Kukbuk
Kukbuk
Kremowy sernik z plastrami pmarańczy oblany słodkim syropem pomarańczowym

25 przepisów z pomarańczami

Zdrowe, przepyszne i na każdą okazję – podajemy sprawdzone przepisy na dania słodkie i wytrawne z pomarańczami, bez których zima oraz święta nie miałyby smaku.

Ten artykuł przeczytasz w mniej niż 13 minut!

Kiedyś były takim rarytasem, że obdarowywaliśmy się nimi na święta. I choć teraz pomarańcze możemy bez trudu kupić niemal przez cały rok, wciąż trudno nam wyobrazić sobie bez nich zimę, a zwłaszcza Boże Narodzenie bezsprzecznie kojarzące się z ich aromatem. Zanim nadejdzie wiosna, a wraz z nią nowalijki, to cytrusy dostarczają nam solidnej dawki witaminy C, wzmacniają odporność i korzystnie wpływają na kondycję skóry. Dlatego pomarańcze polecamy jeść przez całą zimę, zwłaszcza że sprawdzają się doskonale w wersji zarówno na słodko, jak i na słono. Z powodzeniem możemy je dodać do porannej owsianki, wkroić do sałatki, którą zapakujemy do pudełka lunchowego, lub udekorować nimi ciasto czekoladowe. Co więcej, możemy je jeść bezkarnie, bo są niskokaloryczne. Skoro trwa zima, a wraz z nią sezon na cytrusy, nie pozostaje nic innego, jak zaopatrzyć się w krągłe owoce w słonecznych kolorach i poeksperymentować w kuchni. 

Na słono

carpaccio z buraka, sałatka z burakiem, zdrowy obiad (fot. Sylwia Kaleta)

Carpaccio z buraka

Kto nie jest amatorem tradycyjnego, mięsnego carpaccio, powinien spróbować tej wersji. Ułożone na liściach szpinaku plastry buraka i pomarańczy doskonale łączą się z ostrym serem lazur oraz dressingiem na bazie octu balsamicznego. Jeszcze odrobina miodu, tahini i gotowe. Zobaczycie, że wegetariańska, zdrowsza wersja carpaccio na stałe zagości w waszym menu.

Sprawdź przepis na carpaccio z buraka >>

sałatka z kozim serem i nerkowcami, sałatka z kozim serem, szybka sałatka, zdrowa sałatka, pomysł na sałatkę, sałatka z awokado, sałatka z pomarańczą, karmelizowane nerkowce

Sałatka z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami

Co może być lepszego niż miska pełna witamin i apetycznych składników? Tę zdrową i lekką sałatkę zrobicie w kwadrans. Ze słodką pomarańczą najlepiej komponują się karmelizowane orzechy, a ich smak podkreśli – i jednocześnie przełamie – kozi ser. Doskonała propozycja na koniec dnia lub zdrowy lunch w pracy. 

Sprawdź przepis na słatkę z kozim serem, pomarańczami i nerkowcami >>

marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami, sałatka z kurczakiem, lekka sałatka, lunch, sałatka z orzechami, pomarańcze, sezonowa sałatka

Marokańska sałatka z kurczakiem i pomarańczami

Dzieci do pomarańczy raczej nie trzeba przekonywać, ale jeżeli wasze pociechy mają opory przed zdrowym jedzeniem, ta sałatka zmieni ich nastawienie na zawsze. Dzięki połączeniu pomarańczy i cynamonu danie jest słodkie i wyjątkowo apetycznie pachnie, a dodatek orzechów włoskich i świeżej sałaty sprawia, że to pełnowartościowy posiłek. W sałatce świetnie sprawdzi się kurczak, którego dobrze jest marynować przez kilka godzin w solance lub maślance, dzięki czemu mięso będzie kruche i soczyste.

Sprawdź przepis na marokańską sałatkę z kurczakiem i pomarańczami >>

Owocowo – warzywne ceviche (fot. Maciek Niemojewski)

Wegańskie ceviche

Kto powiedział, że smaczne ceviche może być tylko z ryby? My polecamy wegańską wersję z chrupkami kukurydzianymi. Na początek obierzcie i pokrójcie mango, przygotujcie cytrusy i wymieszajcie owoce z imbirem i chili. Potem włóżcie danie na kilka minut do lodówki i zanim się obejrzycie, zdrowa przekąska będzie gotowa. 

Sprawdź przepis na wegaśkie ceviche >>

Przepis na śledzia w marynacie cytrusowej (fot. Maciek Niemojewski)

Śledzie w marynacie cytrusowej

Śledź marynowany w pomarańczy, cytrynie, mandarynce i limonce z dodatkiem goździków to przepis na niebanalną rybę. Gdy wyjmiecie rybę z mleka, opłuczcie ją zimną wodą i wymieszajcie z marynatą. Później dla smaku połączcie z cebulą i pomarańczą i przyprawcie cytrynową oliwą. Takie połączenie sprawdzi się nie tylko w święta.

Sprawdź śledzie w marynacie cytrusowej >>

Lunchbox na zimę - sałatka z pomarańczami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z fenkułem, pomarańczą i mozzarellą

Ta sałatka to świetny przepis na krzepiący lunch rodem z Włoch, pełen witamin i smakowitych kąsków. Śmiało sięgajcie po pomarańcze, oliwki, mozzarellę i nie zrażajcie się na widok fenkułu. Wszystkie składniki pokrójcie, ułóżcie w pudełku śniadaniowym, a na koniec posypcie uprażonymi na patelni migdałami. Najprostsze przepisy są najlepsze!

Sprawdź przepis na sałatkę z fenkułem, pomarańczą i mozzarellą >>

Napar na bazie zielonej herbaty z dodatkiem mięty i pomarańczy (fot. Marcin Lewandowski)

Napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą

Wiecie, że systematyczne picie zielonej herbaty reguluje trawienie i wspomaga metabolizm wątrobowy? Dlatego, jeśli akurat zmarzliście po jesiennym lub zimowym spacerze, połączcie przyjemne z pożytecznym i zieloną herbatę podajcie z pomarańczą oraz miętą. Taki napar nie tylko rozgrzeje ciało, ale także pobudzi je do dalszego działania. 

Sprawdź przepis na napar z zielonej herbaty z miętą i pomarańczą >>

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem, pomarańczą i limonką podany ze świeżym mango, przepis i zdjęcie Kasia Bem

Zielony koktajl z młodym jęczmieniem

Zdrowe koktajle wcale nie muszą być nudne i niesmaczne! Przekonajcie się sami, przygotowując zielony koktajl z mango, banana i oczywiście pomarańczy. Gdy pokroicie już owoce, zmiksujcie je z proszkiem z jęczmienia i ze startym imbirem. To zdrowe śniadanie zrobicie w zaledwie 10 minut.

Sprawdź przepis na zielony koktajl z młodym jęczmieniem >>

Kasza gryczana z dynią (fot.

Kasza gryczana z dynią

Aromatyczna kasza z pomarańczą, orzechami i dynią to nasz faworyt, jeśli chodzi o szybkie i proste jesienne i wczesnozimowe obiady – danie, które potrafi rozgrzać nie tylko ciało, ale również duszę. Polecamy do niego kaszę gryczaną, ale równie dobrze sprawdzą się inne rodzaje. Pamiętajcie tylko, by przed zalaniem wodą ulubioną kaszę usmażyć z cynamonem na oleju. Dzięki temu kaszotto będzie smaczniejsze i bardziej aromatyczne.

Sprawdź przepis na kaszę gryczaną z dynią >>

Grzany cydr z jabłek z dodatkiem cytrusów i przypraw korzennych

Grzany cydr

Może zamiast na grzane piwo lub wino skusicie się na grzany cydr? Jego jabłkowy smak najlepiej połączyć z pomarańczą, mandarynką i cytryną. Nietypowego grzańca dosłodźcie miodem i koniecznie przyprawcie goździkami i cynamonem. Na zimowy wieczór w sam raz!

Sprawdź przepis na grzany cydr >>

pieczona brukselka z pomarańczami, pieczona brukselka, sałatka z brukselki, polenta, jak zrobić polentę, jesienny obiad, dania z brukselki

Brukselka z pomarańczami

Z niecieszącą się dobrą sławą brukselką może poradzić sobie jedynie pomarańcza. Jeśli wasze dzieci nie przepadają za zielonymi i dziwnie pachnącymi warzywami, ten przepis pozwoli wam sprytnie przemycić porcję witamin w obiedzie. Brukselkę upieczcie, posypcie płatkami migdałowymi i podajcie z pomarańczą i oliwkami. To danie polecamy na lekki obiad albo nieco większą kolację.

Sprawdź przepis na brukselkę z pomarańczami >>

Na słodko

Kremowy sernik z plastrami pmarańczy oblany słodkim syropem pomarańczowym

Sernik z pomarańczami

To kremowe, delikatne ciasto z pomarańczami docenią prawdziwi miłośnicy serowych deserów. Do jego przygotowania oprócz twarogu, mąki ziemniaczanej i cukru będziecie potrzebować skórki z pomarańczy i jajek. Gdy ciasto będzie się piekło, obrane owoce pokrójcie w plastry i wrzućcie do syropu. Na koniec sernik udekorujcie pomarańczą i polejcie słodkim syropem.

Sprawdź przepis na sernik z pomarańczami >>

Talerz z naleśnikami owsianymi z kremem z pomarańczy i pietruszki, plastry pomarańczy (fot. Anna Szewczyk)

Naleśniki owsiane z kremem z pomarańczy i pietruszki

Cienkie naleśniki ze słodkim kremem pomarańczowym sprawdzą się idealnie na leniwe śniadanie. Do tego mogą być niezwykle zdrowe. Do ciasta zamiast mąki pszennej użyjcie owsianej, a krem zróbcie z korzenia pietruszki, pomarańczy i mleczka kokosowego. Gwarantujemy, że smak jest równie rewelacyjny jak naleśników w tradycyjnym wydaniu!

Sprawdź przepis na naleśniki owsiane z kremem z pomarańczy i pietruszki >>

Wilgotne ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone (fot Jessica Nadziejko)

Pomarańczowe ciasto z mascarpone

Znudziło wam się ciasto marchewkowe? W takim razie weźcie pomarańczę i użyjcie jej do zrobienia wilgotnego ciasta z mąki pszennej z dodatkiem oliwy. Gotowy deser udekorujcie puszystym kremem z mascarpone i cukrem pudrem oraz cząstkami pomarańczy. Ostrzegamy, że na jednym kawałku się nie skończy!

Sprawdź pomarańczowe ciasto z mascarpone >>

ciasto czekoladowe, ciasto z karmelem, ciasto z karmelem daktylowym, karmel daktylowy, karmel, ciasto pomarańczowe, ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem daktylowym

Zamiast zwykłego karmelu zróbcie karmel daktylowy, który idealnie sprawdzi się z mocno czekoladowym ciastem. By deser nie wyszedł za słodki, przełamcie go nieco kwaśniejszą pomarańczą. Na zachętę dodamy, że w tym przepisie zamiast cukru możecie z powodzeniem wykorzystać ksylitol. Dzięki temu ciasto będzie zdrowsze i mniej kaloryczne. 

Sprawdź przepis na ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem z daktylowym >>

ziemia jadalna, krem z serkiem philadelphia

Ziemia czekoladowa z kremem pomarańczowym

Jadalna ziemia czekoladowa z likierem pomarańczowym to przepis na oryginalny deser. Gorzką czekoladę wymieszajcie z alkoholem i wanilią. Gdy „ziemia” będzie gotowa, podajcie ją z wyrazistym kremem na bazie serka philadelphia, cukru i śmietanki. Starsi smakosze mogą podlać deser odrobinę większą ilością likieru pomarańczowego.

Sprawdź przepis na ziemię czekoladową z kremem pomarańczowym >>

Kruche ciasteczka z białą czekoladą i domową konfiturą pomarańczowo-marchewkową (fot. Aleksandra Jagłowska)

Marchewkowe ciasteczka

Warzywno-owocowe ciasteczka z białą czekoladą zachwycą i zaskoczą wszystkich. Ciasto przygotujcie z mąki pszennej, masła i czekolady. Gdy już upieczecie ciastka, przełóżcie je konfiturą pomarańczowo-marchewkową, którą koniecznie doprawcie imbirem. Dzięki temu ciasteczka nabiorą charakteru i będą dużo smaczniejsze. Dzieci będą zachwycone!

Sprawdź przepis na marchewkowe ciasteczka >>

Czekoladowy budyń jaglany z pomarańczami

Czekoladowa jaglanka z czerwonymi pomarańczami

Wybornie smakuje, a do tego pięknie się prezentuje – czerwone pomarańcze nadają deserowi słodycz oraz sprawiają, że jaglanka wyróżnia się na stole. Możecie podać ją jako specjalne śniadanie w luźniejszy poranek albo potraktować jako zdrowy deser, którym nie pogardzą także dzieci. 

Przepis na czekoladową jaglanę z czerwonymi pomarańczami >>

Konfitura z cytrusów w słoiku według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka )

Konfitura z cytrusów z kardamonem

Francuzi wiedzą, że cytrusowa, delikatnie kwaśna konfitura najlepiej smakuje z maślanym croissantem albo na świeżej bagietce. Jeśli chcecie się przekonać, jak rewelacyjne jest to połączenie, przygotujcie własny słoik tego specjału. Zanim zaczniecie gotować pomarańczę i cytryny, nie obierajcie owoców ze skórki – ugotowana w gęstym syropie, zmieni się w miękkie kandyzowane kawałki, które podkręcą smak konfitury.

Sprawdź przepis na konfiturę z cytrusów z kardamonem >>

francuskie naleśniki z pomarańczami - crepes suzette, w wersji bezalkoholowe, słodkie naleśniki dla dzieci

Crêpes Suzette dla dzieci

Coś dla tych, którzy uwielbiają pomarańcze. Kluczem jest odpowiednie przygotowanie syropu pomarańczowo-cytrynowego. Gdy już go zrobicie, usmażone naleśniki złóżcie w trójkąty, połóżcie na patelni z masłem i polejcie syropem. Chwilę podgrzewajcie – i gotowe! Polecamy szczególnie w okresie świątecznym – będą doskonałym przerywnikiem w raczeniu się bożonarodzeniowymi rarytasami.

Sprawdź przepis na crêpes Suzette dla dzieci >>

Naleśniki z nadzieniem twarogowo-dyniowym

Naleśniki to jeden z naszych ulubionych sposobów na rozpoczęcie dnia, a do tego można je przygotować w wielu wersjach, w zależności od sezonu. W tym przepisie proponujemy farsz z purée z dyni z dodatkiem aromatycznej skórki z pomarańczy. Z cienkimi plackami sprawdzi się też wyśmienicie sos orzechowy na bazie masła orzechowego i syropu klonowego. Zrobiliście się już głodni?

Sprawdź przepis na naleśniki z nadzieniem twarogowo-dyniowym >>

Słodkie masło cynamonowe z dodatkiem miodu i skórki z pomarańczy podane na zgrillowanej kromce chałki

Słodkie masło cynamonowe z miodem i pomarańczą

A gdyby tak zrobić masło na słodko? Do tego z pomarańczą? Masło utrzyjcie z cynamonem i miodem, a po chwili dodajcie skórkę z pomarańczy. Dzięki temu będzie rewelacyjnie pachniało i smakowało. Potem wystarczy tylko schłodzić je w lodówce – gdy masło stężeje, możecie je wykorzystać do naleśników, puszystych racuchów albo po prostu smarować nim kanapki.

Sprawdź przepis na słodkie masło cynamonowe z miodem i pomarańczą >>

Jak zrobić ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą. Prosty przepis

Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą 

To lekkie ciasto doskonale sprawdzi się zarówno na podwieczorek, jak i na śniadanie. Po wlaniu masy do formy udekorujcie wierzch sezamem i pieczcie przez godzinę. Gotowe ciasto możecie podać z niesłodzonym jogurtem typu greckiego lub odrobiną masła ekologicznego, ale doskonale będzie smakowało także ze świeżymi figami lub z dukkah. Pst! Jeśli będziecie je przechowywać przykryte ściereczką, zachowa świeżość przez mniej więcej 2 dni. 

Sprawdź przepis na ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą >> 

Wege śniadania słodkie. Piernikowa gryczanka z pomarańczą (fot. Maciek Niemojewski)

Piernikowa gryczanka z pomarańczą 

Jeśli dotychczas nie przepadaliście za kaszą gryczaną, a chcielibyście się do niej przekonać, jednym z najlepszych pomysłów będzie przygotowanie piernikowej gryczanki z pomarańczą. Ugotowaną kaszę zalejcie mleczkiem kokosowym lub wodą z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy. Wsypcie sól i gotujcie do miękkości. Do kaszy dodajcie syrop klonowy, bezglutenowe kakao i przyprawę do piernika, a później dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do miseczki. Przed podaniem gryczankę posypcie obficie prażonymi orzechami i kawałkami pomarańczy – nie pożałujecie! 

Zobacz, jak przygotować piernikową gryczankę z pomarańczą >> 

Babka pomarańczowa, Krakowski Makaroniarz, włoskie wypieki

Torta di arancia 

Torta all’arancia to aromatyczne sycylijskie ciasto pomarańczowe, które nie tylko wyśmienicie smakuje, ale także cieszy oko. Świetnie sprawdza się na wyjątkowe okazje i doskonale się odnajduje w towarzystwie dobrej herbaty. W tym prostym przepisie – oprócz soku – używa się skórki pomarańczowej. Istotne jest więc, by kupić dobrej jakości pomarańcze. Torta di arancia serwujcie z filiżanką earl grey – gwarantujemy, że zachwyci wszystkich gości!  

Wypróbuj przepis na torta di arancia >> 

Przeczytaj również:

Chcemy wiedzieć co lubisz

Wiesz, że im więcej lajkujesz, tym fajniejsze treści ci serwujemy?

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk