Kukbuk
Kukbuk
Jak zrobić ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą. Prosty przepis

Ciasto z tahini, sezamem i pomarańczą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: deser
mąka ryżowa
140 g
mąka migdałowa
100 g
nasiona sezamu (najlepiej czarnego)
2 łyżki
drożdże
2 łyżeczki
sól
½ łyżeczki
sproszkowana wanilia
½ łyżeczki
mielony kardamon
½ łyżeczki
oliwa
180 ml
cukier kokosowy
75 g
miód
125 ml
tahini
3 łyżki
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
sok pomarańczowy
60 ml
jajka ekologiczne
4 sztuki

Przepis i zdjęcie: Chloé Sucrée

krok 1

Nagrzej piekarnik do 175°C. Wyłóż foremkę papierem do pieczenia. Wymieszaj dokładnie wszystkie rodzaje mąki, nasiona sezamu, drożdże, sól, wanilię i kardamon, tak by nie zostawićgrudek. W drugiej misce wymieszaj oliwę, cukier kokosowy i miód. Dodaj tahini, skórkę z pomarańczy i sok pomarańczo-wy, a następnie wbijaj pojedynczo jajka i dobrze wymieszaj. Powoli dosypuj mieszankę suchych składników, cały czasmieszając.

Wylej ciasto do foremki, udekoruj nasionami sezamu i piecz przez 60 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij z pie- ca iodstaw do ostudzenia.

TIP

Możesz jeść je na podwieczo- rek, śniadanie lub wziąć ze sobą do pracy. Przechowuj przykryte ściereczką. Zacho- wa świeżość ok. 2 dni.

Przepis pochodzi z kiążki Raz na tydzień. Kuchnia wege dla zabieganych, autorstwa Chloé Sucrée.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk