Kukbuk
Kukbuk
ciasto czekoladowe, ciasto z karmelem, ciasto z karmelem daktylowym, karmel daktylowy, karmel, ciasto pomarańczowe, ciasto bez cukru

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe z karmelem z daktylowym

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: fit
typ posiłku: deser
ciasto:
masło
100 g
jajko "zerówka"
3 sztuki
ksylitol
150 g
mąka pszenna
200 g
soda oczyszczona
szczypta
mleko
1/2 szklanki
czekolada
50 g
kakao
1 łyżka
sok z pomarańczy
1/3 szklanki
karmel daktylowy:
daktyle
100 g
mleko kokosowe
1/4 szklanki

Przepis i zdjęcie: Paula Kociszewska

krok 1

Masło z cukrem i czekoladą rozpuszczamy, dodajemy sodę, kakao i dokładnie mieszamy. Dodajemy roztrzepane jajka, mleko i przesianą przez sito mąkę, nieustannie mieszając.

krok 2

Masę przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy 60 minut lub do suchego patyczka.

krok 3

Daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy je na ok. 15 minut, by zmiękły. Następnie odsączamy je i blendujemy z mlekiem na gładką masę. Gotowy karmel wykładamy na wierzch wystudzonego ciasta. 

Więcej inspiracji od Pauli znajdziecie na jej pełnym zdrowia blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!