Kukbuk
Kukbuk
Kremowy sernik z plastrami pmarańczy oblany słodkim syropem pomarańczowym

Sernik z pomarańczami

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 min + 60 min pieczenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
jajko "zerówka"
5 sztuk
cukier
250 g
masło
200 g
twaróg
1 kg
skórka z pomarańczy
z 1/2 sztuki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
bułka tarta
1 łyżka
cukier
3 łyżki
woda
1/2 szklanki
pomarańcza
3-4 sztuki

krok 1

Nagrzewamy piekarnik z termoobiegiem do 170 stopni. Oddzielamy żółtka od białek. Z tych ostatnich ubijamy sztywną pianę. po czym dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy.

krok 2

W osobnej misce przez 3-4 minuty ubijamy mikserem żółtka z masłem i resztą cukru. Do żółtek dodajemy cały ser, skórkę z pomarańczy, mąkę ziemniaczaną, a następnie dokładnie mieszamy. Pianę przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy.

krok 3

Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, a jej dno wysypujemy bułką tartą. Wylewamy do niej masę i wstawiamy do piekarnika na godzinę. Po upływie tego czasu sernik wyjmujemy i studzimy, jednocześnie przygotowując z cukru i wody syrop.

krok 4

Zagotowujemy je, po czym dorzucamy do cieczy plastry pomarańczy i gotujemy jeszcze przez 10 minut. Studzimy. Wystudzony sernik ozdabiamy plastrami pomarańczy i oblewamy syropem.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk