Kukbuk
Kukbuk

Pasztet z porów z cytrynowym majonezem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 40 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: goście idą
biała część pora
3 sztuki
sól
do blanszowania i do smaku
masło
1 łyżka
ziemniak ugotowany
ziemniak ugotowany
pieprz
do smaku
jajko "zerówka"
1 sztuka
olej porowy:
biała część pora
1 sztuka
liście czosnku niedźwiedziego
4 sztuki
kiełki pora
do dekoracji
olej roślinny
150 ml
sól
do smaku
cukier
szczypta
majonez:
jajko "zerówka"
1 sztuka
musztarda
1 łyżka
sok z cytryny
1 łyżka
olej roślinny
350 ml
sól
do smaku

Zdjęcie: Dinershow.studio


Przepis i przygotowanie: Wit Szychowski


Stylizacja: Agata Jankowska

krok 1

Pory kroimy na drobne kawałki, myjemy, blanszujemy w osolonej wodzie, osuszamy. Na patelni roztapiamy masło, smażymy na nim zblanszowane pory, pokrojonego ugotowanego ziemniaka, pokrojoną w kostkę szalotkę – na złoty kolor

krok 2

Przekładamy do wysokiego naczynia, studzimy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jajko i mieszamy. Masę wlewamy do brytfanki i zapiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzamy wykałaczką – jeśli jest sucha, pasztet jest gotowy. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia.

krok 3

Por drobno kroimy, myjemy, osuszamy i przekładamy do wysokiego naczynia. Dodajemy liście czosnku niedźwiedziego, olej, sól i szczyptę cukru – blendujemy. Odstawiamy na chwilę, następnie przecieramy przez sitko, aby olej był czysty.

krok 4

Jajko, musztardę, sok z cytryny umieszczamy w wysokim naczyniu. Blendujemy – w trakcie wlewamy powoli olej. Doprawiamy solą.

Wlewamy olej z pora i czosnku niedźwiedziego na talerz. Wyjmujemy pasztet z formy i kładziemy na porowym oleju, obok pasztetu kładziemy łyżkę majonezu, który dekorujemy kiełkami pora.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!