Przepis i zdjęcie: Monika Domańska / Chilitonka.com
krok 1
W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy jajka i żółtka. Mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Na koniec łączymy z roztopionym masłem i wrzucamy skórkę pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy na godzinę.
Wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny. Odcedzamy.
Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy kawałek masła. Smażymy naleśniki.
krok 2
W rondelku roztapiamy cukier i gotujemy, aż nabierze złotego, karmelowego koloru. Dodajemy sok pomarańczowo-cytrynowy. Gotujemy 10-15 minut, aż płyn się zredukuje i będzie gęsty jak syrop. Odstawiamy.
krok 3
Usmażone naleśniki składamy w trójkąty. Na patelni rozpuszczamy kawałek masła. Układamy naleśniki i podgrzewamy. Polewamy syropem, podgrzewamy jeszcze chwilę i od razu podajemy.