Kukbuk
Kukbuk
Masło z jabłek pachnące cynamonem zamknięte w słoiku (fot. dinnershow.studio)

Masło jabłkowe z cynamonem

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 20 minut + czas smażenia
typ diety: dowolna
typ posiłku: śniadanie
jabłko
15 sztuk
zimne masło
250 g
cukier trzcinowy
100 g
cynamon
szczypta

Przepis i przygotowanie: Piotr Bruś-Klepacki


Stylizacja: Małgorzata Białobrzycka


Zdjęcie: dinnershow.studio

krok 1

Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. W dużym garnku rozpuszczamy 50 gramów masła. Po chwili dorzucamy jabłka, zasypujemy cukrem i dusimy na małym ogniu około 2 godzin, aż owoce się rozpadną i delikatnie skarmelizują. Pod koniec duszenia doprawiamy cynamonem.

krok 2

Gotowe jabłka miksujemy z resztą masła i przekładamy do wyparzonych słoików. Jeśli mamy zamiar przechowywać masło jabłkowe nieco dłużej, koniecznie pasteryzujemy słoiki.

Więcej przepisów z jabłkami:

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!

Koszyk