Kukbuk
Kukbuk
Słodkie masło cynamonowe z dodatkiem miodu i skórki z pomarańczy podane na zgrillowanej kromce chałki

Słodkie masło cynamonowe z miodem i pomarańczą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 15 minut + czas chłodzenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
skórka z pomarańczy
z 1 sztuki
domowe masło w temperaturze pokojowej
200 g
cynamon mielony
1 czubata łyżeczka
miód płynny
4 łyżki
sól
szczypta

Przepis: Edyta Przekop


Stylizacja: Agata Jankowska


Zdjęcie: Maciej Niemojewski

krok 1

Pomarańczę sparzamy – ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach.

krok 2

Miękkie masło, cynamon i miód przekładamy do malaksera. Ucieramy przez minutę. Dodajemy szczyptę soli oraz skórkę z pomarańczy. Blendujemy do dokładnego połączenia się składników.

krok 3

Masło przekładamy na folię spożywczą lub papier do pieczenia i formujemy w wałek. Wkładamy do lodówki, aby stwardniało i nabrało odpowiedniego smaku.

TIP

Masło możemy przełożyć do dowolnej formy na masło, do słoiczka, do foremek na pralinki lub na kostki lodu albo zwyczajnie uformować z niego kulkę. Masło będzie się ładnie prezentowało, jeśli wyciśniemy je szprycą cukierniczą z szeroką końcówką.

Zobacz również:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk