Planowanie świątecznego menu zawsze jest wyzwaniem, a jeśli wśród bliskich są wegetarianie i weganie, przygotowanie wigilijnej kolacji wydaje się ekstremalnie trudne. Bo jak sobie poradzić z jej przyszykowaniem – tak by nie gotować dwóch zestawów potraw – skoro opiera się głównie na daniach rybnych i mączno-jajecznych? I jeszcze: by każdy z gości był zadowolony i na pewno miał co zjeść?
Na szczęście dostępne w wielu sklepach roślinne zamienniki umożliwiają zrobienie także tradycyjnych dań w wersji wege – i nikt przy świątecznym stole nie będzie siedział głodny. Na początek przygotujcie farsz do pierogów na tłuszczu roślinnym, a bezmięsny bigos podkręćcie grzybami i wędzonymi śliwkami. Menu bożonarodzeniowe wzbogaćcie o kilka nieoczywistych i mniej klasycznych potraw, które ucieszą nie tylko wegetariańską i wegańską część rodziny.