Kukbuk
Kukbuk

Jabłka pod cynamonową kruszonką

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 30 minut
typ diety: dowolna
typ posiłku: deser
kruszonka:
masło
100 g
mąka pszenna
1 szklanka
cukier
1/2 szklanki
sól
szczypta
cynamon
2 łyżeczki
dodatkowo:
jabłko Złota Reneta
3 sztuki
cukier trzcinowy
2 łyżki
laska wanilii
1 sztuka
serek Almette Śmietankowy
2-3 łyżki

Złota Reneta pod chrupiącą, cynamonową kruszonką, podana ze śmietankowym serkiem Almette na chwilę zaspokoiła nasze spragnione nowych smaków podniebienia.

krok 1

Masło kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy mąkę, cynamon oraz cukier i rozcieramy palcami, aż masa zacznie przypominać okruchy. Wstawiamy do lodówki.

krok 2

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Przesypujemy owoce do miski. Dodajemy brązowy cukier, cynamon oraz wanilię. Przekładamy owoce do naczynia żaroodpornego, posypujemy kruszonką oraz płatkami migdałów i wstawiamy do nagrzanego do 200°C piekarnika na 20-25 minut.

Podajemy z śmietankowym serkiem Almette.

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!