godziny, bo lubi poleżakować. A kiedy pierogi z kapustą i grzybami będą gotowe, możemy je okrasić migdałami w płatkach wrzuconymi na chwilę do głębokiego tłuszczu – zamiast cebuli.

Pasztet z fasoli i soczewicy (fot. Maciek Niemojewski)

Pasztet z fasoli i soczewicy 

Dla soczewicy i fasoli nie ma wdzięczniejszego tematu niż pasztet. Bo można go doprawić według gustu. Kto lubi ostrzejsze smaki, niech śmiało sięga po chili, a dla tych, którzy lubią łagodność w kuchni, wersja podstawowa. Wegańska, więc i wilk syty, i owca cała.  

Smażone tofu po grecku (fot. Maciek Niemojewski)

Smażone tofu na sposób ryby po grecku 

Skoro w Grecji wcale nie jedzą ryby po grecku, może ta ryba nie musi być rybą? Jeśli ładnie zrumienimy tofu, będzie miało przyjemnie spieczoną skórkę, niczym panierka. A że tofu z natury jest neutralne i z wdzięcznością przyjmuje wszelkie smaki, do akcji wkracza marchew z przecierem pomidorowym i cały zastęp aromatycznych przypraw. Sprawdź przepis na tofu a'la ryba po grecku.

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych z wegańskim majonezem jałowcowym i płatkami drożdżowymi (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka jarzynowa z pieczonych warzyw korzeniowych 

Czy sałatką jarzynową można jeszcze kogoś zaskoczyć? O tak! W wersji, którą przygotowali kucharze z Farmy Bii, warzywa najpierw pieczemy al dente, potem kręcimy wegański majonez z jałowcem. To takie połączenie, że koniecznie musicie spróbować. 

Wegetariańskie

Pasztet z porów z cytrynowym majonezem 

Na szczęście dla miłośników pasztetów sposobów na przygotowanie ich w wersji wege jest bez liku. Możecie zrobić pasztet z soczewicy, ciecierzycy albo fasoli. A to tylko najbardziej znane przepisy. My wybieramy coś mniej oczywistego – próbowaliście już pasztetu z pora i ziemniaków? W połączeniu z domowej roboty cytrynowym majonezem zasmakuje również zagorzałym miłośnikom mięsa.

 

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach 

Kotlety z kalafiora to bezmięsna alternatywa dla tych, którzy lubują się w daniach w chrupiącej panierce. W połączeniu z migdałami nabierają lekkości i odrobiny słodyczy. A co ważniejsze, można je jeść zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznie i wygodnie!   

buraczane risotto, risotto, parmezan, ryż do risotto, buraki, orzechy laskowe, risotto z parmezanem

Risotto buraczkowe z orzechami laskowymi 

Risotto buraczkowe to idealne danie jednogarnkowe, które nie wymaga wiele pracy, a jedynie odrobiny czasu i uwagi. Smak słodkiego buraka świetnie przełamują orzechy – razem tworzą duet doskonały. Koniecznie podlejcie risotto wytrawnym białym winem, dzięki czemu nabierze odpowiedniej konsystencji, zapachu i smaku. Po świątecznym rozpasaniu takie danie będzie jak znalazł.

tarta żytnia z brokułami i fetą, tarta z brokułami, zdrowa tarta z brokułami, tarta, kruche ciasto żytnie, prostu obiad, obiad z piekarnika

Żytnia tarta z brokułem i serem feta 

Prosty, wręcz banalny przepis, który zawsze wychodzi. A co ważniejsze, to tarta z brokułem jest wegetariańska i bezglutenowa, dlatego bez obaw mogą ją jeść nie tylko miłośnicy diety roślinnej. Do farszu potrzebujecie zaledwie trzech składników, a kruche ciasto przygotujecie z mąki żytniej. Charakter daniu nadają brokuł i słona feta.

 

grzybowe creme brulee, wytrawne creme brûlée, kuchnia francuska, creme brulee, grzyby, co z grzybów, danie z grzybami, obiad z grzybami, przekąski na przyjęcie

Grzybowe crème brûlée >>

Grzybów w Wigilię nie może zabraknąć. Ale żeby podawać je na deser? Czemu nie! Polecamy wam przygotowanie niebanalnego dania, które może zawojować świąteczny stół. Jedna z najbardziej znanych francuskich słodkości w słonej wersji urzeka przede wszystkim mocnym aromatem grzybów. A do tego rozgrzewa i wprowadza w przyjemny, błogi stan.

 

Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą >>

Popularne danie w wersji dla tych, którzy nie jedzą mięsa lub niekoniecznie za nim przepadają. Kasza gryczana połączona z białym serem i miętą daje niesamowity efekt. Kapusta z pomidorami to również wyśmienite połączenie. Gdy gołąbki będą już uduszone, możecie je śmiało stawiać na stole. A wszystkim tym, którzy będą podejrzliwie patrzyć na nieoczywiste świątecznie danie, polecamy najpierw spróbować tych gołąbków. Może się okazać, że tak narodzi się nowa wigilijna tradycja.  

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków 

Banalny przepis na rewelacyjne danie, które sprawdzi się i jako potrawa świąteczna, i jako przekąska podczas wieczornego seansu serialowego, także w towarzystwie amatorów mięsa. Połączenie ziemniaków, sera i zsiadłego mleka spełni oczekiwania nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Przygotowanie drobnych krokietów zajmie wam niecałą godzinę, za to efekt – gwarantujemy – będzie doskonały.

 

burger wegański z kaszą

Pęczakoburger 

Nie jest to tradycyjne danie wigilijne, ale czemu nie poeksperymentować trochę z klasyką? Burger w postnej wersji, z pęczaku i kaszy manny, z dodatkiem delikatnego koziego sera zaskoczy nie tylko wegan i wegetarian. Już pierwszy kęs sprawi, że nikt nie będzie żałował, że jednak nie sięgnął po pierogi.

 

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem 

Jeśli na świątecznym stole w ogóle pojawiała się rolada, to zazwyczaj ze szpinakiem i z łososiem. A może by tak bez ryby, za to z suszonymi pomidorami i orzechami? To dobra propozycja dla osób nietolerujących glutenu i tych, które postanowiły zrezygnować z jedzenia mięsa. Co więcej, mamy poważne podejrzenia, że ta wegetariańska rolada zasmakuje również zwolennikom bardziej tradycyjnych świątecznych smaków.

 

Wegańskie

wegański bigos, bigos wigilijny, danie jednogarnkowe, bigos z kiszonej kapusty, bigos z suszonymi grzybami, bigos bez mięsa, bezmięsny bigos, bigos kukbuk, prosty przepis na bigos, wegańskie święta

Wegański bigos wigilijny >>

Puryści smakowi nie wyobrażają sobie bigosu bez mięsa, a najlepiej, by był z kilkoma jego rodzajami. My jednak się upieramy, że te preferencje wynikają raczej z przywiązania do tradycji, niż są kwestią smaku. Dowód? Jeśli podacie tę aromatyczną kapustę z grzybami na wigilijną kolację, gwarantujemy, że w tej wersji bigos przekona nawet najbardziej zagorzałego wielbiciela mięsa.

caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata >>

Kto powiedział, że w święta nie można przemycić co nieco z innych kultur i tradycji? To danie ma sycylijskie korzenie i rozpieszcza kubki smakowe połączeniem bakłażanów, pomidorów, czosnku, oliwek i kaparów. Do tego caponatę przygotujecie w trochę ponad 20 minut – i nadacie świętom odrobinę śródziemnomorskiego klimatu. 

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Z pozoru składniki nie za bardzo do siebie pasują, ale, jak to zwykle bywa w takich niebanalnych kompozycjach, finalnie doskonale się uzupełniają. Białą fasolę połączcie z ziemniakami, cebulą i jabłkiem. Ta pachnąca majerankiem wegańska zapiekanka doskonale rozgrzeje po dłuższym świątecznym spacerze.

 

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>

Propozycja dla tych, którym nieco się już przejadły klasyczne świąteczne potrawy. Bakłażana pokrójcie w plastry i oprószcie solą. Następnie ułóżcie na nich farsz z marchewki, orzechów i cebuli. Te proste, ale nie mniej wyraziste smaki połączone z bakłażanem skąpanym w sosie pomidorowym będą rewelacyjną i apetyczną odmianą na wigilijnym stole.

Wegańskie zupy

Jak zrobić smaczny wegański żurek

Wegański żurek >>

Żurek to jedna z tych zup, które trudno sobie wyobrazić bez mięsa. Ale spokojnie, wystarczy odrobina nieoczywistych składników i umami, smak, który kojarzy się z mięsem, pojawi się także w tej zupie. Wystarczą suszone grzyby i glony combu przyprawione wędzoną solą, by niejeden amator mięsa dał się nabrać. A z łyżką chrzanu zupa będzie jeszcze ciekawsza i wyrazistsza.

krem z buraka, wegański krem z buraka, krem buraczany, rozgrzewająca zupa krem, bulion warzywny, szybki obiad, danie jednogarnkowe, obiad z burakiem, szybka kolacja, zdrowy obiad

Krem z buraka z kokosową nutką >>

Koniec z odwiecznym sporem wigilijnym – barszcz z uszkami czy zupa grzybowa. Obie strony pogodzi rozgrzewający i nieco mniej tradycyjny, ale równie smaczny krem z buraka. Koniecznie przyprawcie zupę kurkumą i curry – nadadzą jej delikatną ostrość, która przełamie słodycz mleczka kokosowego.

wywar bez mięsa czyli jak zrobić bulion wegański

Bulion wegański >>

Ten bulion możecie wykorzystać jako bazę treściwszych potraw albo zjeść sam. Bogaty w warzywa i pachnący borowikami, z pewnością zdobędzie uznanie również niewegańskiej części biesiadników. Pamiętajcie tylko, by przed gotowaniem koniecznie zrumienić warzywa.  

Wegańskie desery

wegańskie muffinki czekoladowe z tahini, wegańskie muffinki, wegańskie babeczki, babeczki bez jajek, ciasto bez jajek, ciasto bez laktozy, muffinki z tahini, ciasto czekoladowe, wegańskie słodycze

Wegańskie muffiny z gorzką czekoladą i tahini >>

Podobnie jak główne dania, tak i tradycyjne desery do wegańskich raczej nie należą. Chyba że zamiast na makowiec i sernik zdecydujecie się na mniej klasyczne, ale równie smaczne wegemuffiny. Już po półgodzinie możecie rozkoszować się ich czekoladowym smakiem podkręconym tahini.

 

Roślinny sernik bez pieczenia z hibiskusem i sezonowymi owocami (fot. Beata Szmydki / cookcoaching.pl)

Wegańskie ciasto raw z czerwonymi owocami i hibiskusem >>

To ciasto to raj dla wegan! Czego tu nie ma – orzechy laskowe, nerkowce, makadamia, daktyle, śmietanka kokosowa i jeszcze płatki hibiskusa! Ciasto zróbcie ze śmietanki kokosowej i z daktyli, a do kremu orzechowego dodajcie limonkę. Smak podkręćcie brandy i macerowanymi w alkoholu kwiatami. Bazę deseru możecie przygotować kilka dni wcześniej, dzięki czemu zaoszczędzicie czas w święta.

 

wegański jagielnik z tahini i malinami, ciasto z malinami, wegański sernik, ciasto z kaszy jaglanej, sezamowy jagielnik, kokosowy jagielnik, zdrowy deser, ciasto bez cukru, fit ciasto

Wegański jagielnik z tahini i różanymi malinami >>

Są tacy, którzy zarzekają się, że nie przepadają za kaszą jaglaną. Sądzimy jednak, że gdy spróbują tego jagielnika, kasza jaglana stanie się prawdziwą gwiazdą wieczoru. Do przygotowania spodu potrzebujecie migdałów, sezamu i daktyli, a kaszę połączcie z mleczkiem kokosowym i tahini. Nie pożałujecie!

 

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami >>

To połączenie może uzależnić. Kaszę jaglaną połączcie z czekoladą i pomarańczami. Słodki smak deseru przełamcie imbirem i rozmarynem. Ten wegański budyń to doskonała alternatywa dla klasycznych świątecznych serników – również pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe Alicja Rokicka Wegan nerd

Bezglutenowe ciasto czekoladowe >>

Coś dla prawdziwych miłośników brownie i czekoladowych sufletów. Nie dość, że ciasto jest bezglutenowe, to jeszcze rozpieszcza smakiem. A wszystko za sprawą bananów skąpanych w gorzkiej czekoladzie i syropie z agawy. Co więcej, zamiast zwykłej mąki wykorzystajcie jaglaną – wtedy deser zjedzą także osoby nietolerujące glutenu.

 

Wegański makowiec bez pieczenia, przepis Anna Szewczak

Wegański makowiec bez pieczenia >>

Ciasta bez pieczenia to rozwiązanie dla tych, którym zawsze brakuje czasu, zwłaszcza w święta. Jeśli uwielbiacie makowiec, ale nie wiecie, jak obejść się bez jajek w cieście, mamy idealne rozwiązanie. Gorzka czekolada, mnóstwo orzechów, mak i mleczko kokosowe – tak przygotujecie rewelacyjne ciasto świąteczne, które zasmakuje nie tylko tradycyjnej części rodziny.

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka