Kukbuk
Kukbuk
Puszyste ciastko czekoladowe z masą makową, ozdobione owocami

15 sposobów na przełamanie świątecznego menu

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Oto świąteczne menu, które nada świeżości i nowoczesności nawet najbardziej tradycyjnym potrawom.

Tekst: redakcja

Opublikowano: 19 Grudnia 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 4 minuty!

Kolejny rok z rzędu ten sam barszcz i karp w galarecie? Nuda! A gdyby tak nadać świątecznym daniom nieco współczesnego sznytu? Na gwiazdkową kolację proponujemy pierogi, karpia, śledzia, barszcz i kutię w niestandardowych wersjach.

Kanapki z tatarem ze śledzia na świąteczne śniadanie (fot. Maciek Niemojewski)

Kanapki z tatarem ze śledzia >>

Smakowite i kolorowe kanapki z awokado oraz śledziem.

Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej >>

Śledź zamarynowany w pomarańczy, cytrynie, manadarynce i limonce z dodatkiem goździków to przepis na niebanalną rybę na święta.

Tatar  zpieczonego buraka z jabłkiem i cebulą, MAKRO

Tatar z pieczonego buraka >>

Wegetariański tatar? Oczywiście! W tym przepisie smak buraka podkręca limonka oraz biała rzodkiew.  

wegetariański barszcz czerwony podawany z fasolą jaś, przepis rodziny Święcickich

Barszcz z fasolą jaś >>

Zamiast uszek dodajemy fasolę i doprawiamy kminkiem.

Chrupkie paluszki rybne jako alternatywa na świąteczny stół

Chrupiące paluchy rybne >>

Najlepiej smakują z aioli, który przed podaniem dekorujemy odrobiną oliwy, natką i skórką z cytryny.

Oprócz tradycyjnych smaków świątecznych proponujemy wzbogacić menu wigilijne smakami z Ameryki Południowej (fot. Marta Dymek)

Pierożki empanadas z wędzoną papryką >>

Niektórym się wydaje, że pierogi pochodzą z Polski. Błąd! Do naszego kraju trafiły z Chin. Co więcej, goszczą też w wielu innych krajach. Na przykład w Argentynie – pod nazwą empanadas. Chyba możemy je pożyczyć, prawda?

Półmisek pierogów z karpia

Pierogi z karpiem >>

Nie musicie wielbić karpia w galarecie, by pokochać te pierogi. Smaku dodaje im słodki por i gałka muszkatołowa, a przysmażona skórka przyjemnie chrupie.

Pieczarki po grecku, przepis Anna Szewczak

Pieczarki po grecku >>

To danie przygotujecie wcześniej – im dłużej postoi w lodówce, tym lepiej.

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem (bezglutenowa), przepis Anna Szewczak

Rolada dyniowa z orzechami włoskimi, suszonymi pomidorami i ze szpinakiem >>

Rolada z biszkopta faszerowana orzechami i suszonymi pomidorami to niebanalna propozycja na wigilijną kolację.  

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną, przepis Anna Szewczak

Ziemniaki zapiekane z fasolą, jabłkiem i żurawiną >>

Wegńska rozgrzewająca potrawa, pachnąca majerankiem, której trudno będzie się oprzeć nawet największym sceptykom.  

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym, przepis Anna Szewczak

Roladki z bakłażana w aromatycznym sosie pomidorowym >>

Aromatyczne roladki warzywne z pastą orzechową i dodatkiem pomidorów.

Prosty sposób na niebanalne gołąbki - Przepis Vienia

Gołąbki z kaszą >>

We włoską kapustę zawijamy gryczaną kaszę i doprawiamy pulpą pomidorową. Gwarantujemy, że tak przygotowane gołąbki zasmakują również zwolennikom tradycyjnej wersji. 

Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach >>

Dzięki zdrowej panierce z migdałów kotelciki przyjemnie chrupią, a do tego doskonale smakują.

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym z groszkiem i beszamelem

Wędzony łosoś zapiekany pod purée ziemniaczanym >>

Delikatny łosoś pod beszamelem z groszkiem i serem. Pycha!

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym i czerwoną sałatką

Smażony łosoś z kremem kalafiorowym >>

A może połączyć łososia z kalafiorem? 

Krokiety z młodych ziemniaków ze zsiadłym mlekiem i szczypiorkiem

Krokiety z ziemniaków >>

Ser bursztyn z ziemniakami to przepis idealny na smakowite i sycące krokiety.

Puszyste ciastko czekoladowe z masą makową, ozdobione owocami

Puszyste ciasto z masą makową >>

Znudził wam się zwykły makowiec? Zamiast drożdżowego zróbcie ciasto czekoladowe, przełóżcie je kremem i zjedzcie na kanapie, oglądając świąteczne filmy.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka