Kukbuk
Kukbuk
Lunchbox na zimę - sałatka z pomarańczami (fot. Maciek Niemojewski)

Sałatka z fenkułem, pomarańczą i mozzarellą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: obiad
składniki na jedną porcję:
fenkuł
1
pomarańcz
1/2
czarne oliwki
garść
mozzarella
pół kulki
oliwa
sól i pieprz

Przepis: Kasia Stadejek

przygotowanie:

Fenkuła obieramy z zewnętrznych liści i siekamy w cienkie piórka. Układamy w pojemniku, lekko ugniatamy ze szczyptą soli. Pomarańczę obieramy ze skórki i albedo, kroimy na ćwierć plasterki, układamy na fenkule. Oliwki kroimy, migdały prażymy na patelni lub w piekarniku (najlepiej zrobić to przy okazji pieczenia czegoś innego, żeby nie marnować niepotrzebnie prądu na same migdały). Posypujemy sałatkę dodatkami i układamy na niej kawałki mozzarelli. Polewamy oliwą i doprawiamy, najlepiej tuż przed spożyciem. Zagryzamy kromką dobrego chleba.

Na lunch: zimowe sałatki - odcinek 2

Sprawdź również:

Reklama

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk