Kukbuk
Kukbuk
bezglutenowa szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, bezglutenowy jabłecznik, przepis Lisia Kawiarenka

Bezglutenowa szarlotka orzechowa z pigwą

Dodaj do 'Przeczytaj później'
Czas przygotowania czas przygotowania: 60 minut + chłodzenie
typ diety: bezglutenowa
typ posiłku: deser
ciasto
woda
50 ml
masło
80 g
brązowy cukier
80 g
jajko "zerówka"
1 sztuka
mąka gryczana
100 g
bezglutenowa mąka owsiana
100 g
skrobia ziemniaczana
70 g
mielone siemię lniane
1 łyżka
bezglutenowy proszek do pieczenia
3/4 łyżeczki
mielone orzechy włoskie
70 g
nadzienie
twarde jabłka
900 g
masło
1 łyżka
konfitura pigwowa
200 g
cukier
1 łyżka
cynamon
1 łyżeczka
gałka muszkatołowa
1/2 łyżeczki
skrobia ziemniaczana
1 łyżka

Przepis i zdjęcia: Karolina Krause / Lisia Kawiarenka 

krok 1

Zaczynamy od przygotownia ciasta: do rondelka wlewamy wodę, dodajemy masło i brązowy cukier. Zdejmujemy z palnika, studzimy i mieszamy z roztrzepanym jajkiem. W oddzielnej misce mieszamy suche składniki: mąkę gryczaną, owsianą, skrobię, proszek do pieczenia i zmielone orzechy. Łączymy z płynnymi składnikami i zagniatamy kulę z ciasta. Przekładamy do foliowego woreczka, spłaszczamy i schładzamy w lodówce przez 2-3 h.

krok 2

Ciasto dzielimy na dwie części (ok. 60% i 40%). Większą część rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy i delikatnie wykładamy nią spód i boki formy na tartę (średnica 24 cm). Nakłuwamy widelcem i ponownie wkładamy do lodówki na 30 minut.

bezglutenowa szarlotka z pigwą, szarlotka, ciasto bezglutenowe, ciasto z jabłkami, przepis Lisia Kawiarenka

W międzyczasie przygotowujemy nadzienie: jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Na patelni roztapiamy masło i dodajemy owoce. Dusimy je po przykryciem przez 10 minut. Następnie odkrywamy i smażymy jeszcze kolejne 10 minut, aż do odparowania większości soku z patelni. Delikatnie mieszamy z konfiturą pigwową, cukrem, przyprawami i przesianą skrobią ziemniaczaną.

krok 4

Spód pieczemy w temperaturze 190°C przez 20 minut. Następnie wypełniamy go nadzieniem jabłkowym, przykrywamy kratką z ciasta i wsuwamy do piekarnika na kolejne 40 minut. Przed podaniem pruszymy cukrem pudrem.

Więcej przepisów Karoliny znajdziecie na blogu Lisia Kawiarenka >>

W zawsze głodnym KUKBUK-u mamy niepohamowany apetyt na życie. Codziennie mieszamy w redakcyjnych garnkach. Kroimy teksty, sklejamy apetyczne wątki. Zanurzamy się w kulturze i smakujemy codzienność. Przysiądźcie się do wspólnego stołu i poczujcie, że w kolektywie siła!