Kukbuk
Kukbuk
ziemia jadalna, krem z serkiem philadelphia

Ziemia czekoladowa z kremem pomarańczowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
ziemia jadalna:
cukier
100 g
gorzka czekolada
75 g
likier pomarańczowy
2 łyżki
esencja waniliowa
1 łyżka
krem:
serek philadelphia
200 g
śmietanka 30%
100 ml
cukier
75 g
liker pomarańczowy
25 ml

Przepis: Tomek Zielke


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski


Talerz: Spiek Ceramiczny
Miseczka: Hadaki

krok 1

Do garnka wlewamy likier pomarańczowy i esencję waniliową, po czym dodajemy cukier. Podgrzewamy bez mieszania, aż zacznie brązowieć przy brzegach. Dodajemy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy trzepaczką. Gotową ziemię wysypujemy na papier do pieczenia i pozostawiamy do ostygnięcia.

krok 2

Do serka dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy trzepaczką, by rozluźnić jego strukturę. Ubijamy zimną śmietankę z cukrem i łączymy z serkiem. Krem podajemy posypany ziemią czekoladową.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!