Kukbuk
Kukbuk
wegańskie bezglutenowe ciasto czekoladowe Alicja Rokicka Wegan nerd

Bezglutenowe ciasto czekoladowe

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia
typ diety: wegańska
typ posiłku: 
bardzo dojrzałe banany
2 sztuki
mleko roślinne
1 szklanka
sok z cytryn lub pomarańczy (lub ocet jabłkowy)
2 łyżki
mąka jaglana
340 g
sól
szczypta
proszek do pieczenia
szczypta
czekolada gorzka 37% kakao
2 tabliczki
olej
2 łyżki
syrop z agawy
1 łyżka

Przepis i zdjęcie: Alicja Rokicka / wegannerd.blogspot.com

krok 1

Banany obieramy i wkładamy do miski. Blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy mleko i sok z cytryny lub pomarańczy (lub ocet). Mieszamy. Dodajemy mąkę jaglaną, szczyptę soli i proszek do pieczenia. Mieszamy dokładnie, by masa nie miała grudek.

krok 2

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy ją do masy i mieszamy dokładnie – ciasto powinno mieć jednolitą barwę. Na koniec wlewamy olej i syrop z agawy, mieszamy.

krok 3

Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni do suchego patyczka. Jeśli forma jest większa, ciasto będzie się piec krócej, 30-40 minut.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!