Kukbuk
Kukbuk
Przepis na placuszki z kalafiora w panierce z płatków migdałów (fot. Sylwia Kaleta)

Kotleciki z kalafiora w migdałach

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 1,5 godziny
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
kalafior
1 sztuka
cebula
1 sztuka
brązowy cukier
szczypta
sól
do smaku
czosnek
1 ząbek
pieprz
do smaku
jajko "zerówka"
1-2 sztuki
płatki migdałowe
1 opakowanie

Przepis i zdjęcie: Sylwia Kaleta

krok 1

Kalafior myjemy, dzielimy na kawałki i gotujemy na parze przez 15 minut. Na patelni szklimy drobno pokrojoną cebulę z dodatkiem brązowego cukru i soli. Ugotowane różyczki kalafiora ugniatamy za pomocą praski do ziemniaków lub miksujemy. Dodajemy podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól i jajko (w przypadku dużego kalafiora dodajemy 2 jajka). Dokładnie mieszamy.

krok 2

Z powstałej masy formujemy kotleciki, które następnie obtaczamy w płatkach migdałowych. Układamy wszystko na blasze wyłożonej papierem, a następnie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy około 20 minut w temperaturze 220 stopni

Więcej zdjęć i inspiracji od Sylwii znajdziecie na Instagramie >>

więcej przepisów z kalafiorem:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka