Kukbuk
Kukbuk
Wege śniadania słodkie. Piernikowa gryczanka z pomarańczą (fot. Maciek Niemojewski)

Piernikowa gryczanka z pomarańczą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: śniadanie
kasza gryczana niepalona
100 g
mleczko kokosowe lub woda
200 ml
świeży sok z pomarańczy
100 ml
sól
½ łyżeczki
syrop klonowy
2 łyżki
kakao bezglutenowe
2 łyżeczki
domowa przyprawa do piernika
½ łyżeczki
prażone orzechy laskowe
15 g
pomarańcza
100 g

Przepis i przygotowanie: Edyta Przekop


Stylizacja: Magda Olszewska-Kaniuk


Zdjęcie: Maciek Niemojewski

krok 1

Kaszę gryczaną płuczemy pod zimną wodą, a następnie zalewamy wrzątkiem. Gotujemy przez minutę i ponownie płuczemy na sitku pod bieżącą wodą. Tak przygotowaną kaszę zalewamy mleczkiem kokosowym lub wodą z dodatkiem świeżego soku z pomarańczy. Wsypujemy sól i gotujemy do miękkości.

krok 2

Do ugotowanej kaszy dodajemy syrop klonowy, bezglutenowe kakao i przyprawę do piernika. Mieszamy i przekładamy do miseczki. Wierzch obficie posypujemy prażonymi orzechami i kawałkami pomarańczy.

Sprawdź również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk