Kukbuk
Kukbuk
Konfitura z jabłek  w karmelu z tymiankiem według przepisu Moniki Waleckiej (fot. Monika Walecka)

Konfitura z jabłek w karmelu z tymiankiem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 75 minut
typ diety: wegańska
typ posiłku: deser
jabłka
2 kg
cukier
⅔ szklanki
woda
4 łyżki
tymianek
pęczek
brandy
1 kieliszek

Przepisy, przygotowanie potraw i zdjęcia: Monika Walecka 

krok 1

Twarde i kwaśne jabłka obieramy ze skórki. Kilka sztuk kroimy w drobną kostkę – wystarczy półtorej szklanki tak pociętych owoców. Odstawiamy. Pozostałe owoce kroimy na małe kawałki. 

krok 2

Do garnka wsypujemy cukier i wlewamy wodę podgrzewamy na średnim ogniu, nie mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez kilka minut, aż syrop zamieni się w karmel o złocistym kolorze.  

krok 3

Do garnka z karmelem wrzucamy wszystkie jabłka poza pokrojonymi w kostkę. Dobrze mieszamy. Kiedy owoce puszczą sok, dodajemy pęczek tymianku. Gotujemy około 10 minut, aż jabłka zmiękną. Następnie wyciągamy tymianek, a zawartość garnka miksujemy na purée za pomocą ręcznego blendera. Dodajemy odłożone posiekane jabłka oraz brandy. Gotujemy jeszcze przez kwadrans, co jakiś czas mieszamy. Gdy jabłka zmiękną, zestawiamy garnek z ognia, a konfiturę przekładamy do słoików. 

 

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk