Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić świąteczną nalewkę z pomarańczy (Bartek Kieżun)

Cytrusowe nalewki na święta

Dodaj do 'Przeczytaj później'

Święta nieodłącznie kojarzą się z unoszącym się w powietrzu zapachem cytrusów, a wigilijne stoły często dekorujemy mandarynkami ozdobionymi goździkami.

Tekst: Kasia Bartoszewska-Poneta i Tomek Poneta / plateofjoy.pl

Zdjęcia: Plate of Joy

Opublikowano: 28 Listopada 2019
Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 2 minuty!

Święta bez aromatu cytrusów nie byłyby takie same. Trudno wyobrazić sobie wigilijną atmosferę bez słodkich, soczystych mandarynek i pomarańczy. Ale cytrusy możemy wykorzystać także w rozmaitych przepisach. Użyć możemy ich do ryb, ciast czy owocowego suszu. Dziś podpowiadamy wam jednak, jak możecie przygotować z nich pyszne nalewki: jedną z dodatkiem korzennych przypraw, a drugą z dodatkiem kawy. Wystarczy kilka tygodni leżakowania, byście w Święta cieszyli się rozgrzewającą esencją zimowych smaków.

nalewka cytrusowo-korzenna, domowe przetwory, domowa nalewka, nalewka cytrusowa, pomysł na prezent, prezent na święta, jadalne prezenty, nalewka z cynamonem

Nalewka cytrusowo-korzenna

Składniki:

  • woda 500ml
  • cukier 3/4 szklanki
  • mandarynka 1kg
  • spirytus 500ml
  • skórka z cytryny z 1 sztuki
  • cynamon 2 laski
  • anyż 3 gwiazdki
  • kardamon 3 ziarna
  • laska wanilii 1 sztuka

krok 1.

 W garnuszku zagotowujemy wodę z cukrem i pilnujemy, by w całości się rozpuścił. Odstawiamy do ostygnięcia. 

krok 2.

Mandarynki i cytrynę dokładnie myjemy i obieramy ze skórek oraz białych błonek. Owoce umieszczamy w litrowym słoju. Dokładamy skórkę z cytryny (ważne, aby z niej także pozbyć się białej części, zwanej albedo) i przyprawy. Zalewamy syropem cukrowym i spirytusem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 3-4 tygodnie (regularnie, raz dziennie, ją mieszamy, na przykład potrząsając słojem).

krok 3.

Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

Gotowa nalewka cytrusowo-kawowa

Pomarańczowo-kawowa nalewka

Składniki:

  • pomarańcza 12 sztuk
  • ziarna kawy kilkadziesiąt sztuk
  • cukier 1kg
  • woda 1l
  • spirytus 1l
Nalewka z pomarańczy i kawy

1. W umytych bardzo gorącą wodą pomarańczach robimy otwory. 

Nalewka pomarańczowa - przepis

2. W otworach umieszczamy ziarnka kawy tak, aby całe schowały się w skórce (inaczej wypadną).

Nalewka z pomarańczy - przepis

3. Pomarańcze gęsto nabijamy ziarnami kawy. Możemy ułożyć z nich jakiś wzór. 

Nalewka z pomarańczami na święta - przepis

4.  Układamy pomarańcze w słoju.

pomarańczowa nalewka

5. Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy spirytus. Następnie pomarańcze zalewamy przygotowaną mieszanką. 

Nalewka z pomarańczami i kawą

Jeśli mamy ochotę i fantazję, możemy dodać jeszcze kawałek cynamonu lub wanilii albo kilka ziaren kardamonu, kawy czy goździków.

Nalewka z pomarańczy i kawy

Przygotowanie:

krok 1.

W umytych bardzo gorącą wodą pomarańczach robimy otwory, w których umieszczamy ziarenka kawy tak, aby całe schowały się w skórce (inaczej wypadną).

krok 2.

 Rozpuszczamy cukier we wrzącej wodzie. Do wystudzonego syropu wlewamy spirytus.

krok 3.

Układamy pomarańcze w słoju, a następnie zalewamy je przygotowaną mieszanką. Dodajemy kawałek cynamonu lub wanilii albo kilka ziaren kardamonu, kawy czy goździków.

krok 4.

Zamykamy słoik i czekamy od 2 do 4 tygodni. Po upływie tego czasu zawartość słoika przecedzamy przez sito wyłożone gazą i przelewamy do butelek. Odstawiamy nalewkę jeszcze na 1-2 dni, by smaki dokładnie się połączyły.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk

suma:
NaN zł
Przejdź do koszyka