Kukbuk
Kukbuk
racuszki gryczane, placki bezglutenowe, pancakes, przepisy Jagłowska, wegańskie placki, wegańskie śniadanie

Gryczane racuszki z suszoną żurawiną i jabłkowym karmelem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut
typ diety: wegetariańska
typ posiłku: śniadanie
gryczane racuszki:
mąka gryczana
70 g
suszone drożdże
5-7 g
starte jabłka
140 g
mielone siemię lniane
1 łyżka
mleko
150 ml
sól
szczypta
cukier
1 łyżka
ekstrakt waniliowy
1 łyżka
olej ryżowy
2 łyżki
suszona żurawina
70-80 g
jabłkowy karmel:
sok jabłkowy
1,5 szklanki
woda
1 szklanka
masło
2 łyżki
miód lub syrop klonowy
1 łyżka
dodatki:
suszona żurawina
blanszowe płatki migdałów
grejpfrut

Przepis i zdjęcia: Aleksandra Jagłowska 

krok 1

Składniki na racuszki dokładnie ze sobą mieszamy – nie dodajemy jedynie jabłek i suszonej żurawiny. Masa powinna mieć konsystencję kwaśnej śmietany, w razie potrzeby można dolać nieco więcej wody/mleka.

krok 2

Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy jabłka oraz żurawinę. Odstawiamy na kolejne 40 minut. Placuszki smażymy pod przykryciem, na dobrze rozgrzanej, suchej patelni. 

krok 3

Sok i wodę przelewamy na patelnię z grubym dnem, gotujemy aż nadmiar płynu odparuje i powstanie złocisty, dość gęsty syrop. Dodajemy masło i miód, dokładnie mieszamy i od razu polewamy gorącym karmelem racuszki. Ozdabiamy dodatkami i jemy jeszcze ciepłe 

Więcej przepisów Oli znajdziecie na blogu >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!