100 g + do natłuszczenia formy (w temperaturze pokojowej)
jajko "zerówka"
3 sztuki
sok z pomarańczy
z 1 sztuki
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
likier arancello
20 ml (można pominąć)
bułka tarta
do posypania formy
Przepis i zdjęcie: Bartek Kieżun
przygotowanie:
W misce mieszamy mąkę z cukrem, proszkiem do pieczenia i ze szczyptą soli. Masło tniemy w niedużą kostkę i dokładamy do miski. Mikserem na wolnych (najwolniejszych) obrotach łączymy składniki – wbijamy po kolei jajka. Po chwili miksowania dodajemy sok i skórkę z pomarańczy oraz likier. Miksujemy. Ciasto przelewamy do formy z kominem (najlepiej, ale niekoniecznie, tortownica też da radę!), wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około 45 minut, na złoto. Podajemy z filiżanką earl grey – i jest niemalże jak u królowej brytyjskiej!