Kukbuk
Kukbuk
caponata, włoska caponata, włoski bigos, leczo, danie jednogarnkowe, warzywa w pomidorach,

Caponata

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 25 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: obiad
bakłażan
2 sztuki
czosnek
1 główka
pomidor
4 sztuki
oliwki
1 garść
kapary
1 garść
sól
do smaku
pieprz
do smaku
natka pietruszki
do posypania
biały ocet winny
kilka kropel
oliwa
do smażenia

Przepis: Bartek Kieżun


Przygotowanie: Diana Kosiorek


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski 


Talerz: Spiek Ceramiczny
Miska: Mleko Living

krok 1

Na dużym ogniu obsmażamy bakłażana pokrojonego w spore kawałki, będzie pił oliwę jak szalony, nie przejmujcie się tym, posypcie go oregano. Gdy go trochę ozłoci, wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze chwilę.

krok 2

Następnie dodajemy pokrojone oliwki, kapary i skrapiamy całość octem. Gdy odparuje, wrzucamy pomidory pokrojone w kostkę, dolewamy oliwy, solimy i pieprzymy. Smażymy jeszcze pięć minut. Na koniec posypujemy grubo pokrojoną pietruszką.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!