Kukbuk
Kukbuk
wegański bigos, bigos wigilijny, danie jednogarnkowe, bigos z kiszonej kapusty, bigos z suszonymi grzybami, bigos bez mięsa, bezmięsny bigos, bigos kukbuk, prosty przepis na bigos, wegańskie święta

Wegański bigos wigilijny

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 45 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
kapusta kiszona
1 kg
kapusta włoska
400 g
suszone grzyby
50 g
wędzone śliwki
6 sztuk
cebula
1 sztuka
czosnek
2 ząbki
kolorowy pieprz
do smaku
suszony rozmaryn
1/2 łyżeczki
ziarna kolendry
1/2 łyżeczki
liść laurowy
2 sztuki
wędzona papryka
1/3 łyżeczki
papryka słodka
1 łyżeczka
goździki
2 sztuki
przecier pomidorowy
200 ml
woda
2-3 szklanki

Przepis i zdjęcie: Jessica Nadziejko


Ceramika: ÅOOMI Studio

krok 1

Grzyby zalewamy gorącą wodą, odstawiamy na ok. 30 minut. 

krok 2

W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy posiekaną cebulkę aż się zeszkli. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz oba rodzaje papryk. Następnie dodajemy posiekaną kiszoną kapustę, goździki, pieprz i rozbite w moździerzu ziarna kolendry. Podlewamy szklanką wody, przykrywamy i gotujemy przez ok. 15-25 minut, aż kapusta zmięknie.

krok 3

Dodajemy posiekaną kapustę włoską, pokrojone grzyby i wędzone śliwki. Gotujemy przez ok. 35-45 minut, dolewając – jeśli trzeba – co jakiś czas wody. Następnie wlewamy przecier pomidorowy, sypiemy szczyptę rozmarynu i doprawiamy do smaku. Gotujemy kolejne 20 minut. 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!