Kukbuk
Kukbuk
Wilgotne ciasto pomarańczowe z kremem mascarpone (fot Jessica Nadziejko)

Pomarańczowe ciasto z mascarpone

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 65 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: goście idą
ciasto:
mąka pszenna
250 g
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
soda oczyszczona
1/2 łyżeczki
skórka z pomarańczy
1 łyżka
oliwa z oliwek
180 ml
cukier
170 g
jajka "zerówki"
4 sztuki
sok z pomarańczy
150 ml
krem:
mascarpone
150 g
śmietanka
150 g
cukier puder
2 łyżki

Przepis i zdjęcia: Jessica Nadziejko

krok 1

Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i skórkę pomarańczową mieszamy.

Ciasto pomarańczowe (fot. Jessica Nadziejko)

krok 2

W dużej misce ucieramy oliwę z cukrem, następnie dodajemy jajka jedno po drugim. Dodajemy mąkę na przemiennie z sokiem pomarańczowym (zaczynając i kończąc na mące). Mieszamy jedynie do połączenia się składników.

krok 3

Ciasto przelewamy do tortownicy o 24 cm średnicy i pieczemy ok. 40-50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzimy.

krok 4

Mascarpone i śmietankę ucieramy mikserem. Dodajemy cukier i miksujemy ponownie. Krem kładziemy na wystudzone ciasto.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk