
Wegański bigos z boczniakami
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
- suszone grzyby
- 10 sztuk
- kapusta biała
- ½ kg
- kapusta kiszona
- 1 kg
- cebula
- 4 sztuki
- czosnek
- 5 ząbków
- marchew
- 3 sztuki
- olej
- do smażenia
- suszone jabłka
- 15 plastrów
- wędzone śliwki
- 10 sztuk
- ziele angielskie
- 8 sztuk
- kolendra
- 8 ziaren
- jałowiec
- 8 sztuk
- liść laurowy
- 6 sztuk
- tymianek
- 4 gałązki
- rozmaryn
- 1 gałązka
- wędzona słodka papryka
- 1 łyżeczka
- przecier pomidorowy
- 4 łyżki
- wytrawne czerwone wino
- 280 ml (2 kieliszki)
- sól
- do smaku
- pieprz
- do smaku
- boczniaki
- ½ kg
- żytnie pieczywo na zakwasie
- do podania